Egy finom ecetes fejes saláta recept, aminek a készítése is egyszerű.

Mennyiség:
4-6 főre
Elkészítése:
Egyszerű
Előkészítési idő:
kb. 20 perc
Elkészítési idő:
kb. 30 perc
Recept hozzávalók
- 4-6 db fejes saláta
A salátaléhez
- 50 ml ételecet (10%-os)
- 60 g kristálycukor
- 20-30 g konyhasó
- 1000 ml ivóvíz
A tálaláshoz
- 50 ml napraforgóolaj vagy olívaolaj
Ecetes fejes saláta készítése
1. Elkészítjük a salátaecetet (salátalevet). A vizet felforraljuk, majd rövid forralás után lehűtjük. A langyos vízhez, több részletben, kóstolás után, hozzáadjuk az ecetet, a sót és a cukrot, majd az egészet addig keverjük, amíg a cukor és a só teljesen fel nem oldódik. Először a sós, majd a savanyú, végül az édes ízt állítsuk be úgy, hogy egy számunkra kellemes édeskés-savanykás ízt kapjunk. Ezután lefedve a hűtőbe tesszük, és jól lehűtjük az ecetes salátalevet.
2. A fejes saláta sérült leveleit és az esetleges talajmaradványokat eltávolítjuk, majd hideg vízbe tesszük, és néhány percig áztatjuk. Alapos átforgatás után – közben vigyázzunk, hogy ne sérüljenek a levelek – a salátát átrakjuk egy másik tiszta, hideg vizet tartalmazó edénybe. Ezt a rövid áztatást és öblítést legalább kétszer megismételjük. Ezután a fejes salátát erős vízsugár alá tartva (például zuhanyrózsa), jó alaposan leöblítjük, majd a leveleivel lefelé egy szűrőre borítjuk, és hideg helyre tesszük.
3. Tálalás előtt a fejes salátát – mérettől függően – kettő, négy, hat vagy nyolc, nagyjából egyforma részre vágjuk (a kisebb méretű salátákat akár egészben is hagyhatjuk). Esetleg úgy is készíthetjük, hogy a fejes salátát leveire bonjuk, majd öblítés után, a nagyobb leveleket további darabokra tépjük vagy vágjuk. A feldarabolt salátát az előhűtött salátalébe mártjuk, forgatjuk. Rövid ideig, nagyjából 15-30 percig esetleg áztatjuk is benne. Túl hosszú ideig (órákig) viszont ne hagyjuk az ecetes lében ázni a salátát, mert elveszíti a szép, élénkzöld színét, valamint elveszíti frissességét, ropogósságát és fonnyadttá válik!
Tippek, javaslatok ecetes fejes saláta készítéséhez
Fogyasztás előtt, a salátaléből kiemelt fejes salátát előhűtött tányérra helyezzük, majd a tetejére kevés napraforgóolajat vagy olívaolajat locsolunk (elhagyható). Esetleg cikkekre vágott főtt tojást is kínálhatunk mellé. A salátát és a salátalevet külön-külön is tálalhatjuk, így mindenki a saját ízlésének megfelelően ízesítheti.
Az ecetes fejes saláta készítéséhez, az egyszerű ételecet helyet használhatunk más nemes alapanyagú eceteket is (almaecet, fehérborecet, balzsamecet stb.).
A felhasznált ízesítő anyagok mennyisége nagyban változhat, azok minőségétől és ízétől, valamint természetesen a készítő ízlésvilágától.