A galuskát galuskaszaggató nélkül úgy is elkészíthetjük, hogy a galuskatésztát egy vizezett szaggatódeszkára, kis vágódeszkára öntjük a keverőtálból. A tésztából egy benedvesített pengéjű kés segítségével ujjnyi vastag csíkot vágunk. A csíkot a szaggatódeszka szélére toljuk, majd a kés lapjával a tésztacsíkot kissé lelapítjuk. Ezután a késsel apró galuskákat szaggatunk (vágunk) a tésztából, és a forrásban levő vízbe toljuk őket a kés lapjával. A szaggatás közben a kést többször is a vízbe mártjuk, hogy a galuskatészta ne ragadjon a késhez.

Sokféle ételhez, akár levesbetétként, de főleg paprikáshoz, pörkölthöz tálalhatjuk köretként. Elkészítése nagyon egyszerű és gyors, a végeredmény pedig nagyon finom. Önálló ételként például tojásos galuskát (nokedlit) készíthetünk belőle.

A galuska összeállításához használt vizet helyettesíthetjük részben vagy teljesen tejjel, a galuskatésztát dúsíthatjuk kevés tejföllel. A liszthez keverhetünk kevés 2-3 evőkanálnyi búzadarát is.

A jó galuska (nokedli) készítés titkai:

Csak közvetlenül a szaggatás előtt kell összekeverni a hozzávalókat, a tésztát nem szabad nagyon kidolgozni és sokáig pihentetni. A jól kidolgozott és sokáig pihentetett galuskatészta rugalmas és nyúlós lesz, így nehezen formázható, szaggatható. A kész galuska (nokedli) kemény és rágós állagú lesz.

A galuska főzővizének a galuskaszaggatás előtt és alatt is állandóan forrnia kell, különben a galuska elázik. A megfőzött galuskát alaposan le kell öblíteni, mert különben ragacsos lesz.

Egyszerre ne rakjuk túl sok tésztát a galuskaszaggatóba. Nagyobb mennyiségű tésztát inkább több kisebb adagban szaggassuk ki és főzzük meg.

Minél hígabb a galuska (nokedli) tészta állaga, annál nagyobbak lesznek a kifőzött nokedlik, minél sűrűbb a tészta, annál kisebbre tudjuk szaggatni a galuskákat.