Egy finom párolt szilva recept, aminek az elkészítése is egyszerű.

Mennyiség
4-6 főre
Elkészítése
Egyszerű
Sütési/főzési idő
kb. 15 perc
Elkészítési idő
kb. 35 perc
Recept hozzávalók
- 800 g szilva
- 50 g vaj
- 25 g kristálycukor
- 100 ml vörösbor (vagy ivóvíz)
- 3 g szegfűszeg
- 2 db fahéjrúd
- 1 db citrom
Párolt szilva elkészítése
- A citromot meleg vízzel alaposan megmossuk, majd a héját vékonyan lereszeljük, a levét kifacsarjuk. A recept egyéb hozzávalóit előkészítjük, kimérjük.
- A vörösbort egy megfelelő méretű edénybe önjük. Hozzáadjuk a szegfűszeget, a fahéjat és a lereszelt citromhéjat. A keveréket felforraljuk és – fedő nélkül – nagyjából 10 percig gyenge forrásban tartjuk, majd leszűrjük az elkészült fűszerkivonatot. Közben a friss, kemény húsú szilvát átválogatjuk, leszárazzuk, majd alaposan megmossuk. A megtisztított szilvaszemeket félbevágjuk, és a magokat eltávolítjuk.
- Egy serpenyőbe vagy lábasba tesszük a vajat és felolvasztjuk, majd hozzáöntjük a fűszerkivonatot. Amikor felforr, beletesszük az előkészített szilvát, rászórjuk a kristálycukrot és az egészet jól összekeverjük. Az edényt lefedjük és a szilvát pár perc alatt puhára pároljuk. Kóstolás után – ízlés szerint – citromlével ízesítjük.
Tippek, tanácsok párolt szilva készítéséhez
- Az elkészült párolt szilva köretként remekül illik különböző sütéssel készülő húsételek, elsősorban szárnyas és vadhús ételek mellé, de magában is fogyaszthatjuk. Tálalhatjuk melegen, illetve jól lehűtve is.
- Ha fagyasztott szilvából szeretnénk készíteni, akkor azt még fagyott állapotban adjuk hozzá a vajas keverékhez.
- A párolt szilvát akár aszalt szilvából is készíthetjük. Az aszalt szilvát felhasználás előtt többször váltott vízben megmossuk, majd 5-10 percre meleg vízbe áztatjuk.
- A vörösbor helyett esetleg ivóvizet is használhatunk a fűszerkivonat elkészítéséhez.
- A kristálycukrot akár el is hagyhatjuk, ha elégé édesnek érezzük a szilvát.