Tippek, tanácsok Isler (Ischler) készítéséhez

Az elkészült Isler (Ischler) vagy régies, magyaros elnevezése szerint isli fánk tetejét apróra vágott pisztácia vagy mandula darabokkal díszíthetjük. Habzsákba töltött olvasztott csokoládéval akár kisebb mintákat is készíthetünk a sütemények tetejére.

Ez a finom sütemény a nevét a híres osztrák üdülő- és fürdőhelyről, Bad Ischlről kapta. Richard Kurth cukrász alkotta meg az 1950-es években. Az islert eredetileg rumos-csokoládékrémmel töltötték, de manapság már számos változatát készítik. Előfordul kisebb-nagyobb méretben, valamint lekváros és habos isler változatok is léteznek.

A tészta gyúrását, darabolását és nyújtását lehetőleg hűvös vagy szobahőmérsékletű helyen végezzük! Meleg helyen túlságosan megolvadhat a vaj és a tészta kizsírosodik. Ha mégis túlságosan megolvadna a vaj, akkor rövid időre tegyük a tésztát a fagyasztóba, hogy lehűljön. Ezt követően kevés tojásfehérje hozzáadása után gyúrjuk át a tésztát.

A ribizlilekvár helyet használhatunk valamilyen más savanykás ízű lekvárt. Használhatunk málnalekvárt, szilvalekvárt, szederlekvárt, meggylekvárt, de akár sárgabaracklekvárt is.

A simára kevert lekvárt akár habzsákba is tölthetjük, így talán egyszerűbb és gyorsabb lesz az islerek megtöltése. Főleg, akkor lehet ez hasznos, ha sok, kisméretű islert készítünk.

A dió helyett használhatunk finomra darált mogyorót vagy mandulát is.

Készíthetünk kisebb méretű, úgynevezett mini islert is. Ilyenkor használjuk 3-5 cm átmérőjű kiszúrót.

A vaj helyett használhatunk másfajta zsiradékot is a tészta készítéséhez. Használhatunk margarint vagy akár sertészsírt is. De nem fogunk olyan jó minőségű és finom tésztát kapni mintha vajjal készítenénk.

Ha túl keserűnek éreznénk az étcsokoládés tortabevonót, akkor fele-fele arányban használhatunk tejcsokoládésat és étcsokoládésat is.

Az islerből érdemes egyszerre nagyobb mennyiséget is készíteni. Egészen jól tárolható, sőt 2-3 nap elteltével talán még puhább és finomabb lesz.

A rumos-csokoládékrémes Isler (Ischler) töltelékéhez:

Hozzávalók: 150 g vaj, 50 g porcukor, 50 g étcsokoládé, 5 ml (1 teáskanál) rum vagy kevés rumaroma

A puha vajat a porcukorral és a rummal habosra keverjük. A csokoládét vízgőz felett megolvasztjuk. Lassan vékony sugárban csorgatva, állandó keverés mellett hozzáadjuk a vajas-rumos keverékhez és az egészet simára keverjük. A krémet rövid időre hideg helyre tesszük. Ezzel a lehűtött rumos-csokoládékrémmel ragasztjuk össze kettesével a megsütött és kellően lehűtött tésztakorongokat. Végül pihentetés után a megtöltött korongok tetejét és oldalát olvasztott csokoládéval bevonjuk.