Lekváros piskótatekercs

Egy finom lekváros piskótatekercs recept (ízes rolád), aminek a készítése is egyszerű.

Lekváros piskótatekercs (Ízes rolád)
Lekváros piskótatekercs (Ízes rolád)

Mennyiség:

4-6 főre

Elkészítése:

Egyszerű

Sütési idő:

kb. 15-20 perc

Elkészítési idő:

kb. 1 óra 15 perc

Recept hozzávalók

A piskótához

A piskótatekercs töltéséhez és a tetejére

Lekváros piskótatekercs készítése

1. A citromot és a tojásokat meleg vízzel alaposan megmossuk. A citromhéjat vékonyan (csak a sárga részt) lereszeljük. A sütőt 160 °C-os hőmérsékletre előmelegítjük. Egy nagyjából 460 mm x 340 mm méretű tepsi (sütőlemez) alját sütőpapírral kibéleljük. A lisztet átszitáljuk. A recept egyéb hozzávalóit előkészítjük, kimérjük.

2. A megtisztított tojásokat egyesével felütjük, a sárgájukat és fehérjüket szétválasztjuk, majd két külön keverőtálba vagy habüstbe helyezzük. A tojások fehérjét kissé felverjük, egy habverő segítségével (gépet is használhatunk), majd miközben a habot tovább verjük, több részletben hozzáadunk 80 g kristálycukrot és a cukrozott tojásfehérjéből közepesen kemény tojásfehérjehabot készítünk. (A tojáshabot ne verjük túl keményre (ikrásra), csak éppen addig verjük, amíg lesz egy kis tartása!) A tojások sárgáját a maradék 40 g kristálycukorral egy nagyobb keverőtálban vagy habüstben jó habosra (fehéredésig) keverjük a habverő segítségével.

3. A tojások sárgájából készített keverékbe egy fakanál vagy keverőlapát segítségével belekeverjük a tojások fehérjéből készített habot. Először csak kis mennyiségű habot, amivel fellazítjuk a sárga keveréket, majd hozzákeverjük az összes fehérjehabot. Ezután folyamatos keverés mellett, több részletben hozzáadjuk az átszitált lisztet és a citromhéjat is, majd finoman, lassú mozdulatokkal beleforgatjuk.

4. Az elkészült piskótamasszát a sütőpapírral bélelt tepsibe borítjuk, majd körülbelül 15 mm vastagságú, négyzet alakú lappá elegyengetjük. A massza tetejét egy habkártya vagy kenőkés, esetleg keverőlapát segítségével elsimítjuk. Ezután a tepsit az előmelegített sütőbe tesszük és körülbelül 15-20 perc alatt a piskótát készre sütjük. A piskótalap akkor jó, ha tapintásra enyhén rugalmas, felülete világosra sült (tűpróbával is ellenőrizhetjük). A piskótának kellően meg kell sülnie, de ne süssük túl, mert túlságosan száraz lesz az állaga, így a tekercs készítésekor repedezhet és törhet a tészta!

5. A kellően megsült piskótát a kivesszük sütőből. A piskótalap felületére vékonyan lisztet szitálunk, majd megfordítjuk, és a tepsire vagy sütőlemezre visszahelyezzük (a liszttel megszórt rész kerüljön alulra, a sütőpapíros rész pedig felülre). A piskótalapot pár percig így pihentetjük. Közben a sárgabarackízt simára keverjük (esetleg kevés rumot is keverhetünk hozzá). Ezután a még meleg piskótalapról – lehetőleg egészben – lehúzzuk a sütőpapírt, majd egy kenőkés segítségével egyenletesen, vékonyan megkenjük a felületét a simára kevert barackízzel.

6. A barackízzel megkent piskótát ezután az egyik rövidebb oldala felől 10 mm szélességben felhajtjuk, majd szorosan feltekerjük. A kialakított tekercset, szorosan, a lehúzott sütőpapírba csomagoljuk. A tekercset úgy fordítjuk, hogy a piskótalap vége a tekercs aljára kerüljön, majd teljesen kihűtjük.

7. A piskótatekercset körülbelül 20-30 perc múlva kicsomagoljuk a sütőpapírból, és kissé ferdén, nagyjából 15 mm széles szeletekre vágjuk, egy éles kés segítségével. A piskótatekercsből vágott szeleteket szorosan egymás mellé állítjuk (így nem fedi, majd el a porcukor a csigavonalas felületet), majd a szeletek tetejére vaníliás porcukrot szórunk.

Tippek, javaslatok lekváros piskótatekercs készítéséhez

A rumos sárgabarackíz vagy dzsem helyet használhatunk másfajta lekvárokat (eper, vegyes, szilva, meggy, ribizli stb.). Illetve esetleg használhatunk tejszínes krémet, valamint vajas krémet is a piskótatekercs töltéséhez. A rumot akár el is hagyhatjuk vagy rumaromával helyettesíthetjük.

Ha a sütőpapír nem akarna a helyén maradni, akkor pár cseppnyi étolajjal vagy vajjal kenjük be a tepsi vagy sütőlemez felületét mielőtt a papírt ráhelyeznénk.

A piskóta sütése közben a sütő ajtaját ne nyitogassuk! Lehetőleg a sütési idő vége felé nyissuk csak ki! A sütési idő nagyban függ a piskóta vastagságától és természetesen a sütő típusától, fajtájától. A pontos sütési időt mindenkinek ki kell tapasztalnia.

Kakaós piskótatekercs (ízes rolád) készítése

Az elkészítése és a hozzávalók is szinte teljes egészében megegyeznek a sima, világos színű piskótatekercsével. Csupán annyi a különbség, hogy a liszthez 10 g holland kakaóport keverünk és azt a 10 g-ot a liszt mennyiségéből levonjuk (tehát 110 g liszt és 10 g kakaópor).