A rumos sárgabarackíz vagy dzsem helyet használhatunk másfajta lekvárokat (eper, vegyes, szilva, meggy, ribizli, stb.) vagy esetleg tejszínes krémet, valamint vajas krémet is a piskótatekercs (ízes rolád) töltéséhez. A rumot akár el is hagyhatjuk vagy rumaromával helyettesíthetjük.

A piskóta sütése közben a sütő ajtaját ne nyitogassuk, lehetőleg a sütési idő vége felé nyissuk csak ki. A sütési idő nagyban függ a piskóta vastagságától és természetesen a sütő típusától, fajtájától. A pontos sütési időt mindenkinek ki kell tapasztalnia.

Egy másik elkészítési módszer szerint a kisült piskótalapot még forrón a sütőpapír eltávolítása után megkenjük lekvárral, majd szorosan feltekerjük. A tekercset, a lehetőleg az egészben lehúzott sütőpapírba csomagoljuk és így hagyjuk teljesen kihűlni. Az ilyen módon készített piskótatekercsnél előfordulhat, hogy a forró piskóta elszívja a tölteléknek használt lekvár vagy dzsem víztartalmának egy jelentős részét. Így szeletelés után úgy fog tűnni mintha túl kevés lenne a tekercsben a töltelék és nem lesz szép kontúros a csigavonal.

Kakaós piskótatekercs (ízes rolád) készítése

Az elkészítése és a hozzávalók is szinte teljes egészében megegyeznek a sima, világos színű piskótatekercsével, csupán annyi a különbség, hogy a liszthez 1 dkg cukrozatlan kakaóport keverünk és azt a 1 dkg-ot a liszt mennyiségéből levonjuk (tehát 11 dkg liszt és 1 dkg kakaópor).