Az elkészült bodzaszörpöt fogyasztása előtt ízlés szerinti mennyiségű hideg csapvízzel valamint szénsavas- vagy szénsavmentes ásványvízzel, szódával hígíthatjuk. Kevés frissen facsart citromlevet és jégkockákat is adhatunk még hozzá, valamint citromszeletekkel és mentalevelekkel díszíthetjük a poharakba töltött és kellően felhígított bodzaszörpöt. Akik alkoholos változatot szeretnének készíteni, azok a fogyasztás előtt a kellően felhígított szörphöz adjanak még kevés vodkát.

A bodzavirágok gyűjtésekor a forgalmas utak melletti valamint a beteg, kártevőkkel, levéltetvekkel borított bokrokat kerüljük el, inkább keressünk egy tisztább, egészségesebb bodzabokrot. Lényeges, hogy csak jó illatú, teljesen kinyílt, szép, egészséges kinézetű bodzavirágokat szedjünk és lehetőleg még a szedés közben válogassuk át és a kis rovaroktól, bogaraktól tisztítsuk is meg azokat.

A bodzavirágokat a felhasználás előtt nem szükséges megmosni, ha valóban tiszta és egészséges, jó illatú virágokat sikerült gyűjtenünk, így sok értékes virágport is meg tudunk menteni, amit a virágok mosáskor sajnos elveszíthetnénk. Akik esetleg idegenkednek a virágok mosás nélküli felhasználástól, azok persze meg is moshatják vagy folyóvíz alatt át is öblíthetik azokat.

Ha sok, jó minőségű bodzavirágot tudunk szedni, akkor ne sajnáljuk és rakjunk bele nyugodtan többet, mert a bodzaszörp, több bodzavirággal készítve, még intenzívebb bodza ízű lesz.

A cukor helyet részben vagy egészen használhatunk mézet vagy valamilyen édesítőszert is.

A citromsavat érdemes gazdaboltokban beszerezni, mert ott nagyobb kiszerelésben és olcsóbban is megvehetjük.

Bodzaszörpöt csak a fekete bodza virágzatából készíthetünk. Fontos tudni, hogy egész Európában így hazánkban is előfordul több különböző bodzafaj, de azoknak a virágzata nem alkalmas a bodzaszörp készítésére, sőt olyan is van köztük, ami gyengén mérgező hatású növény. A fekete bodza, vagy festőbodza (Sambucus nigra) esetleg összetéveszthető a hasonló virágzatuk miatt a fürtös bodzával (Sambucus racemosa) és a földi bodzával vagy gyalogbodzával (Sambucus ebulus).

Bodzaszörp télire

Ha az elkészült szörpöt sokáig szeretnénk tárolni, akár hónapokig vagy télire is szeretnénk a bodzaszörpből elraktározni, akkor kevés, körülbelül 1 kávéskanálnyi tartósítószert (szalicilt vagy nátrium-benzoátot) is keverhetünk az elkészült és már leszűrt szörpbe mielőtt a szörpöt jól zárható üvegekbe töltenénk.

Amennyiben idegenkedünk a különböző tartósítószerektől és nem szeretnénk azokat használni, akkor hőkezeléssel (dunsztolással) is tartósíthatjuk az elkészült szörpöt, de akár kisebb adagokban le is fagyaszthatjuk.