Csikós tokány

Egy finom csikós tokány recept, aminek a készítése is egyszerű.

Csikóstokány
Csikóstokány

Mennyiség:

4-6 főre

Elkészítése:

Egyszerű

Főzési idő:

kb. 1 óra 30 perc

Elkészítési idő:

kb. 1 óra 45 perc

Recept hozzávalók

A habaráshoz

Csikós tokány készítése

1. A vöröshagymát megtisztítjuk, hideg vízzel leöblítjük, majd apróra feldaraboljuk. A füstölt szalonnából kb. 40-50 mm hosszúságú és kb. 3 mm vastag csíkokat vágunk. A sertéshúst nagyjából 5 mm vastag szeletekre vágjuk, majd a rostokra merőlegesen vagy rézsútosan 50 mm hosszú, 5 mm vastagságú csíkokra vágjuk. A recept egyéb hozzávalóit előkészítjük, kimérjük.

2. Egy megfelelő méretű lábasba tesszük a vékony csíkokra vágott füstölt szalonnát és közepes hőfokon a zsírját félig kiolvasztjuk (ha esetleg nem sülne ki elegendő zsír a szalonnából, akkor sertészsírt adhatunk még hozzá). Hozzáadjuk az apróra vágott vöröshagymát és gyakori keverés mellett aranysárgára pirítjuk. Ezután az edényt levesszük a tűzhelyről, vagy csak félrehúzzuk (a fűszerpaprika könnyen megéghet, így viszont ezt elkerülhetjük). A megpirult hagymára rászórjuk a fűszerpaprikát és gyorsan elkeverjük. Kevés hideg vizet, csontlevet, vagy sertés alaplevet öntünk hozzá, majd visszahelyezzük a tűzhelyre és a zsírjára pirítjuk, vagyis addig forraljuk, amíg a folyadék elpárolog.

3. A hőfokot feljebb vesszük és hozzáadjuk a csíkokra vágott sertéshúst, majd az egészet jól összekeverjük. A húst magas hőfokon, gyakori keverés mellett néhány percig pirítjuk. Ezután kevés vízzel felöntjük és kevés sót adunk hozzá (A készítés során a sót, több részletben adjuk a csikós tokányhoz!), majd az egészet alaposan összeforgatjuk. Az edényt lefedjük és mérsékelt hőfokon, gyakori keverés mellett nagyjából 30 percig pároljuk a húst. Közben, ha szükséges, akkor pótoljuk az elpárolgott folyadékot.

4. Amíg a sertéshús párolódik, addig a zöldpaprikát és paradicsomot előkészítjük. A paprikát és a paradicsomot alaposan megmossuk. A zöldpaprika szárrészét és a magházát eltávolítjuk, majd apróra felkockázzuk. A paradicsom héját esetleg eltávolítjuk, a csumáját kivágjuk, majd ezt is apróra feldaraboljuk.

5. A félig megpárolt húshoz hozzáadjuk az apróra felkockázott zöldpaprikát és paradicsomot, majd az egészet időnként megkeverve, közepes lángon addig pároljuk, amíg a hús megpuhul (körülbelül 50-60 perc). Párolás közben a hús és a zöldségek levet engednek, amit lassan elpárologtatunk. Ezután ha szükséges ismét kevés vizet öntünk hozzá, majd a sertéshúst lassan tovább pároljuk kevés lében. Ezt a műveletet többször megismételjük. Közben kóstolás után, – ízlés szerint – sóval ízesítjük.

6. Amikor a hús már kellően megpuhult, felengedjük kevés vízzel. A tejfölt egy keverőtálban habverővel simára keverjük. Hozzáadjuk a lisztet és az egészet csomómentesre dolgozzuk. Folyamatos keverés mellett hozzáadunk a csikós tokány forró levéből nagyjából 2-3 merőkanálnyi mennyiséget (hőkiegyenlítést végzünk), majd ezt a felhígított tejfölös habarást – folyamatos keverés mellett – hozzáöntjük a tokányhoz. A csikós tokányt felforraljuk, besűrítjük, majd még legalább 5 percig gyenge forrásban tartjuk. Közben, kóstolás után, ha még szükséges sóval ízesítjük.

Tippek, javaslatok csikós tokány készítéséhez

Az elkészült csikós tokány leve sem túl híg, sem túl sűrű ne legyen! A legjobb, ha az állaga nagyjából mártás sűrűségű. Köretnek jól illik mellé a galuska (nokedli), párolt rizs vagy főtt burgonya. Tálaláskor a csikós tokány tetejére kevés tejfölt locsolhatunk. Zöldpaprika- és paradicsom darabokkal is díszíthetjük.

A paradicsomot a legegyszerűbben úgy tudjuk meghámozni, hogy az alján, kereszt alakban kissé bevágjuk a héját. Az előkészített paradicsomot rövid időre forró vízbe rakjuk. Ezután egy szűrőkanállal kiemeljük, majd rövid időre hideg vízbe tesszük (esetleg jégkockákat is tehetünk a vízbe), vagy hideg folyóvíz alatt hirtelen lehűtjük. A fellazult, megráncosodott paradicsombőrt ezután már könnyedén eltávolíthatjuk.

Akik csípősen kedvelik, azok adhatnak még hozzá kevés chilit vagy más csípős paprikát.

A füstölt szalonna helyett esetleg használhatunk sertészsírt vagy más zsiradékot is a csikós tokány készítéséhez.

A paradicsom és a paprika helyett használhatunk lecsót is. Különösen télen, ha nehezen vagy túlságosan drágán tudnánk csak beszerezni a friss zöldségeket.