Petrezselymes burgonya

Egy finom petrezselymes burgonya recept, aminek a készítése is egyszerű.

Petrezselymes burgonya
Petrezselymes burgonya

Mennyiség:

4-6 főre

Elkészítése:

Egyszerű

Főzési idő:

kb. 15 perc

Elkészítési idő:

kb. 30 perc

Recept hozzávalók

1500 g burgonya

1 kis csomó petrezselyemzöld

Petrezselymes burgonya készítése

1. A burgonyát megtisztítjuk, meghámozzuk, megmossuk, majd lehetőleg egyforma, körülbelül 2×2 cm-es kockákra daraboljuk, és hideg vízzel leöblítjük. A petrezselyemzöldet megmossuk, lecsöpögtetjük, majd apróra felvágjuk. A recept egyéb hozzávalóit előkészítjük, kimérjük.

2. A feldarabolt burgonyát egy edénybe tesszük és felöntjük, annyi hideg vízzel amennyi éppen ellepi, majd megsózzuk. Az edényt lefedjük, majd feltesszük főni és nagyjából 10 perc alatt puhára főzzük a burgonyát (a főzési időt a víz felforrásától számítsuk). Arra vigyázzunk, hogy nehogy szétfőjön a burgonya, inkább ellenőrizzük többször az állagát! Amikor már jónak gondoljuk, akkor a burgonyát egy szűrőbe borítjuk.

3. Egy serpenyőben kevés vajat (vagy más zsiradékot) felhevítünk, amihez hozzáadjuk az apróra vágott petrezselyemzöldet és a lecsöpögtetett főtt burgonyát, majd az egészet óvatosan, összekeverjük, összerázzuk. A keverést úgy végezzük, hogy a burgonyát lehetőleg ne nagyon törjük össze! Kóstolás után, ha szükséges, akkor sóval és esetleg őrölt fekete borssal ízesítjük. Még forrón tálaljuk.

Tippek, javaslatok petrezselymes burgonya készítéséhez

A petrezselymes burgonya köretként főleg borjúhúsból és halból készült ételek mellé illik a legjobban. Illetve egyéb főtt és párolt húsételek mellé is nyugodtan kínálhatjuk. Sőt akár még magában is fogyaszthatjuk.

A burgonya főzési ideje nagyban függ a darabok méretétől és a burgonya fajtájától, minőségétől.

A burgonyát lehetőleg egyforma méretűre daraboljuk! Így az elkészített petrezselymes burgonya tetszetősebb kinézetű lesz és a burgonyadarabok is egyszerre fognak megfőni. A burgonyát ne főzzük túlságosan sok vízben, mert elveszti az ízét! Természetesen minél több vizet használunk a főzéshez annál később is fog felforrni.

A megfőtt sós burgonyát a petrezselyem helyett akár más fűszernövényekkel is összekeverhetjük, mint például friss, apróra felvágott kaporral. Persze ilyenkor már az elnevezése is kapros burgonya lesz.

Akik fokhagymásan szeretik, azok 1-2 gerezd, egészen apróra vágott fokhagymát a petrezselyemzölddel együtt hozzákeverhetnek a burgonyához.