Francia öntet

Egy finom francia öntet recept (vinaigrette), vagy ecet-olaj öntet, aminek a készítése is egyszerű.

Francia öntet (Ecet-olaj öntet)
Francia öntet (Ecet-olaj öntet)

Mennyiség:

200 ml

Elkészítése:

Egyszerű

Előkészítési idő:

kb. 5 perc

Elkészítési idő:

kb. 15 perc

Recept hozzávalók

Francia öntet készítése

1. A recept hozzávalóit, előkészítjük, kimérjük. A fehérbor ecetet egy megfelelő méretű keverőtálba öntjük, amihez hozzáadjuk a sót.

2. Egy habverő segítségével a keveréket addig keverjük, amíg a só teljesen fel nem oldódik.

3. Miután a só teljesen feloldódott, lassan vékony sugárban csorgatva hozzáöntjük az étolajat, miközben a habverő segítségével gyors, határozott mozdulatokkal beledolgozzuk a keverékbe.

4. Az öntetet őrölt fekete borssal (vagy fehér borssal) ízesítjük, amit szintén belekeverünk.

Tippek, javaslatok ecet-olaj öntet készítéséhez

Az elkészült francia öntet (vinaigrette) vagy ecet-olaj öntet felhasználható különböző saláták készítéséhez, illetve további hozzávalók hozzáadásával (mustár, petrezselyemzöld, metélőhagyma, főtt tojás sárgája,) elkészíthetjük különböző változatait.

A fehérborecet helyett használható vörösborecet, vagy frissen facsart citromlé. Valamint használható ételecet (10%-os) is, viszont ebben az esetben kevés cukor hozzáadásával lehetséges, hogy ellensúlyoznunk kell az ételecet túlzott savasságát.

A készítéshez választhatunk többféle étolaj közül is (napraforgóolaj, olívaolaj, tökmagolaj, szezámolaj, szőlőmagolaj). Lehetőleg jó minőségű, semleges-, vagy nem túlzottan erős ízű étolajat használjunk az öntet készítéséhez!