Kókuszgolyó recept

Egy finom kókuszgolyó recept, aminek az elkészítése is egyszerű.

Kókuszgolyó
Kókuszgolyó

Mennyiség

30-32 db

Elkészítése

Egyszerű

Előkészítési idő

kb. 20 perc

Elkészítési idő

kb. 45 perc

Recept hozzávalók

A panírozáshoz

Kókuszgolyó elkészítése

  1. A vajat vagy margarint 10-15 mm élhosszúságú kockákra daraboljuk, majd langyos helyre tesszük, hogy kellően megpuhuljon. A citromot és a mazsolát meleg vízzel megmossuk. A citrom levét kifacsarjuk. A megmosott mazsolát 5-10 percig meleg vízben áztatjuk, majd egy szűrőben alaposan lecsepegtetjük. A recept egyéb hozzávalóit előkészítjük, kimérjük.
  2. A darált háztartási kekszet egy megfelelő méretű keverőtálba borítjuk. Hozzáadjuk a felkockázott puha vajat, majd gyors, határozott mozdulatokkal elmorzsoljuk a darált háztartási keksszel. A porcukrot és a kakaóport összekeverjük, majd a vajas darált kekszhez szitáljuk. Hozzáadjuk a vaníliás cukrot és az egészet alaposan összekeverjük.
  3. A vajjal összekevert, száraz alapanyagokat tartalmazó keverékhez, hozzáadjuk a vegyes gyümölcsízt, az előkészített mazsolát, a rum aromát (vagy rumot), a frissen facsart citromlevet, majd az egészet, tiszta kézzel, közepesen lágy gyúrható tésztává dolgozzuk (gépet is használhatunk).
  4. A kellően meggyúrt tésztát 40 grammos darabokra osztjuk, amiket a két tenyerünk között nagyjából 4 centiméter átmérőjű golyóvá formázunk. (Ha szép egyforma, azonos méretű kókuszgolyókat szeretnénk, akkor használjunk mérleget a tésztadarabok leméréséhez!) A kialakított golyókat addig forgatjuk kókuszreszelékbe, amíg kókuszreszelék teljesen be nem fedi a felületüket. Az elkészült kókuszgolyókat tányérra halmozzuk, majd hideg helyre tesszük és fogyasztás előtt legalább 1-2 órát érleljük, illetve jól lehűtjük.

Tippek, tanácsok kókuszgolyó készítéséhez

  • A receptben szereplő mennyiségekből nagyjából 32 darab, 40 grammos, 4 centiméter átmérőjű kókuszgolyó készíthető.
  • A vegyes gyümölcsíz helyet használhatunk sárgabarackízt vagy más gyümölcsből készült lekvárokat is (meggylekvár, szilvalekvár stb.) a kókuszgolyó készítéséhez.
  • A kókuszgolyót esetleg rumban vagy konyakban áztatott magozott meggyel is megtölthetjük.
  • A rumból vagy rum aromából mindenki annyit használjon, amennyi megfelel a saját ízlésének! Ha gyerekek is fogyasztják az elkészült kókuszgolyót, akkor a rum helyett inkább rum aromát használjuk, vagy akár teljesen el is tekinthetünk a használatától!