Az elkészült burgonyás lángost még forrón tálaljuk. Fogyasztás előtt a lángosok tetejét ízlés szerint megkenhetjük fokhagymás kencével, sózhatjuk, tehetünk rá simára kikavart tejfölt, amit akár kaporral vagy metélőhagymával, esetleg más fűszerekkel ízesítettünk és reszelt sajttal is megszórhatjuk.

Az élesztő felfuttatásakor és a lángostészta kelesztésekor az a legjobb, ha az élesztős keveréket és a tésztával megtöltött kelesztőtálat a körülbelül 40 °C-ra felmelegített sütőbe tesszük. Ott még az esetleges huzattól is védve lesz és gyorsabb is lesz az egész folyamat.

A lángos készítéséhez felhasznált tej helyet esetleg azonos mennyiségű vizet is használhatunk.

Ha nem fogyott el azonnal az összes kisütött lángos, akkor később vagy másnap csak fel kell melegíteni és majdnem olyan finom, mint amikor frissen kisült. A begyúrt tésztát esetleg néhány napig a hűtőben is tárolhatjuk. Így néhány perces meleg helyen való kelesztés után, akár többször is friss lángost süthetünk és fogyaszthatunk viszonylag rövid idő alatt.

Fokhagymás kence készítése a burgonyás lángos megkenéséhez

Hozzávalók: 5 gerezd fokhagyma, 1 csipetnyi só, 1 dl víz (vagy étolaj)

A fokhagymát megtisztítjuk, apró lyukú reszelőn lereszeljük vagy késsel, esetleg aprítógéppel (botmixerrel) apróra feldaraboljuk, pépesítjük, majd megsózzuk és pár percig állni hagyjuk. Ezután a fokhagymapéphez hozzáadjuk a vizet vagy étolajat és az egészet jól összekeverjük. Érdemes a kencét a lángos sütése előtt néhány órával korábban elkészíteni.