Tippek, tanácsok Párolt rizs készítéséhez

A párolt rizs nemcsak köretnek készíthető. Alapvető alapanyaga néhány darált húsból készült étel töltelékének. Ilyenek ételek például a töltött káposzta, a töltött paprika, a rakott káposzta. Ezekhez nem pároljuk teljesen puhára a rizst, csak félpuhára. Mivel a további főzéskor, pároláskor úgyis kellően megpuhul. Illetve a rizs pároláshoz ilyenkor csak egyszeres mennyiségű vizet számítunk (300 g rizshez 300 ml vizet).

A kész párolt rizsből további főtt vagy párolt alapanyagok hozzáadásával készíthető rizibizi, zöldséges rizs, sonkás rizs, paradicsomos rizs, rizses lecsó, gombás rizs, tojásos rizs is.

Tálaláskor az elkészült párolt rizst finoman, kivajazott formába, csészébe nyomkodjuk, majd egy tányérra borítjuk, és a tetejét meghintjük finomra vágott petrezselyemzölddel.

A són kívül ízesíthetjük még borssal, csillagánizzsal, chilivel, kardamommal stb. A rizs főzővizébe akár egy húsleveskockát is feloldhatunk, vagy a vizet csontlével helyettesítjük, úgy az elkészült párolt rizs még ízletesebb lesz.

A rizs mosását is végezhetjük többféleképpen. Az egyik módszer szerint a rizst egy edénybe tesszük, hideg vizet adunk hozzá, majd a kezünkkel vagy valamilyen segédeszközzel alaposan felkavarjuk, végül a vizet leöntjük róla. Ezt a műveletet mindaddig ismételjük, amíg a mosásra használt víz tiszta nem marad. Egy másik módszer szerint a kimért és átválogatott rizst egy szűrőbe tesszük és folyó víz alatt jól leöblítjük, lemossuk. A utóbbi módszer gyorsabb az előbbi viszont sokkal alaposabb.

Előfordulhat, hogy a párolt rizs nem tud kétszeres mennyiségű vizet magába szívni. Ez a rizs minőségétől függ. Ha készítés előtt úgy látjuk, hogy a rizs rosszabb minőségű, sok töredezett szem van benne, akkor másfélszeres mennyiségű vízzel készítsük (300 g rizshez 450 ml vizet számítsunk)!

Párolt rizs készítése kicsit másképp

Természetesen nem muszáj sütőben párolni a rizst. Alacsony hőfokon, egy vastagaljú lábasban, a főzőlapon is puhára párolhatjuk a rizst. Egy serpenyőben kevés zsiradékon üvegesre pirítjuk a már előkészített rizst, majd félre rakjuk, hogy kissé kihűljön. Közben egy megfelelő méretű edényben, a rizsmennyiség kétszeresének megfelelő mennyiségű vizet felforralunk (300 g rizshez 600 ml vizet), amihez hozzáadjuk a kis fej vöröshagymát és a sót. A forrásban lévő sós vízebe belekeverjük a rizst, majd egy fedővel lefedjük az edényt. A rizses keveréket, alacsony hőfokon, gyenge forrásban tartjuk addig, amíg a rizsszemeket ellepő víz fel nem szívódik (pár perc).  Párolás közben a fedőt lehetőleg ne emeljük fel és a rizst ne keverjük meg, majd miután a lángot elzártuk alatta, még legalább 30 percig hagyjuk lefedve párolódni a rizst. Ezután a vöröshagymát eltávolítjuk, majd egy sütővillával felkeverjük, fellazítjuk a rizsszemeket. Kóstolás után, ha szükséges még ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.

Egy másik rizsfőzési módszer szerint a rizst hasonlóan főzzük meg, mint ahogy a tésztákat szoktuk. A rizsmennyiség 8-10 szeresének megfelelő mennyiségű vízbe (300 g rizshez kbörülbelül 2,5-3 liter víz) kevés sót teszünk, majd felforraljuk. Hozzáadjuk az átválogatott, megmosott rizst és körülbelül 15-20 perc alatt megfőzzük. Főzés közben a rizst időnként megkeverjük. Amikor a rizs megfőtt, egy szűrőben leszűrjük, lecsöpögtetjük. Végül az elkészült párolt rizst kevés olajjal vagy vajjal elkeverhetjük.