Ecetes fejes saláta

Egy finom ecetes fejes saláta recept, aminek a készítése is egyszerű.

Ecetes fejes saláta
Ecetes fejes saláta

Mennyiség:

4-6 főre

Elkészítése:

Egyszerű

Előkészítési idő:

kb. 20 perc

Elkészítési idő:

kb. 30 perc

Recept hozzávalók

A salátaléhez

A tálaláshoz

Ecetes fejes saláta készítése

1. Elkészítjük a salátaecetet (salátalevet). A vizet felforraljuk, majd rövid forralás után lehűtjük. A langyos vízhez, több részletben, kóstolás után, hozzáadjuk az ecetet, a sót és a cukrot, majd az egészet addig keverjük, amíg a cukor és a só teljesen fel nem oldódik. Először a sós, majd a savanyú, végül az édes ízt állítsuk be úgy, hogy egy számunkra kellemes édeskés-savanykás ízt kapjunk. Ezután lefedve a hűtőbe tesszük, és jól lehűtjük az ecetes salátalevet.

2. A fejes saláta sérült leveleit és az esetleges talajmaradványokat eltávolítjuk, majd hideg vízbe tesszük, és néhány percig áztatjuk. Alapos átforgatás után – közben vigyázzunk, hogy ne sérüljenek a levelek – a salátát átrakjuk egy másik tiszta, hideg vizet tartalmazó edénybe. Ezt a rövid áztatást és öblítést legalább kétszer megismételjük. Ezután a fejes salátát erős vízsugár alá tartva (például zuhanyrózsa), jó alaposan leöblítjük, majd a leveleivel lefelé egy szűrőre borítjuk, és hideg helyre tesszük.

3. Tálalás előtt a fejes salátát – mérettől függően – kettő, négy, hat vagy nyolc, nagyjából egyforma részre vágjuk (a kisebb méretű salátákat akár egészben is hagyhatjuk). Esetleg úgy is készíthetjük, hogy a fejes salátát leveire bonjuk, majd öblítés után, a nagyobb leveleket további darabokra tépjük vagy vágjuk. A feldarabolt salátát az előhűtött salátalébe mártjuk, forgatjuk. Rövid ideig, nagyjából 15-30 percig esetleg áztatjuk is benne. Túl hosszú ideig (órákig) viszont ne hagyjuk az ecetes lében ázni a salátát, mert elveszíti a szép, élénkzöld színét, valamint elveszíti frissességét, ropogósságát és fonnyadttá válik!

Tippek, javaslatok ecetes fejes saláta készítéséhez

Fogyasztás előtt, a salátaléből kiemelt fejes salátát előhűtött tányérra helyezzük, majd a tetejére kevés napraforgóolajat vagy olívaolajat locsolunk (elhagyható). Esetleg cikkekre vágott főtt tojást is kínálhatunk mellé. A salátát és a salátalevet külön-külön is tálalhatjuk, így mindenki a saját ízlésének megfelelően ízesítheti.

Az ecetes fejes saláta készítéséhez, az egyszerű ételecet helyet használhatunk más nemes alapanyagú eceteket is (almaecet, fehérborecet, balzsamecet stb.).

A felhasznált ízesítő anyagok mennyisége nagyban változhat, azok minőségétől és ízétől, valamint természetesen a készítő ízlésvilágától.