Tippek, tanácsok bodzaszörp készítéséhez

Az elkészült bodzaszörpöt fogyasztása előtt ízlés szerinti mennyiségű hideg csapvízzel valamint szénsavas- vagy szénsavmentes ásványvízzel, szódával hígíthatjuk. Kevés frissen facsart citromlevet és jégkockákat is adhatunk még hozzá. Illetve citromszeletekkel és mentalevelekkel díszíthetjük a poharakba töltött és kellően felhígított bodzaszörpöt. Akik alkoholos bodzaszörp változatot szeretnének készíteni, azok a fogyasztás előtt a kellően felhígított szörphöz adjanak még kevés vodkát.

A bodzavirágok gyűjtésekor a forgalmas utak melletti valamint a beteg, kártevőkkel, levéltetvekkel borított bokrokat kerüljük el! Inkább keressünk egy tisztább, egészségesebb bodzabokrot! Lényeges, hogy csak jó illatú, teljesen kinyílt, szép, egészséges kinézetű bodzavirágokat szedjünk. Lehetőleg még a szedés közben válogassuk át és a kis rovaroktól, bogaraktól tisztítsuk is meg azokat!

A bodzavirágokat a felhasználás előtt nem szükséges megmosni, ha valóban tiszta és egészséges, jó illatú virágokat sikerült gyűjtenünk. Így sok értékes virágport is meg tudunk menteni, amit a virágok mosáskor sajnos elveszíthetnénk. Akik esetleg idegenkednek a virágok mosás nélküli felhasználástól, azok persze meg is moshatják vagy folyóvíz alatt át is öblíthetik azokat.

Ha sok, jó minőségű bodzavirágot tudunk szedni, akkor ne sajnáljuk és rakjunk bele nyugodtan többet. A bodzaszörp, több bodzavirággal készítve, még intenzívebb bodza ízű lesz.

A cukor helyet részben vagy egészen használhatunk mézet vagy valamilyen édesítőszert is.

A citromsavat érdemes gazdaboltokban beszerezni, mert ott nagyobb kiszerelésben és olcsóbban is megvehetjük.

Bodzaszörpöt csak a fekete bodza virágzatából készíthetünk. Fontos tudni, hogy egész Európában, így hazánkban is előfordul a fekete bodzán kívül még több különböző bodzafaj. Viszont azoknak a virágzata nem alkalmas a bodzaszörp készítésére, sőt olyan is van köztük, ami gyengén mérgező hatású növény. A fekete bodza, vagy festőbodza (Sambucus nigra) esetleg összetéveszthető a hasonló virágzatuk miatt a fürtös bodzával (Sambucus racemosa) és a földi bodzával vagy gyalogbodzával (Sambucus ebulus).

Bodzaszörp télire

Amennyiben az elkészült bodzaszörpöt sokáig szeretnénk tárolni, akár hónapokig vagy télire is szeretnénk elraktározni, akkor több lehetőség közül is választhatunk. Használhatunk valamilyen tartósítószert. A használati utasításnak megfelelő mennyiségű tartósítószert (szalicilt vagy nátrium-benzoátot) hozzáadjuk az elkészült és már leszűrt szörphöz. Ezután tiszta üvegekbe töltjük a bodzaszörpöt. Az üvegeket légmentesen lezárjuk és fogyasztásig, napfénytől védett, hűvös helyen tároljuk.

Akik idegenkednek a különböző tartósítószerektől és nem szeretnék azokat használni, azok hőkezeléssel (dunsztolással) is tartósíthatják az elkészült bodzaszörpöt. Illetve akár kisebb adagokban a bodzaszörpöt le is fagyaszthatják.