Kapormártás

Egy finom kapormártás recept, aminek a készítése is egyszerű. Ez a friss kaporból készült mártás remekül illik főtt és sült húsokhoz, halhoz, valamint különböző tökből készült ételek mellé.

Kapormártás
Kapormártás

Mennyiség: 4-6 főre | Előkészítés: 10 perc | Főzés: 15 perc | Elkészítési idő: 30 perc

Hozzávalók

1 nagy csokor friss kapor, 50 g vaj (napraforgóolaj), 60 g finomliszt, 30 ml ételecet (10%-os), 10-15 g konyhasó, 35 g kristálycukor, 200 ml tejföl, 500 ml ivóvíz (vagy csontlé, zöldség alaplé)


A díszítéshez:

kevés kapor

Kapormártás készítése

1. A friss kaprot folyó víz alatt alaposan megmossuk, majd egy szűrőben lecsepegtetjük. A kapor vastagabb, kemény szárrészeit eltávolítjuk, majd a kapor leveleit és a zsenge szárrészeket apróra feldaraboljuk (a kapor leveleiből félreteszünk keveset a díszítéshez). A recept egyéb hozzávalóit előkészítjük, kimérjük.

2. Ezután elkészítjük a világos rántást. Egy serpenyőben kissé felhevítjük a vajat, majd hozzáadjuk a lisztet. Mérsékelt hőfokon, állandó keverés mellett, rövid ideig hevítjük a lisztet (nem kell megpirítani, elegendő addig hevíteni, amíg a zsiradékban felhabzik), közben hozzákeverjük a finomra feldarabolt kaprot.

3. A rántáshoz hozzáöntjük a hideg vizet (vagy csontlevet, zöldség alaplevet) és az egészet egy habverővel simára csomómentesre keverjük. A felhígított rántást állandó keverés mellett felforraljuk, majd mérsékelt hőfokon gyenge forrásban tarjuk addig, amíg mártás sűrűségű lesz. Közben, ízlés szerint, ecettel, sóval, cukorral ízesítjük.

4. A forró mártásból 2-3 evőkanálnyi mennyiséget a tejfölhöz adunk, majd az egészet simára, csomómentesre keverjük (hőkiegyenlítés). Ezután a csomómentesre dolgozott tejfölt hozzákeverjük a kapormártáshoz, és az egészet még néhány percig forrásban tartjuk. Kóstolás után – ízlés szerint – esetleg még ízesítjük.

Tippek, javaslatok kapormártás készítéséhez

Az elkészült kapormártás jól illik különböző főtt és sült húsokhoz, illetve fasírt, töltött tök, rántott cukkini (tökfélék), tökfasírt stb. mellé.

Az ecetet, a cukrot és a sót ne adjuk egyszerre a mártáshoz, hanem inkább kisebb adagokban és többszöri kóstolás után adagoljuk! Mindenki a saját ízlése szerint alakítsa ki a számára kellemes édeskés-savanykás ízt.

A vaj helyett használhatunk napraforgóolajat vagy esetleg sertészsírt is. Az ételecet helyet használhatunk frissen facsart citromlevet vagy fehérborecetet is. A csontlé vagy zöldség alaplé helyett esetleg használhatunk húsleveskockát is, amit 500 ml forró vízben feloldunk (a sótartalmát vegyük figyelembe).

Kapormártás
Kapormártás