Fasírt – fasírtgolyó recept

Egy finom fasírt – fasírtgolyó recept, aminek az elkészítése is egyszerű.

Fasírt - fasírtgolyó
Fasírt – fasírtgolyó

Mennyiség

4-6 főre

Elkészítése

Egyszerű

Sütési/főzési idő

kb. 30 perc

Elkészítési idő

kb. 45 perc

Recept hozzávalók

A fasírtok bevonásához

A sütéshez

Fasírt – fasírtgolyó elkészítése

  1. A vöröshagymát megtisztítjuk, megmossuk, apróra feldaraboljuk, és kevés olajon puhára pároljuk (nem kell aranysárgára pirítani), majd hűlni félrerakjuk. A tojásokat és a petrezselyemzöldet alaposan megmossuk, majd a petrezselymet apróra feldaraboljuk. A recept egyéb hozzávalóit előkészítjük, kimérjük.
  2. A zsemlét vagy kenyeret vízbe áztatjuk, ha teljesen megduzzadt, kinyomkodjuk és egy villával apró darabokra szaggatjuk. A fokhagymagerezdeket megtisztítjuk, egy kés lapjával összezúzzuk, majd apróra feldaraboljuk.
  3. Egy keverőtálba tesszük a darált húst, az áztatott zsemledarabokat, a pirított hagymát, a fokhagymapépet, a felaprított petrezselyemzöldet, a külön kis tálba felütött tojásokat. Fűszerezzük sóval, borssal, fűszerpaprikával, majoránnával és kevés őrölt köménnyel, majd az egészet kézzel vagy valamilyen segédeszközzel jó alaposan összedolgozzuk, hogy a massza egynemű legyen. Ha túl lágy lenne a massza és nehezen formázható, akkor adjunk hozzá kevés zsemlemorzsát.
  4. Nedves kézzel a masszából körülbelül 3-5 cm átmérőjű golyókat formázunk a két tenyerünk között, majd a kis gombócokat zsemlemorzsába forgatjuk úgy, hogy az teljesen befedje a külső felületüket.
  5. Ezután a fasírtgolyókat közepesen forró, bő olajban megsütjük. Közben időnként megforgatjuk, hogy a külső felületük szép egyenletesen barnuljon meg. Az elkészült fasírtokat papírtörlővel bélelt tányérra vagy egy szűrőbe tesszük, hogy a felesleges zsiradéktól megszabaduljunk.

Tippek, tanácsok fasírt – fasírtgolyó készítéséhez

  • Ha bizonytalanok vagyunk a fasírt ízesítésével kapcsolatban és le szeretnék tesztelni, hogy milyen lesz a kisült fasírtok íze, akkor formázzunk egy apró kis fasírtgolyót. Ezt 1-2 perc alatt süssük meg és kis pihentetés után kóstoljuk meg. Nyersen soha ne kóstolgassuk a begyúrt fasírtmasszát!
  • Ha 4-5 cm átmérőnél nagyobb gombócokat szeretnénk készíteni, akkor kissé lapítsuk el azokat (korong alakúra), hogy könnyebben átsüljön a belsejük is.
  • A zsemlét vagy kenyeret a víz helyett tejbe is áztathatjuk. Az áztatott zsemle vagy kenyér helyet használhatunk akár zsemlemorzsát is. Adjunk a húsos masszához annyit, hogy könnyen formázható legyen!
  • Ha a fasírthoz a darált húst nem vásároljuk, hanem otthon frissen daráljuk, akkor a hússal együtt ledarálhatjuk a vöröshagymát, a fokhagymát és a beáztatott zsemlét is.
  • Köretként jól illik mellé például burgonyapüré, sült hasábburgonya, párolt rizs, gombás párolt rizs, illetve remekül társítható különböző főzelékekkel is (lencsefőzelék, zöldborsófőzelék, spenótfőzelék).
  • Fasírt – fasírtgolyó változatok: A fasírtot a sertéshús helyet készíthetjük marhahúsból, pulykahúsból, csirkehúsból vagy akár ezek kombinációjából is. Dúsíthatjuk kevés császárszalonnával vagy bacon-el is. Ha pulykahúsból vagy csirkehúsból szeretnénk fasírtot készíteni, akkor lehetőleg a combhúst válasszuk! A pulyka- vagy csirkemellből készített fasírt kissé száraz lesz.