Fasírtgolyó

Egy finom fasírtgolyó recept, aminek a készítése is egyszerű.

Fasírtgolyó
Fasírtgolyó

Mennyiség: 4-6 főre | Előkészítés: 15 perc | Sütés: 30 perc | Elkészítési idő: 45 perc

Recept hozzávalók

500 g darált sertéshús, 2 db zsemle (vagy 2 szelet kenyér), 100 g vöröshagyma (1 közepes fej), 2-3 gerezd fokhagyma, 2 db tyúktojás, 4 kávéskanál konyhasó, 2 kávéskanál fűszerpaprika, 1 kávéskanál őrölt fekete bors, 1 kis csomó petrezselyemzöld, 1 kávéskanál majoránna, 1 csipetnyi őrölt köménymag


A fasírtok bevonásához:

100 g zsemlemorzsa


A bő olajban sütéshez:

0,8-1 liter napraforgóolaj (sertészsír)

Fasírtgolyó készítése

1., A vöröshagymát megtisztítjuk, megmossuk, apróra feldaraboljuk, és kevés olajon puhára pároljuk (nem kell aranysárgára pirítani), majd hűlni félrerakjuk. A tojásokat és a petrezselyemzöldet alaposan megmossuk, majd a petrezselymet apróra feldaraboljuk. A recept egyéb hozzávalóit előkészítjük, kimérjük.

2., Vízbe áztatjuk a zsemlét vagy kenyeret. Ha teljesen megduzzadt, kinyomkodjuk és egy villával apró darabokra szaggatjuk. A fokhagymagerezdeket megtisztítjuk, egy kés lapjával összezúzzuk, majd apróra feldaraboljuk.

3., Egy keverőtálba tesszük a darált húst, az áztatott zsemledarabokat, a pirított hagymát, a fokhagymapépet, a felaprított petrezselyemzöldet, a külön kis tálba felütött tojásokat. Fűszerezzük sóval, borssal, fűszerpaprikával, majoránnával és kevés őrölt köménnyel, majd az egészet kézzel vagy valamilyen segédeszközzel jó alaposan összedolgozzuk, hogy a massza egynemű legyen. Ha túl lágy lenne a massza és nehezen formázható, akkor adjunk hozzá kevés zsemlemorzsát.

4., Nedves kézzel a masszából körülbelül 3-5 cm átmérőjű golyókat formázunk a két tenyerünk között, majd a kis gombócokat zsemlemorzsába forgatjuk úgy, hogy az teljesen befedje a külső felületüket.

5., Ezután a fasírtgolyókat közepesen forró, bő olajban megsütjük. Közben időnként megforgatjuk, hogy a külső felületük szép egyenletesen barnuljon meg. Az elkészült fasírtokat papírtörlővel bélelt tányérra vagy egy szűrőbe tesszük, hogy a felesleges zsiradéktól megszabaduljunk.

Tippek, javaslatok fasírtgolyó készítéséhez

Ha bizonytalanok vagyunk a fasírt ízesítésével kapcsolatban és le szeretnék tesztelni, hogy milyen lesz a kisült fasírtok íze, akkor formázzunk egy apró kis fasírtgolyót. Ezt 1-2 perc alatt süssük meg, majd rövid pihentetés után kóstoljuk meg. Nyersen soha ne kóstoljuk meg a begyúrt fasírtmasszát!

Amennyiben 4-5 cm átmérőnél nagyobb gombócokat szeretnénk készíteni, akkor kissé lapítsuk el azokat (korong alakúra), hogy könnyebben átsüljön a belsejük is.

A zsemlét vagy kenyeret a víz helyett tejbe is áztathatjuk. Az áztatott zsemle vagy kenyér helyet használhatunk akár zsemlemorzsát is. Adjunk a húsos masszához annyit, hogy könnyen formázható legyen!

Ha a fasírthoz a darált húst nem vásároljuk, hanem otthon frissen daráljuk, akkor a hússal együtt ledarálhatjuk a vöröshagymát, a fokhagymát és a beáztatott zsemlét is.

Köretként jól illik mellé például burgonyapüré, sült hasábburgonya, párolt rizs, gombás párolt rizs, illetve remekül társítható különböző főzelékekkel is (lencsefőzelék, zöldborsófőzelék, spenótfőzelék).

Fasírtgolyó változatok

A sertéshús helyet készíthetjük marhahúsból, pulykahúsból, csirkehúsból vagy akár ezek kombinációjából is a fasírtgolyót. Dúsíthatjuk kevés császárszalonnával vagy baconnel is. Ha pulykahúsból vagy csirkehúsból szeretnénk fasírtot készíteni, akkor lehetőleg a combhúst válasszuk! A pulyka- vagy csirkemellből készített fasírt kissé száraz lesz.

Egyéb receptek

Svéd húsgolyó

Svéd húsgolyó

Szinte elmaradhatatlan kísérője a tejszínes barnamártás. Köretként jól illik mellé burgonyapüré vagy más...

Brassói aprópecsenye

Brassói aprópecsenye

Ennek hagyományos magyar ételnek számos változata létezik. Készítik vöröshagymával, sült burgonyával, zöldborsóval...

Sült csirkemell

Sült csirkemell

Az omlós, szaftos natúr csirkemell remek választás, ha gyorsan szeretnénk valamit készíteni ebédre vagy vacsorára...