Tippek, tanácsok Fasírt – fasírtgolyó készítéséhez

Ha bizonytalanok vagyunk a fasírt ízesítésével kapcsolatban és le szeretnék tesztelni, hogy milyen lesz a kisült fasírtok íze, akkor formázzunk egy apró kis fasírtgolyót. Ezt 1-2 perc alatt süssük meg és kis pihentetés után kóstoljuk meg. Nyersen soha ne kóstolgassuk a begyúrt fasírtmasszát!

Ha 4-5 cm átmérőnél nagyobb gombócokat szeretnénk készíteni, akkor kicsit lapítsuk el azokat, hogy könnyebben átsüljön a belsejük is.

A zsemlét vagy kenyeret a víz helyett tejbe is áztathatjuk. Az áztatott zsemle vagy kenyér helyet használhatunk akár zsemlemorzsát is. Adjunk a húsos masszához annyit, hogy könnyen formázható legyen!

Ha a fasírthoz a darált húst nem vásároljuk, hanem otthon frissen daráljuk, akkor a hússal együtt ledarálhatjuk a vöröshagymát, a fokhagymát és a beáztatott zsemlét is.

Köretként jól illik mellé például a burgonyapüré, a sült hasábburgonya, a párolt rizs, gombás párolt rizs.

Fasírt – fasírtgolyó változatok

A fasírtot a sertéshús helyet készíthetjük marhahúsból, pulykahúsból, csirkehúsból vagy akár ezek kombinációjából is. Dúsíthatjuk kevés császárszalonnával vagy bacon-el is.

Ha pulykahúsból vagy csirkehúsból szeretnénk fasírtot készíteni, akkor lehetőleg a combhúst válasszuk. A pulyka- vagy csirkemellből készített fasírt kissé száraz lesz.