A burgonyapüréhez hozzáadott tej mennyisége mindig a burgonya minőségétől függ. Esetenként nincs szükség az összes tejre, mert a burgonyának magasabb a víztartalma, így a burgonyapüré kevesebb tejjel is megfelelő sűrűségű lesz. Máskor több tejet kell felhasználni, mert a burgonya sokkal több tejet képes megkötni.

Az elkészült burgonyapüré (krumplipüré) könnyen formázható, habszerű, nem folyik. Forrón, előmelegített tálra tálaljuk. A tetejét forró vízbe mártott kanállal könnyen formázhatjuk és petrezselyemzölddel díszíthetjük. A burgonyapürét köretként angolos húsokhoz, sültekhez, fasírthoz adhatjuk, de kímélő étrendekhez is jól illik.

Burgonyapüré (krumplipüré) változatok:

A burgonyapürét tetszés szerint dúsíthatjuk akár tejföllel, tojással, tejszínnel, reszelt sajttal. Ízesíthetjük frissen őrölt borssal, fokhagymával, hagymával, snidlinggel (metélőhagymával), bazsalikommal, kaporral, stb. Különböző párolt zöldségekkel (pl. sárgarépa, spenót, zöldborsó) még izgalmasabbá tehetjük. A húsimádók akár apró kockára vágott és megpirított bacon-, kolbász-, sonkadarabkákat is keverhetnek hozzá.