Kapormártás

Egy finom kapormártás recept, aminek a készítése is egyszerű.

Kapormártás
Kapormártás

Mennyiség

4-6 főre

Elkészítése

Egyszerű

Sütési/főzési idő

kb. 15 perc

Elkészítési idő

kb. 30 perc

Recept hozzávalók

A díszítéshez

Kapormártás készítése

1. A friss kaprot folyó víz alatt alaposan megmossuk, majd egy szűrőben lecsepegtetjük. A kapor vastagabb, kemény szárrészeit eltávolítjuk, majd a kapor leveleit és a zsenge szárrészeket apróra feldaraboljuk (a kapor leveleiből félreteszünk keveset a díszítéshez). A recept egyéb hozzávalóit előkészítjük, kimérjük.

2. Ezután elkészítjük a világos rántást. Egy serpenyőben kissé felhevítjük a vajat, majd hozzáadjuk a lisztet. Mérsékelt hőfokon, állandó keverés mellett rövid ideig hevítjük a lisztet (nem kell megpirítani, elegendő addig hevíteni, amíg a zsiradékban felhabzik), közben hozzákeverjük a finomra feldarabolt kaprot.

3. A rántáshoz hozzáöntjük a hideg vizet (vagy csontlevet) és az egészet egy habverővel simára csomómentesre keverjük. A felhígított rántást állandó keverés mellett felforraljuk, majd mérsékelt hőfokon gyenge forrásban tarjuk addig, amíg mártás sűrűségű lesz. Közben, amíg felforr és kellően besűrűsödik, addig ízlés szerint ecettel, sóval, cukorral ízesítjük.

4. Hőkiegyenlítés után hozzáadjuk a tejfölt. A forró mártásból 2-3 evőkanálnyi mennyiséget a tejfölhöz adunk, maja az egészet simára, csomómentesre keverjük. Ezután a csomómentesre dolgozott tejfölt hozzákeverjük a kapormártáshoz és még néhány percig forrásban tartjuk. Kóstolás után – ízlés szerint – esetleg még ízesítjük.

Tippek, tanácsok kapormártás készítéséhez

Az elkészült kapormártás jól illik különböző főtt és sült húsokhoz, illetve fasírt, töltött tök, rántott cukkini (tökfélék), tökfasírt stb. mellé.

Az ecetet, a cukrot és a sót ne adjuk egyszerre a mártáshoz, hanem inkább kisebb adagokban és többszöri kóstolás után adagoljuk! Mindenki a saját ízlése szerint alakítsa ki a számára kellemes édeskés-savanykás ízt.

A vaj helyett használhatunk napraforgóolajat vagy esetleg sertészsírt is. Az ételecet helyet használhatunk frissen facsart citromlevet vagy fehérborecetet is. A csontlé vagy víz helyett esetleg használhatunk húsleveskockát is, amit 500 ml forró vízben feloldunk (Az esetleges sótartalmát vegyük figyelembe!).