Kevert almás

Egy finom kevert almás sütemény recept, aminek a készítése is egyszerű. Igény szerint mazsolát vagy más aszalt gyümölcsöt, esetleg diót is keverhetünk a tésztába.

Kevert almás
Kevert almás

Mennyiség: 24 szelet | Előkészítés: 30 perc | Sütés: 50 perc | Elkészítési idő: 1 óra 30 perc

Recept hozzávalók

500 g alma (magház és héj nélkül), 500 g finomliszt, 12 g sütőpor, 500 g vaj (margarin), 250 g porcukor, 250 g kristálycukor, 10 db tyúktojás, 25 vaníliás cukor, 1 db citrom lereszelt héja, 5 g őrölt fahéj

Kevert almás készítése

1., A recept hozzávalóit előkészítjük, kimérjük, szobahőmérsékletűre melegítjük (ha szükséges). A tojások sárgáját és fehérjét szétválasztjuk. Az almát meghámozzuk, negyedekre vágjuk, a magházát eltávolítjuk, lemérjük, majd apróra daraboljuk vagy nagy lyukméretű reszelőn lereszeljük.

2., A liszthez hozzákeverjük a sütőport és az őrölt fahéjat, majd az egészet átszitáljuk.

3., A tojásfehérjéket egy habverő segítségével habosra verjük, majd hozzáadjuk a kristálycukrot. A habverővel tovább verve, kemény, fényes felületű habbot készítünk a cukrozott tojásfehérjéből.

4., A puha vajat vagy margarint (kissé olvadt is lehet) habosra keverjük az átszitált porcukorral. Egyesével hozzákeverjük a tojássárgákat (mindig alaposan bele kell keverni a következő hozzáadása előtt). Citromhéjjal, vaníliás cukorral ízesítjük, valamint beleforgatjuk az előkészített darabolt almát.

5., Egy fakanállal vagy spatulával, finoman belekeverjük a tojásfehérjékből készített habot, a vajas keverékbe, majd hozzáadjuk, és beleforgatjuk, a lisztes keveréket is.

6., A tésztát, sütőpapírral bélelt (vagy vajazott-lisztezett), magas oldalfalú, nagyjából 36x28 cm méretű tepsibe töltjük, a felületét elsimítjuk. Behelyezzük a 180 °C-ra melegített sütőbe, és körülbelül 50 perc alatt megsütjük. A sütés befejezése előtt tűpróbával ellenőrizzük, hogy kellően megsült (fontos, hogy minden része jól átsüljön).

7., Miután a kevert almás sütemény teljesen kihűlt, a széleit vékonyan levágjuk, majd egyforma méretű, négyzet vagy téglalap alakú szeletekre vágjuk. Tálalás előtt a tetejére porcukrot hintünk.

Tippek, javaslatok kevert almás készítéséhez

Igény szerint kevés mazsolát (100-120 g) vagy más aszalt gyümölcsöt, esetleg diót is keverhetünk a tésztába (ezt a lisztes keverékhez adjuk hozzá). Ekkor az alma tömegéből le kell vonni az egyéb hozzáadott aszalt gyümölcs vagy dió tömegét.

Porcukor helyett, a sütemény tetejét lekenhetjük meleg lekvárral és darált dióval megszórhatjuk, vagy esetleg csokoládéval is bevonhatjuk.

Egyéb receptek

Almás lepény

Almás lepény

Az almás lepényt tésztaráccsal is készíthetjük. Ebben az esetben a felső kinyújtott tésztalapot nem egészben...

Almás pite

Almás pite

A pitét tésztaráccsal- vagy hagyományos módon, tésztalappal fedve is elkészíthetjük. A tésztából kis díszeket is...

Zserbó szelet

Zserbó szelet

A zserbó az egyik legismertebb és legfinomabb magyar sütemény, ami kedvelt ünnepi (húsvéti és karácsonyi)...