Sajtos bundás kenyér recept

Egy finom sajtos bundás kenyér recept, aminek a készítése is egyszerű.

Sajtos bundás kenyér
Sajtos bundás kenyér

Mennyiség

4-6 főre

Elkészítése

Egyszerű

Sütési/főzési idő

kb. 15 perc

Elkészítési idő

kb. 30 perc

Recept hozzávalók

A sütéshez

Sajtos bundás kenyér készítése

  1. A tojásokat alaposan megmossuk, majd egyesével felütjük és egy keverőtálba vagy egy akkora edénybe borítjuk, amiben a kenyérszeleteket kényelmesen meg tudjuk majd forgatni a tojásos masszában. A sajtot finomra vagy durvára lereszeljük.
  2. A felütött tojásokhoz hozzáadjuk a fokhagymaport, a sót, a frissen őrölt borsot és kissé összehabarjuk. Ezután hozzáöntjük a tejet és az egészet egy habverő vagy villa segítségével jó alaposan összekeverjük. Közben az olajat egy serpenyőben közepesen forróra hevítjük.
  3. A kellően száraz, szikkadt kenyérszeletekről lerázzuk, lesöpörjük az esetlegesen a felületükön lévő morzsát, majd egy szelet kenyeret belemártunk, megforgatunk a tojásos keverékben. (Ügyeljünk rá, hogy a tojásos massza a kenyérszelet teljes felületét bevonja, de ne áztassuk benne túl sokáig!) Ezután a kenyeret kissé lecsepegtetjük, majd óvatosan a közepesen forró olajba tesszük és mindkét oldalát szép aranybarnára sütjük. Ezt addig ismételjük, amíg a tojásos keverék vagy az előkészített kenyérszeletek el nem fogynak.
  4. A megsült bundás kenyereket miután a forró olajból kiszedtük egy szűrőbe vagy rácsra, esetleg papírtörlőre rakjuk, hogy a felesleges olaj távozni tudjon. Ezután a kellően lecsepegtetett, de még forró bundás kenyér tetejét bőven megszórjuk finomra vagy durvára reszelt sajttal.

Tippek, tanácsok sajtos bundás kenyér készítéséhez

  • Az elkészült sajtos bundás kenyér mellé jól illik egy bögre citromos tea vagy tej. Lehetőleg még melegen tálaljuk és fogyasztjuk, de hidegen vagy később felmelegítve is egészen finom.
  • A sajt rászórása előtt a bundás kenyerek felületét kevés tejföllel is lekenhetjük, de tehetünk rá kolbászt, sonkát, bacont, illetve bármit, amit szeretünk és van otthon.
  • A nagyobb kenyérszeleteket a jobb kezelhetőség érdekében akár több kisebb darabra is vághatjuk.
  • Lényeges a bundás kenyér sütéséhez használt étolaj hőfoka. Ha túl alacsony az olaj hőfoka, akkor a kenyérszeletek túl sok olajat fognak magukba szívni és így olajtól csöpögő, rosszízű kenyereket fogunk kapni. A túlságosan forró, füstölő olaj sem túl jó, mivel ilyenkor könnyen túlpirulhat, megéghet a kenyérszeletek felülete.
  • A bundás kenyeret lehetőleg száraz, szikkadt kenyérből készítsük. Ha puha kenyerünk lenne csak, akkor a készítés előtt kissé szárítsuk, szikkasszuk meg. Tegyük ki a kenyérszeleteket egy tányérra a bundás kenyér készítése előtt néhány órával vagy tegyük a 80 °C körülire melegített sütőbe néhány percre, hogy kellően megszáradjon.
  • Akik idegenkednek a fokhagymapor használatától, azok természetesen használhatnak 1-2 gerezd fokhagymát is helyette, amit pépesítés után a tojásos keverékhez adhatnak.