Párolt rizs recept

Egy finom párolt rizs recept, aminek az elkészítése is egyszerű.

Párolt rizs
Párolt rizs

Mennyiség

4-6 főre

Elkészítése

Egyszerű

Sütési/főzési idő

kb. 25 perc

Elkészítési idő

kb. 45 perc

Recept hozzávalók

Párolt rizs elkészítése

 1. A rizst átválogatjuk, az esetlegesen előforduló elszíneződött rizsszemeket, más magvakat, illetve egyéb szennyeződéseket eltávolítjuk. Ezután többször váltott hideg vízben alaposan megmossuk, átöblítjük, majd egy szűrőbe tesszük és lecsöpögtetjük. A vöröshagymát és a petrezselyemzöldet megtisztítjuk, megmossuk. A recept egyéb hozzávalóit előkészítjük, kimérjük. A sütőt 160 °C hőmérsékletre előmelegítjük.
 2. Egy megfelelő méretű lábasba öntjük a vizet, majd hozzáadjuk a megtisztított vöröshagymát (egészben). Az edényt lefedjük, a vizet felforraljuk, majd sóval ízesítjük. Amíg a víz felforr, addig kissé megpirítjuk a rizst. Egy serpenyőben felhevítjük a napraforgóolajat, amihez hozzáadjuk az előkészített rizst és állandó keverés mellett 2-3 percig pirítjuk.
 3. Miután a víz felforrt hozzákeverjük a pirított rizst, majd az edényt lefedjük, és a tartalmát felforraljuk. Ezután az előmelegített sütőbe helyezzük és a rizst körülbelül 20-25 perc alatt készre pároljuk.
 4. A főzési idő vége felé ellenőrizzük, hogy a rizs kellően megpuhult és az összes folyadékot felszívta. Ha jónak gondoljuk, akkor a vöröshagymát eltávolítjuk. Kóstolás után, ha szükséges, akkor még ízesítjük, majd egy húsvilla segítségével felkeverjük, fellazítjuk a rizsszemeket. Ha jól dolgoztunk, akkor a rizsszemek különállóak, nem tapadnak össze. A végeredmény pedig egy finom párolt “pergős” rizs.

Tippek, tanácsok párolt rizs készítéséhez

 • Tálaláskor az elkészült párolt rizst finoman, kivajazott formába, csészébe nyomkodjuk, majd egy tányérra borítjuk. A tetejét meghintjük finomra vágott petrezselyemzölddel.
 • A kész párolt rizsből további főtt vagy párolt alapanyagok hozzáadásával készíthető rizibizi, zöldséges rizs, sonkás rizs, paradicsomos rizs, rizses lecsó, gombás rizs, tojásos rizs is.
 • A párolt rizs nemcsak köretnek készíthető. Alapvető alapanyaga néhány darált húsból készült étel töltelékének. Ilyenek ételek például a töltött káposzta, a töltött paprika, a rakott káposzta. Ezekhez nem pároljuk teljesen puhára a rizst, csak félpuhára. Mivel a további főzéskor, pároláskor úgyis kellően megpuhul. A rizs párolásához ilyenkor csak egyszeres mennyiségű vizet számítunk (400 g rizshez 400 ml vizet).
 • Napraforgóolaj helyett akár használhatunk más zsiradékot is a párolt rizs készítéséhez (sertészsírt, vajat, olívaolajat, stb.).
 • A són kívül ízesíthetjük még borssal, babérlevéllel, kakukkfűvel, csillagánizzsal, chilivel, kardamommal is a párolt rizst.
 • A víz helyet akár csontlét, illetve csirke- vagy zöldség alaplevet is használhatunk a párolt rizs készítéséhez.
 • Előfordulhat, hogy a párolt rizs nem tud kétszeres mennyiségű vizet magába szívni. Ez a rizs minőségétől függ. Ha készítés előtt úgy látjuk, hogy a rizs rosszabb minőségű, sok töredezett szem van benne, akkor másfélszeres mennyiségű vízzel készítsük (400 g rizshez 600 ml vizet számítsunk)!
 • A rizs mosását is végezhetjük többféleképpen. Az egyik módszer szerint a rizst egy edénybe tesszük, hideg vizet adunk hozzá, majd a kezünkkel vagy valamilyen segédeszközzel alaposan felkavarjuk, végül a vizet leöntjük róla. Ezt a műveletet mindaddig ismételjük, amíg a mosásra használt víz tiszta nem marad. Egy másik módszer szerint a kimért és átválogatott rizst egy szűrőbe tesszük és folyó víz alatt jól leöblítjük, lemossuk. Az utóbbi módszer gyorsabb az előbbi viszont sokkal alaposabb.

Párolt rizs készítése kicsit másképp

 • Természetesen nem muszáj sütőben párolni a rizst. Mérsékelt hőfokon, egy vastagaljú lábasban, a főzőlapon is puhára párolhatjuk a rizst. A forrásban lévő sós vízbe belekeverjük a zsiradékon üvegesre pirított rizst, majd egy fedővel lefedjük az edényt. A rizses keveréket, alacsony hőfokon, gyenge forrásban tartjuk addig, amíg a rizsszemeket ellepő víz fel nem szívódik (pár perc). Párolás közben nem szükséges a rizst megkeverni. Miután a lángot elzártuk alatta még legalább 30 percig hagyjuk lefedve párolódni a rizst! Ezután egy húsvillával felkeverjük, fellazítjuk a rizsszemeket. Kóstolás után, ha szükséges, akkor még ízesítjük.