Francia öntet

Egy finom francia öntet recept (vinaigrette), vagy ecet-olaj öntet, aminek a készítése is egyszerű.

Francia öntet
Francia öntet

Mennyiség: 200 ml | Előkészítés: 5 perc | Elkészítési idő: 15 perc

Recept hozzávalók

50 ml fehérborecet, 150 ml étolaj, 2-3 csipetnyi konyhasó, 1 csipetnyi őrölt fekete bors

Francia öntet készítése

1., A recept hozzávalóit, előkészítjük, kimérjük. A fehérbor ecetet egy megfelelő méretű keverőtálba öntjük, amihez hozzáadjuk a sót.

2., Egy habverő segítségével a keveréket addig keverjük, amíg a só teljesen fel nem oldódik.

3., Miután a só teljesen feloldódott, lassan vékony sugárban csorgatva hozzáöntjük az étolajat, miközben a habverő segítségével gyors, határozott mozdulatokkal beledolgozzuk a keverékbe.

4., Az öntetet őrölt fekete borssal (vagy fehér borssal) ízesítjük, amit szintén belekeverünk.

Tippek, javaslatok francia öntet készítéséhez

Az elkészült francia öntet (vinaigrette) vagy ecet-olaj öntet felhasználható különböző saláták készítéséhez, illetve további hozzávalók hozzáadásával (mustár, petrezselyemzöld, metélőhagyma, főtt tojás sárgája,) elkészíthetjük különböző változatait.

A fehérborecet helyett használható vörösborecet, vagy frissen facsart citromlé. Valamint használható ételecet (10%-os) is, viszont ebben az esetben kevés cukor hozzáadásával lehetséges, hogy ellensúlyoznunk kell az ételecet túlzott savasságát.

A készítéshez választhatunk többféle étolaj közül is (napraforgóolaj, olívaolaj, tökmagolaj, szezámolaj, szőlőmagolaj). Lehetőleg jó minőségű, semleges-, vagy nem túlzottan erős ízű étolajat használjunk az öntet készítéséhez!

Egyéb receptek

Ecetes fejes saláta

Ecetes fejes saláta

A salátát és a salátalevet külön-külön is tálalhatjuk, így mindenki a saját ízlésének megfelelően ízesítheti...

Salátalé (salátaecet)

Salátalé (salátaecet)

Felhasználásig, lefedve a hűtőbe tesszük, és jól lehűtjük. A készítéséhez felhasznált ízesítő anyagok mennyisége...

Káposztasaláta

Káposztasaláta

A káposztasalátát ízesíthetjük még ízlés szerint, kevés apróra vágott vörös- vagy lilahagymával, egész borssal...