Egy finom kevert almás sütemény recept, aminek a készítése is egyszerű.

Mennyiség:
8-10 főre
Elkészítése:
Egyszerű
Sütési idő:
kb. 35 perc
Elkészítési idő:
kb. 1 óra 15 perc
Recept hozzávalók
- 800 g alma
- 500 g finomliszt
- 500 g kristálycukor
- 250 g vaj (margarin)
- 3 db tyúktojás
- 1 csomag sütőpor
- 150 g mazsola (elhagyható)
- 1 kávéskanál őrölt fahéj
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 db citrom
A tepsi kikenéséhez
- kevés vaj és finomliszt
Kevert almás sütemény készítése
1. A gyümölcsöket és a tojásokat jó alaposan megmossuk. A vajat, ha hideg helyen tároltuk elővesszük, hogy jól megpuhuljon. Az almákat meghámozzuk, negyedeljük, a magházukat eltávolítjuk, végül nagy lyukú reszelőn lereszeljük.
2. Egy nagyobb keverőtálban a vajat a cukorral habosra kikavarjuk. Hozzáadjuk a fahéjat, a tojásokat, a citrom reszelt héját és 1 teáskanálnyi levét (ha az alma nem túl savanykás, akkor ízlés szerint adhatunk még hozzá) és az egészet csomómentesre kikavarjuk. Végül finoman belekeverjük a reszelt almát és a mazsolát, majd lefedjük, és legalább 30 percig pihentetjük.
3. Ezután rászitáljuk a sütőporral elkevert lisztet az almás masszára és az egészet csomómentes lágy tésztává keverjük. A tepsit egy ecset segítségével, puha vajjal kikenjük, majd a vajas részt liszttel megszórjuk és a felesleges lisztet kiborítjuk.
4. Az almás tésztát a kivajazott-kilisztezett magas falú tepsibe (kb. 35 cm × 27 cm) öntjük és egyenletesen elsimítjuk. A tepsit 180 °C-ra előmelegített sütőbe toljuk és körülbelül 35 perc alatt az almás tésztát készre sütjük. Amikor a sütemény teteje szép aranybarnára sült és kezd elválni a tepsi oldalától, elvégezzük a tűpróbát. Ha jónak látjuk, akkor kivesszük a sütőből, majd egy tiszta konyharuhával lazán lefedjük és hagyjuk kihűlni.
Tippek, javaslatok kevert almás sütemény készítéséhez
Az elkészült kevert almás süteményt – miután kihűlt – tetszőleges alakú darabokra felszeleteljük. A tésztát vághatjuk négyzet, téglalap, de akár rombusz alakúra is. A feldarabolt sütemények tetejét tálalás előtt porcukorral finoman megszórhatjuk, de anélkül is finom és mutatós.
A kevert almás sütemény tetejét, akár durvára aprított dióval, aszalt szilvával vagy más aszalt gyümölccsel is megszórhatjuk (keveset az almás masszába is keverhetünk ), miután a tepsibe öntöttük, úgy talán még mutatósabb és finomabb lesz.