Tálaláskor az elkészült párolt rizst finoman, kivajazott formába, csészébe nyomkodjuk, majd egy tányérra borítjuk, és a tetejét meghintjük finomra vágott petrezselyemzölddel.

Természetesen nem muszáj sütőben párolni a rizst. Alacsony hőfokon, egy vastagaljú lábasban a főzőlapon is puhára párolhatjuk. Közben a fedőt lehetőleg ne emeljük fel és a rizst ne keverjük meg, majd miután a lángot elzártuk alatta még legalább 30 percig hagyjuk lefedve párolódni a rizsszemeket.

A són kívül ízesíthetjük még borssal, csillagánizzsal, chilivel, kardamommal stb. A rizs főzővizébe akár egy húsleveskockát is feloldhatunk, vagy a vizet csontlével helyettesítjük, úgy az elkészült párolt rizs még ízletesebb lesz.

Egy másik egyszerűbb rizsfőzési módszer szerint a rizst hasonlóan főzzük meg, mint ahogy a tésztákat szoktuk. A rizs 8-10 szorosának megfelelő mennyiségű vízbe (30 dkg rizshez kb. 2,5-3 liter víz) kevés sót teszünk, majd felforraljuk. Hozzáadjuk az átválogatott, megmosott rizst és körülbelül 15-20 perc alatt megfőzzük, közben néhányszor megkeverjük. Amikor a rizs megfőtt, egy szűrőben leszűrjük, lecsöpögtetjük. Kevés olajjal vagy vajjal elkeverhetjük.

A rizs mosását is végezhetjük többféleképpen. Az egyik módszer szerint a rizst egy edénybe tesszük, hideg vizet adunk hozzá, majd a kezünkkel vagy valamilyen segédeszközzel alaposan felkavarjuk, végül a vizet leöntjük róla. Ezt a műveletet mindaddig ismételjük, amíg a mosásra használt víz tiszta nem marad. Egy másik módszer szerint a kimért és átválogatott rizst egy szűrőbe tesszük és folyó víz alatt jól leöblítjük, lemossuk. Ez a módszer gyorsabb az előző viszont sokkal alaposabb.

A kész párolt rizsből további főtt vagy párolt alapanyagok hozzáadásával készíthetünk rizibizit, zöldséges rizst, sonkás rizst, paradicsomos rizst, rizses lecsót, gombás rizst, tojásos rizst.