Rántott gombafejek recept

Egy finom rántott gomba recept, aminek a készítése is egyszerű.

Rántott gombafejek
Rántott gombafejek

Mennyiség

4-6 főre

Elkészítése

Egyszerű

Sütési/főzési idő

kb. 20 perc

Elkészítési idő

kb. 45 perc

Recept hozzávalók

A sütéshez

A bundázáshoz (panírozáshoz)

Rántott gombafejek készítése

  1. A gombákról kaparással, dörzsöléssel először eltávolítjuk a felületükön esetleg előforduló szennyeződéseket, talajmaradványokat, majd egy hideg vízzel feltöltött edénybe tesszük. Rövid áztatás és átforgatás után a gombákat kézzel vagy egy szűrőkanál segítségével átszedjük egy másik vízzel töltött edénybe. Ezt a műveletet még legalább kétszer megismételjük.
  2. Ezután a gombafejeket a száruktól leválasztjuk (a szárakat más gombás ételekhez felhasználhatjuk). Hideg vízzel átöblítjük, és egy szűrőben lecsepegtetjük. Ha túl vastagnak éreznénk a gombafejeken lévő héjat, akkor azt is távolítsuk el! A recept egyéb hozzávalót előkészítjük, kimérjük.
  3. A megtisztított gombafejeket sóval és borssal megszórjuk, majd egy tányérra halmozzuk. Előkészítjük a bundázáshoz (panírozáshoz) szükséges alapanyagokat. Külön-külön magas oldalfalú edényekbe rakjuk a lisztet, a felütött és felvert tojásokat, valamint a zsemlemorzsát, amihez esetleg kevés fokhagymaport keverhetünk.
  4. A sózott-borsozott gombafejeket először a lisztbe, majd a felvert tojásba és végül a zsemlemorzsába forgatjuk. Figyeljünk rá, hogy minden egyes réteg teljesen bevonja a gombafejek külső felületét. Ezután az olajat egy serpenyőben felhevítjük. Lassan, mérsékelt hőfokon a bundázott gombafejek mindkét oldalát szép aranybarnára, ropogósra sütjük benne.
  5. A kellően megsült rántott gombafejeket egy lapátkanál vagy szűrőkanál, esetleg csipesz segítségével a forró olajból kiemeljük. A domború oldalukkal felfelé egy szűrőbe vagy rácsra helyezzük, hogy a felesleges olaj távozni tudjon.

Tippek, tanácsok rántott gombafejek készítéséhez

  • Az elkészült rántott gombafejek mellé köretként jól illik párolt rizs, rizibizi, esetleg burgonyapüré, vagy sült hasábburgonya. Jól lehűtött tartármártás is adható hozzá.
  • Lényeges a megfelelő sütési hőmérséklet megválasztása. Ha túl forró olajban sütjük a rántott gombafejeket, akkor ugyan kívül megfelelő színűre sülnek, de belül nyersek maradhatnak. Viszont, ha túl alacsony hőfokon sütjük, akkor túl sok zsiradékot fognak magukba szívni.
  • Érdemes arra odafigyelni, hogy a gombafejeket a domború oldalukkal felfelé helyezzük a szűrőbe. Ha a „kehelyszerű” része kerülne felülre, akkor abban felgyűlhetne a zsiradék, amit a rántott gomba magába szívna és attól elázna.