Egy finom eperturmix recept, aminek a készítése is egyszerű.

Mennyiség:
4-6 főre
Elkészítése:
Egyszerű
Előkészítési idő:
kb. 15 perc
Elkészítési idő:
kb. 20 perc
Recept hozzávalók
- 600 ml hideg tehéntej
- 200 g földieper
- 1 csomag vaníliás cukor
Eperturmix készítése
1. A friss epret átválogatjuk, a sérült, kevésbé érett eperszemeket eltávolítjuk, majd annyi hideg vizet öntünk rá, amennyi bőven ellepi és 10 percig ázni hagyjuk. Ezután az epret többször váltott hideg vízben megmossuk, átöblítjük, a csumáját egy éles késsel eltávolítjuk. Egy szűrőbe tesszük, amiben hideg vízzel ismét leöblítjük, majd jó alaposan lecsepegtetjük.
2. Amíg az epret áztatjuk és lecsepegtetjük, addig a turmixgépet és a recept egyéb hozzávalóit előkészítjük, kimérjük.
3. Ezután a hideg tejet a turmixba öntjük, amihez hozzáadjuk a vaníliás cukrot, a vaníliafagylaltot (jégkrémet), az előkészített epret, majd az egészet habosra turmixszoljuk.
Tippek, javaslatok eperturmix készítéséhez
Az elkészült eperturmix azonnal fogyasztható, de hűtőbe téve és hidegen tartva akár később fogyaszthatjuk. A turmixot eperrel díszített pohárba (vagy poharakba) töltjük. A tetejére egész eper vagy eperdarabkákat szórunk, de esetleg kevés tejszínhabbal, mentalevéllel is díszíthetjük. Nyáron, nagy melegben jégkockát is tehetünk bele.
A vaníliafagylalt helyett vagy mellett tehetünk bele kevés mézet. Szükség esetén – különösen az édesszájúak – kevés cukorral vagy más édesítőszerrel is édesebbé tehetjük.
A vaníliás cukor helyett használhatjuk egy hosszában felhasított fél vanília rúd kikapart magjait is és persze vaníliaaromával is helyettesíthetjük.