Bodzaszörp recept

Egy finom bodzaszörp recept, frissen szedett bodzavirágból, aminek az elkészítése is egyszerű.

Bodzaszörp
Bodzaszörp

Mennyiség

3 liter

Elkészítése

Egyszerű

Sütési/főzési idő

kb. 20 perc

Elkészítési idő

kb. 2 nap

Recept hozzávalók

Bodzaszörp elkészítése

  1. A frissen szedett bodzavirágokat alaposan átválogatjuk. Az esetleg előforduló elszíneződött beteg virágokat és a virágszirmok között esetleg megbújó kisebb rovarokat eltávolítjuk. Az átválogatott bodzavirágokról a lehető legtöbb zöld színű szárrészt levágjuk. A megtisztított virágokat egy hideg vízzel feltöltött edénybe tesszük. A recept egyéb hozzávalóit előkészítjük, kimérjük.
  2. Egy megfelelő méretű edénybe 2000 ml vizet öntünk, majd felforraljuk. A forró vízhez hozzáadjuk a citromsavat és addig keverjük, amíg teljesen feloldódik, majd az edény levesszük a tűzhelyről.
  3. A hideg vízbe áztatott bodzavirágokat lecsepegtetjük, majd a forró citromos vízbe helyezzük és az egészet jól összekeverjük. Az edény lefedjük és langyosra hűtjük. Ezután az edényt hideg helyre (hűtőbe) tesszük és a tartalmát 24-48 órát érleljük. Érlelés közben időnként megkeverjük.
  4. Az érlelés után a bodzavirágos-citromos keveréket apró lyukméretű szűrön, majd gézen vagy valamilyen sűrű szövésű tiszta szövetdarabon is átszűrjük. A leszűrt bodzalét egy nagyobb edénybe öntjük. Hozzáadjuk a cukrot és az egészet gyakori keverés mellett felforraljuk, majd nagyjából 10 percig gyenge forrásban tartjuk. Forralás közben, a szirup felületéről eltávolítjuk a keletkező habot.
  5. Az elkészült bodzaszörpöt lehűtjük, majd előkészített tiszta üvegekbe töltjük, egy merőkanál és egy tölcsér segítségével. Hűtőben nagyjából 1 hónapig tárolhatjuk. Ha fogyasztás előtt hosszabb ideig szeretnénk tárolni, akkor akár le is fagyaszthatjuk, vagy dunsztolhatjuk (hőkezelhetjük), illetve esetleg valamilyen tartósítószert is adhatunk hozzá, a felhasznált anyag használati utasításának megfelelően.

Tippek, tanácsok bodzaszörp készítéséhez

  • Az elkészült bodzaszörpöt fogyasztása előtt – ízlés szerint – hideg ivóvízzel, szódával, valamint szénsavas- vagy szénsavmentes ásványvízzel hígíthatjuk. Kevés frissen facsart citromlevet és jégkockákat is adhatunk még hozzá. Illetve citromszeletekkel és mentalevéllel díszíthetjük a pohárba töltött és kellően felhígított bodzaszörpöt. Akik alkoholos bodzaszörp változatot szeretnének készíteni, azok a fogyasztás előtt, a kellően felhígított szörphöz adhatnak még kevés vodkát vagy más alkoholtartalmú italt.
  • A bodzavirágok gyűjtésekor a forgalmas utak melletti valamint a beteg, kártevőkkel, levéltetvekkel borított bokrokat kerüljük el! Inkább keressünk egy tisztább, egészségesebb bodzabokrot! Lényeges, hogy csak jó illatú, teljesen kinyílt, szép, egészséges kinézetű bodzavirágokat szedjünk. Lehetőleg még a szedés közben válogassuk át és a kis rovaroktól, bogaraktól tisztítsuk is meg azokat! A bodzavirágokat lehetőleg kora reggel szedjük! Így elkerülhetjük a rovarok jelentős részét. A bodzabokorról ne szedjük le az összes virágot!
  • Ha sok, jó minőségű bodzavirágot tudtunk szedni, akkor ne sajnáljuk és rakjunk bele nyugodtan többet! A bodzaszörp így még intenzívebb ízű lesz.
  • Bodzaszörpöt csak a fekete bodza virágzatából készíthetünk. Egész Európában, így hazánkban is előfordul a fekete bodzán kívül még több különböző bodzafaj. Viszont azoknak a virágzata nem alkalmas a bodzaszörp készítésére, sőt olyan is van köztük, ami gyengén mérgező hatású növény. A fekete bodza, vagy festőbodza (Sambucus nigra) a hasonló virágzatuk miatt esetleg összetéveszthető a fürtös bodzával (Sambucus racemosa) és a földi bodzával vagy gyalogbodzával (Sambucus ebulus).