Egy finom csokoládémártás recept, aminek a készítése is egyszerű.

Mennyiség:
4-6 főre
Elkészítése:
Egyszerű
Főzési idő:
kb. 10 perc
Elkészítési idő:
kb. 35 perc
Recept hozzávalók
- 150 g csokoládé
- 150 g kristálycukor
- 50 g kakaópor (cukormentes)
- 500 ml tehéntej
- 4 db tyúktojás (tojássárgája)
- 20 g finomliszt (vagy étkezési keményítő)
- 1 db vaníliarúd
- 10 g vaníliás cukor
- 50 ml rum (vagy rum aroma)
Csokoládémártás készítése
1. A csokoládét egészen apróra tördeljük vagy vágjuk, esetleg egy nagy lyukméretű reszelőn lereszeljük. A tojásokat meleg vízzel alaposan megmossuk, majd a tojások sárgáját és fehérjét szétválasztjuk. A tojások fehérjére most nem lesz szükség, azokat a hűtőbe rakjuk és később más ételekhez, süteményekhez (például habcsók készítéséhez) felhasználjuk. A recept egyéb hozzávalóit, előkészítjük, kimérjük.
2. Egy hőálló (üveg vagy fém) habüstben vagy keverőtálban a tojások sárgáját, a cukrot, a vaníliás cukrot 100 ml tejjel egy habverő segítségével alaposan összekeverjük. Ezután állandó keverés mellett, több részletben hozzáadjuk az átszitált kakaóport és lisztet, majd az egészet simára, csomómentesre keverjük. Ezután a keverékhez hozzáadjuk és beleforgatjuk a felaprított csokoládét is.
3. A maradék 400 ml tejet egy megfelelő méretű lábasba öntjük, beledobjuk a hosszában félbevágott vanília rudat, majd a keveréket felforraljuk. A forró vaníliás-tejből eltávolítjuk a vaníliarudat (vagy szűrőt használunk), majd lassan, vékony sugárban csorgatva, állandó keverés mellett hozzáöntjük a keverőtálban lévő száraz hozzávalókat is tartalmazó keverékhez. Közben egy másik edényben kevés vizet felforralunk.
4. Miután a víz felforrt, ráhelyezzük az edényre a tejes keveréket tartalmazó keverőtálat. Vízgőz felett, állandó keverés mellett addig hevítjük, amíg a mártás besűrűsödik (miután hűlni kezd, még sűrűsödni fog). A kellően sűrű csokoládémártást ezután leszűrjük egy apró lyukméretű szűrő segítségével, esetleg kevés vajat keverünk hozzá. Fogyasztás vagy felhasználás előtt – ízlés szerint – kevés rumot vagy rumaromát (körülbelül 1-2 teáskanál) keverünk bele, de ez akár el is hagyható.
Tippek, javaslatok csokoládémártás készítéséhez
Az elkészült csokoládémártás (csokoládéöntet) fogyasztható melegen és hidegen is. Hűtés közben a csokoládémártást egy habverő segítségével gyakran keverjük meg! Így elkerülhetjük, hogy a felületén vékony hártya vagy bőr keletkezzen (“bebőrösödjön”) és az állaga csomóssá váljon.
A mártás készítéséhez felhasznált tej mennyiségét részben tejszínnel is helyettesíthetjük (például 400 ml tej és 100 ml tejszín). Ebben az esetben a száraz összetevőket tartalmazó keverékhez adjuk hozzá a hideg tejszínt!
Amennyiben a csokoládémártást melegen szeretnénk felhasználni, vagy csak túl hígnak találnánk, akkor a készítéskor kicsivel több lisztet vagy étkezési keményítőt adjunk hozzá (a 20 g liszt helyett 30-40 g-ot).
A csokoládémártást felhasználhatjuk különböző desszertek készítéséhez, például Somlói galuska, Gundel-palacsinta készítésekor. Valamint különböző sütemények, palacsinták, felfújtak – például rizsfelfújt (rizskoch) – mellé is tálalhatjuk, fogyaszthatjuk.