Túrós csusza

Egy finom túrós csusza recept, aminek a készítése is egyszerű. Hagyományos magyar étel, ami fogyasztható főételként és köretként is.

Túrós csusza
Túrós csusza

Mennyiség: 4-6 főre | Előkészítés: 45 perc + szikkasztás | Főzés: 15 perc | Elkészítési idő: 60 perc

Recept hozzávalók

250 g tehéntúró, 250 ml tejföl, 150 g füstölt szalonna


A csuszatésztához:

400 g finomliszt, 3 db tyúktojás, 5 g konyhasó (vagy 500 g száraz csuszatészta)


A tészta főzéséhez:

4-5 liter ivóvíz, 30-40 g konyhasó

Túrós csusza készítése

1., Először elkészítjük a csuszatésztát, amit már előző nap vagy még korábban érdemes elkészíteni, mivel a tésztát viszonylag hosszú ideig kell szikkasztani. A tészta alapanyagaiból gyúrt tésztát készítünk, amit két egyforma részre osztunk, majd pihentetés után, mindkét tésztadarabot vékonyra kinyújtjuk. A tésztát addig szikkasztjuk, szárítjuk, amíg annyira meg nem szárad, hogy tördelni lehessen. Ezután a tésztát nagyjából féltenyérnyi nagyságú darabokra tördeljük (élelmiszerboltokban beszerezhető száraz csuszatésztát is használhatunk).

2., A füstölt szalonna bőrét eltávolítjuk, majd nagyjából 10×10 mm-es kockákra vágjuk. Egy serpenyőben – nem túl magas hőfokon – a kis szalonnadarabokat ropogósra pirítjuk, miközben a zsírt lassan kiolvasztjuk belőlük. A kellően megpirult szalonnadarabokat a zsírral együtt egy szűrőbe borítjuk és a zsírt egy edénybe szűrjük.

3., A csuszatésztát forrásban lévő, enyhén sós vízben néhány perc alatt készre főzzük. Arra vigyázzunk, hogy nehogy túlfőzzük! Miután a tészta feljött a főzővíz tetejére, kiveszünk néhány tésztadarabot és átvágás után ellenőrizzük, hogy nem tartalmaz még belül nyers részt. A kellően megfőtt tésztát leszűrjük és bő hideg vízzel leöblítjük, átforgatva jól lecsepegtetjük.

4., Amíg a tészta kellően megfő, addig a tejfölt simára keverjük, a túrót összemorzsoljuk, esetleg egy villa segítségével szétnyomkodjuk. A füstölt szalonnából nyert töpörtyűt tálalásig melegen tartjuk.

5., Egy megfelelő méretű edényben felmelegítjük a füstölt szalonna sütésekor kapott zsiradékot. A szalonna minőségétől függően ez a mennyiség változhat. Ha túl soknak találnánk a kisült zsiradékot, akkor csak egy részét használjuk fel! A meleg zsiradékhoz hozzáadjuk a lecsepegtetett tésztát és gyakori keverés mellett a tésztát felforrósítjuk. Közben kóstolás után, ha szükségesnek érezzük, akkor sóval ízesítjük.

6., A forró csuszatésztát egy előmelegített tálalóedényre halmozzuk. A tészta tetejére szórjuk az összemorzsolt túrót és gazdagon meglocsoljuk tejföllel, majd rászórjuk a pirított szalonnadarabokat is. Célszerű az egészet néhány percre forró sütőbe helyezni, hogy a túró és tejföl is a tészta hőmérsékletére melegedjen, de ez akár el is hagyható.

Tippek, javaslatok túrós csusza készítéséhez

Készíthetjük a túrós csuszát úgy is, hogy a forró tésztához keverjük a túró, a tejföl és a szalonnapörc kétharmadát, majd az egészet jól átforrósítjuk, kissé lepirítjuk. Tálaláskor a maradék túrót, tejfölt és pirított szalonnadarabokat rátesszük a tetejére.

A túrós csusza hagyományos magyar étel, ami fogyasztható főételként, köretként is (például: harcsa túrós csusza ágyon).

Az elkészült túrós csuszát még forrón tálaljuk és azonnal fogyasztjuk. A tetejére szórt, apróra vágott kaporral, újhagymával vagy metélőhagymával (snidlinggel) díszíthetjük.

A frissen készített csuszatészta helyett természetesen használhatunk kereskedelmi forgalomban kapható csuszatésztát is.

Egyéb receptek

Tojásos nokedli

Tojásos nokedli

A tojásos nokedli igazi klasszikus, egyszerűen és gyorsan elkészíthető étel, ami ráadásul még meglehetősen laktató is...

Sonkás rakott tészta

Sonkás rakott tészta

Remek választás azok számára, akik rövid idő alatt, viszonylag kevés alapanyagból egy laktató ételt szeretnének...

Milánói spagetti

Milánói spagetti

Egy finom milánói spagetti recept, aminek a készítése is egyszerű. Előételként vagy főételként is fogyasztható...