Fanta szelet recept

Egy finom Fanta szelet recept, aminek az elkészítése is egyszerű. Kakaós piskóta alap, tejszínes túrókrém töltelékkel, amire narancs ízű zselé kerül.

Fanta szelet
Fanta szelet

Mennyiség

kb. 35 szelet

Elkészítése

Egyszerű

Sütési/főzési idő

kb. 30 perc

Elkészítési idő

kb. 1 óra 30 perc

Recept hozzávalók

A kakaós piskótához

A narancs ízű zseléhez

A tejszínes túrókrémhez

Fanta szelet elkészítése

 1. A citromot és a tojásokat meleg vízzel alaposan megmossuk. A citromnak vékonyan lereszeljük a héját (csak a sárga részt). A sütőt 160 °C-ra előmelegítjük és egy nagyjából 40 cm x 30 cm méretű, magas oldalfalú tepsi alját sütőpapírral kibéleljük. A recept egyéb hozzávalóit előkészítjük, kimérjük. A lisztet és a kakaóport összekeverjük, majd átszitáljuk.
 2. Elkészítjük a kakaós piskótát. A tojásokat egyesével felütjük, a sárgájukat és fehérjüket szétválasztjuk, majd két külön keverőtálba vagy habüstbe helyezzük. A tojások fehérjét kissé felverjük, egy habverő segítségével (gépet is használhatunk), majd miközben a habot tovább verjük, több részletben hozzáadunk 80 g kristálycukrot és a cukrozott tojásfehérjéből közepesen kemény tojásfehérjehabot készítünk. (A tojáshabot ne verjük túl keményre (ikrásra), csak éppen addig verjük, amíg lesz egy kis tartása!) A tojások sárgáját a maradék 40 g kristálycukorral egy nagyobb keverőtálban vagy habüstben jó habosra (fehéredésig) keverjük a habverő segítségével.
 3. A tojások sárgájából készített keverékbe egy fakanál vagy keverőlapát segítségével belekeverjük a tojások fehérjéből készített habot. Először csak kis mennyiségű habot, amivel fellazítjuk a sárga keveréket, majd hozzákeverjük az összes fehérjehabot. Ezután folyamatos keverés mellett, több részletben hozzáadjuk az átszitált kakaóporos lisztet, majd finoman, lassú mozdulatokkal beleforgatjuk. Végül belekeverjük a piskótamasszába a felolvasztott és langyosra hűtött vajat vagy margarint is.
 4. Az elkészült piskótamasszát a sütőpapírral bélelt tepsibe borítjuk és elegyengetjük, majd a tetejét egy habkártya, egy kenőkés vagy keverőlapát segítségével elsimítjuk. Ezután a tepsit az előmelegített sütőbe tesszük és a kakaós piskótát körülbelül 20 perc alatt készre sütjük. A piskótalap akkor jó, ha a felülete tapintásra kellően szilárd, enyhén rugalmas (tűpróbával is ellenőrizhetjük). A piskótának kellően meg kell sülnie, de ne süssük túl, mert túlságosan száraz lesz az állaga!
 5. A kellően megsült piskótát a sütőből kivesszük, majd rövid pihentetés után egy éles késsel a tepsi pereme mentén körbe vágjuk. A felületére vékonyan lisztet szitálunk. A piskótát kiemeljük és megfordítjuk úgy, hogy a sütőpapíros része kerüljön felülre, majd így visszahelyezzük, a még meleg tepsibe. Miután a piskóta langyosra hűlt a sütőpapírt eltávolítjuk.
 6. Amíg megsül a piskóta és langyosra hűl, addig elkészítjük a tejszínes túrókrémet. Langyos vízbe rövid időre beáztatjuk a zselatint, majd a keveréket mérsékelt hőfokon addig melegítjük, amíg a zselatin feloldódik a meleg vízben (ne forraljuk fel közben!). A tehéntúrót és a kristálycukrot habverővel addig keverjük, amíg a túró és a cukor szemcséi fel nem oldódnak. A jól lehűtött, legalább 30 %-os zsírtartalmú tejszínt a porcukorral habbá verjük. A simára kevert cukrozott túróhoz hozzákeverjük a lereszelt citromhéjat és a meleg zselatinoldatot, majd beleforgatjuk a tejszínhabot.
 7. Az elkészült, kissé még lágy tejszínes túrókrémet a langyosra hűlt piskótalapra halmozzuk és egyenletes vastagságban szétterítjük (a krém kezdetben elég lágynak tűnik, de a zselatintól szilárdabb állagú lesz, ha kellően megdermedt). A felületét elsimítjuk egy keverőlapát vagy kenőkés segítségével, majd az egészet legalább 30 percre a hűtőbe tesszük, hogy a krém kissé megdermedjen.
 8. Közben elkészítjük a narancs ízű zselét a sütemény tetejére. A langyos Fanta üdítőt egy megfelelő méretű edénybe öntjük, majd hozzáadjuk a zselatint. A zselatint pár percig áztatjuk, majd a keveréket mérsékelt hőfokon addig melegítjük, amíg a zselatin teljesen fel nem oldódik (ne forraljuk fel közben!). Az elkészült zselatinoldatot – gyakori keverés mellett – langyosra hűtjük (az oldatot tartalmazó edényt, kétharmadáig, egy nagyobb, hideg vízzel töltött edénybe helyezzük). A langyosra hűtött zselatinoldatot a kellően megdermedt túrókrém felületére öntjük. A narancs ízű zselé és a túrókrém teljes dermedéséig, illetve fogyasztásig, a süteményt hideg helyre tesszük és jól lehűtjük.

Tippek, tanácsok Fanta szelet készítéséhez

 • A kellően lehűlt és megdermedt süteményt tetszés szerinti méretű és alakú szeletekre vágjuk, egy éles kés segítségével. Általában négyzet alakúra szokás vágni, de szeletelhetjük téglalap- vagy rombusz alakúra is. A Fanta szelet egy nagyon finom és tetszetős sütemény.
 • A Fanta üdítő helyett esetleg használhatunk más narancs ízű üdítőt is. Valamint friss narancslevet, illetve esetleg más ízesítésű üdítőket, gyümölcsleveket is.
 • A tejszínes túrókrémet esetleg kevés aszalt gyümölccsel is dúsíthatjuk.
 • A narancs ízű zselé helyett, a Fanta üdítőből és 80 g vanília ízű pudingporból (2 csomag), illetve a cukorból készíthetünk pudingot is a sütemény tetejére.