Egy finom rántott gombafejek recept, aminek az elkészítése is egyszerű.

Mennyiség
4-6 főre
Elkészítése
Egyszerű
Sütési/főzési idő
kb. 20 perc
Elkészítési idő
kb. 45 perc
Recept hozzávalók
A bundázáshoz (panírozáshoz)
- 60-80 g finomliszt
- 2-3 db tyúktojás
- 200 g zsemlemorzsa
- 1 teáskanál fokhagymapor (elhagyható)
Rántott gombafejek elkészítése
- A gombákról kaparással, dörzsöléssel először eltávolítjuk a felületükön esetleg előforduló szennyeződéseket, talajmaradványokat, majd egy hideg vízzel feltöltött edénybe tesszük. Rövid áztatás és átforgatás után a gombákat kézzel vagy egy szűrőkanál segítségével átszedjük egy másik vízzel töltött edénybe. Ezt a műveletet még legalább kétszer megismételjük.
- Ezután a gombafejeket a száruktól leválasztjuk (a szárakat más gombás ételekhez felhasználhatjuk). Hideg vízzel átöblítjük, és egy szűrőben lecsepegtetjük. Ha túl vastagnak éreznénk a gombafejeken lévő héjat, akkor azt is távolítsuk el! A recept egyéb hozzávalót előkészítjük, kimérjük.
- A megtisztított gombafejeket sóval és borssal megszórjuk, majd egy tányérra halmozzuk. Előkészítjük a bundázáshoz (panírozáshoz) szükséges alapanyagokat. Külön-külön magas oldalfalú edényekbe rakjuk a lisztet, a felütött és felvert tojásokat, valamint a zsemlemorzsát, amihez esetleg kevés fokhagymaport keverhetünk.
- A sózott-borsozott gombafejeket először a lisztbe, majd a felvert tojásba és végül a zsemlemorzsába forgatjuk. Figyeljünk rá, hogy minden egyes réteg teljesen bevonja a gombafejek külső felületét. Ezután az olajat egy serpenyőben felhevítjük. Lassan, mérsékelt hőfokon a bundázott gombafejek mindkét oldalát szép aranybarnára, ropogósra sütjük benne.
- A kellően megsült rántott gombafejeket egy lapátkanál vagy szűrőkanál, esetleg csipesz segítségével a forró olajból kiemeljük. A domború oldalukkal felfelé egy szűrőbe vagy rácsra helyezzük, hogy a felesleges olaj távozni tudjon.
Tippek, tanácsok rántott gombafejek készítéséhez
- Az elkészült rántott gombafejek mellé köretként jól illik párolt rizs, rizibizi, esetleg burgonyapüré, vagy sült hasábburgonya. Jól lehűtött tartármártás is adható hozzá.
- Lényeges a megfelelő sütési hőmérséklet megválasztása. Ha túl forró olajban sütjük a rántott gombafejeket, akkor ugyan kívül megfelelő színűre sülnek, de belül nyersek maradhatnak. Viszont, ha túl alacsony hőfokon sütjük, akkor túl sok zsiradékot fognak magukba szívni.
- Érdemes arra odafigyelni, hogy a gombafejeket a domború oldalukkal felfelé helyezzük a szűrőbe. Ha a „kehelyszerű” része kerülne felülre, akkor abban felgyűlhetne a zsiradék, amit a rántott gomba magába szívna és attól elázna.