Galuska (nokedli) recept

Egy finom galuska (nokedli) recept, aminek az elkészítése is egyszerű.

Galuska (nokedli)
Galuska (nokedli)

Mennyiség

4-6 főre

Elkészítése

Egyszerű

Sütési/főzési idő

kb. 3 perc

Elkészítési idő

kb. 15 perc

Recept hozzávalók

A galuska (nokedli) főzéséhez

A megfőtt galuskához

Galuska (nokedli) elkészítése

 1. Egy megfelelő méretű edénybe öntjük a főzővizet, majd felforraljuk. A forró vizet sóval ízesítjük. Közben a tojásokat meleg vízzel alaposan megmossuk. A recept egyéb hozzávalóit, kimérjük, előkészítjük. A lisztet átszitáljuk.
 2. Ha a galuska főzővize már felforrt, akkor összeállítjuk a galuskatésztát. A tojásokat egyesével egy kis tálba felütjük, majd ellenőrzés után egy keverőtálba borítjuk. A tojásokhoz hozzákeverjük a vizet, a sót, az átszitált lisztet, majd az egészet egy fakanál segítségével gyors, határozott mozdulatokkal összekeverjük. Ha a tészta túl sűrű lenne, akkor adjunk még kevés vizet hozzá, illetve ha túlságosan hígnak éreznénk, akkor pedig kevés lisztet! A tésztát nem kell teljesen csomómentesre kidolgozni. Amikor a tojás és a víz keveréke egyneművé vált a liszttel, akkor a galuskatészta elkészült.
 3. Ezután a galuskaszaggatót a lobogó, enyhén sós vizet tartalmazó edény fölé tesszük. Beleöntünk annyi tésztát, amit egyszerre ki tudunk főzni (ez függ az edény méretétől és a gyorsaságunktól). A tésztát gyors, határozott mozdulatokkal a forrásban lévő vízbe szaggatjuk. Közben többször is megkeverjük, hogy ne ragadjanak össze vagy az edény aljára a galuska (nokedli) szemek.
 4. A galuskák pár perc után feljönnek a víz felszínére, ekkor 2-3 szemet kiemelünk. A galuskákat a legvastagabb részükön átvágjuk. Ha nem látunk a közepén nyers tésztacsíkot, akkor a galuska (nokedli) átfőtt, elkészült.
 5. A készre főzött galuskát (nokedlit) attól függően, hogy egy vagy több adag tésztát főzünk, egy szűrővel kiszedjük vagy a főzővízzel együtt egy szűrőbe borítjuk. Ezután folyó víz alatt alaposan leöblítjük, majd lecsepegtetjük.
 6. Egy megfelelő méretű lábasban vagy serpenyőben kevés vajat (napraforgóolajat vagy sertészsírt) felhevítünk és a lecsepegtetett galuska (nokedli) szemeket a felhevített vajban jól átforgatjuk. Kóstolás után, ha szükséges, akkor még sóval ízesítjük és még forrón tálaljuk.

Tippek, tanácsok galuska (nokedli) készítéséhez

 • Az elkészült galuska vagy nokedli tálalható és fogyasztható sokféle étellel. Kínálhatjuk levesbetétként, de többnyire paprikás vagy pörkölt (például Sertéspörkölt) mellé tálaljuk köretként. A galuskaköret elkészítése nagyon egyszerű és gyors, a végeredmény pedig nagyon finom. Önálló ételként például tojásos galuska (nokedli) készíthető belőle. A galuskát (nokedlit) apróra darabolt, vajban párolt friss zöldségekkel, zöld-fűszerekkel, valamint reszelt sajttal is fogyaszthatjuk.
 • A galuska (nokedli) összeállításához használt vizet helyettesíthetjük részben vagy teljes egészében tejjel. A galuskatésztát dúsíthatjuk kevés tejföllel is. A liszthez keverhetünk 2-3 evőkanálnyi búzadarát is, illetve réteslisztet is.
 • Galuskaszaggató nélkül úgy is elkészíthetjük a galuskát, hogy a galuskatésztát egy vizezett szaggatódeszkára, kisméretű vágódeszkára öntjük a keverőtálból. A tésztából egy benedvesített pengéjű kés segítségével ujjnyi vastag csíkot vágunk. A csíkot a szaggatódeszka szélére toljuk, majd a kés lapjával a tésztacsíkot kissé lelapítjuk. Ezután a késsel apró galuskákat szaggatunk (vágunk) a tésztából, és a forrásban levő enyhén sós vízbe toljuk őket a kés lapjával. A szaggatás közben a kést többször is a vízbe mártjuk, hogy a galuskatészta ne ragadjon a késhez.
 • A galuskatészta hozzávalóit csak közvetlenül a szaggatás megkezdése előtt kell összekeverni. A tésztát nem szabad nagyon kidolgozni és sokáig pihentetni, mert a jól kidolgozott és sokáig pihentetett galuskatészta rugalmas és nyúlós lesz. Így nehezen formázható és szaggatható. A kész galuska (nokedli) pedig kemény és rágós állagú lesz.
 • A főzővíznek a galuskaszaggatás előtt és alatt is állandóan forrnia kell, különben a galuska elázik. A megfőzött galuskát alaposan le kell öblíteni, mert különben ragacsos lesz!
 • Egyszerre ne rakjuk túl sok tésztát a galuskaszaggatóba! Nagyobb mennyiségű tésztát inkább több kisebb adagban szaggassuk ki és főzzük meg!
 • Minél hígabb a galuskatészta állaga, annál nagyobbak lesznek a kifőzött nokedlik, minél sűrűbb a tészta, annál kisebbre tudjuk szaggatni a galuskákat (nokedliket).