Rákóczi-túrós lepény recept

Egy finom Rákóczi-túrós lepény recept, aminek az elkészítése is egyszerű.

Rákóczi-túrós lepény
Rákóczi-túrós lepény

Mennyiség

kb. 35 szelet

Elkészítése

Gyakorlattal egyszerű

Sütési/főzési idő

kb. 45 perc

Elkészítési idő

kb. 2 ó 30 perc

Recept hozzávalók

Az omlós tésztához

A tészta formázásához

A tojáshabhoz

A túrótöltelékhez

A díszítéshez

Rákóczi-túrós lepény elkészítése

 1. A tojásokat és a citromokat meleg vízzel alaposan megmossuk. A citromok héját vékonyan lereszeljük (csak a sárga részt). A tojásokat egyesével feltörjük, majd a sárgájukat és a fehérjüket szétválasztjuk. Közben a tojások sárgáját két egyenlő részre osztjuk (4 db tojássárgáját a tésztához és 4 db tojássárgáját a túrótöltelékhez). A tojások fehérjét hideg helyre tesszük. A recept egyéb hozzávalóit előkészítjük, kimérjük.
 2. Elkészítjük a gyúrt omlós tésztát. A lisztet egy keverőtálba vagy gyúródeszkára szitáljuk. A hideg vajat (vagy margarint) nagyjából 15-20 mm-es kockákra daraboljuk és hozzáadjuk a liszthez. A felkockázott vajat gyors határozott mozdulatokkal összemorzsoljuk az átszitált liszttel. Ezután hozzáadjuk az átszitált porcukrot, a vaníliás cukrot és 1 db citrom lereszelt héját, majd az egészet jól összekeverjük. A keverékhez hozzáadunk 4 db tojássárgát és lehetőleg minél gyorsabban meggyúrjuk a tésztát. Gyúrás közben el kell kerülni a zsiradék túlzott felmelegedését, felolvadását! A tésztát nem szükséges teljesen simára kidolgozni, csak éppen addig gyúrjuk, amíg egy gombóccá össze nem áll. Ezután a tésztát gömb vagy téglalap alakúra formázzuk és lisztezett tányérra vagy tálcára helyezzük. Az elkészült tésztát, hideg helyen (hűtőszekrényben), legalább 30-60 percig pihentetjük és jól lehűtjük (akár előző nap is elkészíthetjük).
 3. Amíg a tésztát pihentetjük, addig elkészítjük a túrótölteléket. A mazsolát átválogatjuk, megmossuk, 5-10 percre meleg vízbe áztatjuk, majd egy szűrőben alaposan lecsepegtetjük. A száraz zsemléket meghámozzuk, majd belüket 5 mm-es kockákra daraboljuk (A zsemlekockákat esetleg 40 g búzadarával helyettesíthetjük). A tehéntúrót és a kristálycukrot egy keverőtálba tesszük, majd habverővel addig keverjük, amíg a túró és a cukor szemcséi fel nem oldódnak. A krémesre kevert túróhoz hozzáadjuk a mazsolát, a zsemlekockákat (vagy búzadarát), a tojássárgákat, a vaníliás cukrot és 1 db citrom lereszelt héját, majd az egészet alaposan összekeverjük.
 4. A sütőt 180 °C-os hőmérsékletűre előmelegítjük. Egy nagyjából 460 mm x 340 mm méretű tepsit (sütőlemezt) előkészítünk (nem szükséges sütőpapírral bélelni). A jól lehűtött, pihentetett tésztát kissé átgyúrjuk, majd lisztezett nyújtódeszkán, egy sodrófa segítségével, téglalap alakúra és körülbelül 5-6 mm vastagságúra nyújtjuk. A kinyújtott tésztalapot a sodrófára feltekerjük, majd a sütőlemezre terítjük. A tésztát nagyjából 5 centiméterenként megszurkáljuk egy villával (így elkerülhetjük, hogy sütés közben felpúposodjon). Ezután az előmelegített sütőben nagyjából 15-20 perc alatt félig megsütjük. A tésztának kellő szilárdságúra kell sülni, viszont arra ügyeljünk, hogy a tésztalap ne piruljon meg sütés közben!
 5. Az elkészült elősütött tésztalapot kivesszük a sütőből és kihűtjük. Közben a sütő hőmérsékletét 150 °C-ra mérsékeljük. A langyosra hűlt tészta felületén egyenletes vastagságban elosztjuk az elkészített túrótölteléket, majd egy kenőkés vagy spatula segítségével elsimítjuk a felületét. Behelyezzük a 150 °C-ra előmelegített sütőbe és körülbelül 30 percig sütjük. Amikor a túróréteg megszilárdult a tésztalapon, akkor kivesszük a sütőből és hagyjuk kissé kihűlni.
 6. Közben a sütő hőmérsékletét 130-140 °C-ra mérsékeljük és elkészítjük a cukrozott tojáshabot a sütemény tetejére. A tojásfehérjéket egy keverőtálba vagy habüstbe tesszük. Egy habverő segítségével habosra keverjük (gépet is használhatunk), majd további folyamatos keverés mellett, több részletben hozzáadjuk a porcukrot és az egészet fényes, csillogó felületű kemény habbá verjük. Az elkészült tojáshabot egy csillagcsővel ellátott habzsákba töltjük.
 7. A sütemény egyik sarkától indulva, szorosan egymás mellé, körülbelül 10-15 mm-es közökkel, átlósan, egymásra párhuzamos, nagyjából 10-15 mm széles rudakat készítünk a még meleg túrótöltelék felületére, a habzsákból kinyomott tojáshabból. Ezután a süteményt 130-140 °C-ra előmelegített sütőbe tesszük és légkeverés mellett nagyjából 30 perc alatt a tojáshabot megszárítjuk, miközben arra is ügyelünk, hogy a tojáshab felülete ne piruljon meg, hanem világos maradjon. Ha nincs légkeveréses sütőnk, akkor a sütő ajtaját valamivel (például egy fakanállal) támasszuk ki, hogy résnyire nyitva maradjon és a keletkező gőz távozni tudjon.
 8. Ha a tojáshab felülete megszilárdult (bebőrösödött), akkor a süteményt kivesszük a sütőből és kihűtjük. A langyosra hűlt sütemény tetejére vékonyan porcukrot szitálunk. A barackízt simára keverjük, majd egy sima csővel ellátott habzsákba töltjük. Az előkészített barackízt vékony csíkban a tojáshabból készített párhuzamos rudak közé fecskendezzük a habzsák segítségével.

Tippek, tanácsok Rákóczi-túrós lepény készítéséhez

 • Az elkészült Rákóczi-túrós lepényt egy forró vízbe mártott, majd szárazra törölt, éles kés segítségével, a számunkra megfelelő méretű és alakú szeletekre felvágjuk. Általában négyzet alakú szeletekre szokás darabolni. Szeletelés közben ügyeljünk arra, hogy a tojáshabot és a barackízt ne törjük, illetve ne kenjük össze!
 • A Rákóczi-túrós lepény az egyik leghíresebb-, legfinomabb-, világszerte is ismert magyar sütemény. Ennek a híres magyar süteménynek az elkészítése elsőre kicsit bonyolultnak tűnhet, de érdemes vele fáradozni, mert végül egy nagyon finom és látványos desszertet kapunk.
 • Az eredeti Rákóczi-túrós receptje szerint a sütemény felületére nyomott tojáshabot addig kell sütni, amíg a felülete, világos sárga színt nem kap. Viszont, ha nagyon megpirul a tojáshab, akkor az a kész sütemény szeletelését meg fogja nehezíteni, mivel törni és morzsálódni fog a tojáshab. Ezt lehetőleg kerüljük el!
 • A túró minőségétől, nedvességtartalmától függően változhat a túrótöltelék állaga. Amennyiben túl sűrűnek vagy száraznak éreznénk a tölteléket, akkor kevés tejfölt adhatunk még hozzá. Ha viszont túl hígnak, folyékonynak éreznénk a túrós tölteléket, akkor adhatunk hozzá kevés édes morzsát vagy búzadarát.

“Eredeti” Rákóczi-túrós recept

Sajnálatos módon, sok helyen Rákóczi-túrós lepényként ismerik és ezen a néven értékesítik az amúgy habos túrós lepénynek készült, vastag cukrozott-tojáshabbal fedett cukrásztermékeket és egyéb változatait.

A Rákóczi-túrós nevű süteményt a megalkotójáról, Rákóczi János mesterszakácsról (1897. 09. 25. – 1966. 07. 03.) nevezték el. Magyarországon szinte mindenki ismeri vagy halott erről a süteményről, esetleg kóstolta is valamilyen változatát, de bizonyára sokan – tévesen – sajnos még manapság is úgy gondolják, hogy II. Rákóczi Ferenc fejedelemről lett elnevezve. A sütemény az 1958-as évtől kezdődően vált világszerte ismertté, mivel megalkotója ebben az évben a brüsszeli világkiállítás magyar konyháját irányította és ott ezt a süteményt is megismerhette a nagyvilág.

Az eredeti Rákóczi-túrós recept megtalálható a Konyhaművészet – Rákóczi János receptjei című könyvben.