Egy finom sajtos bundás kenyér recept, aminek az elkészítése is egyszerű.

Mennyiség
4-6 főre
Elkészítése
Egyszerű
Sütési/főzési idő
kb. 15 perc
Elkészítési idő
kb. 30 perc
Recept hozzávalók
- 8 nagyobb szelet kenyér
- 6 db tyúktojás
- 200 ml tehéntej
- 2 kávéskanál fokhagymapor
- 1 kávéskanál konyhasó
Sajtos bundás kenyér elkészítése
- A tojásokat alaposan megmossuk, majd egyesével felütjük és egy keverőtálba vagy egy akkora edénybe borítjuk, amiben a kenyérszeleteket kényelmesen meg tudjuk majd forgatni a tojásos masszában. A sajtot finomra vagy durvára lereszeljük.
- A felütött tojásokhoz hozzáadjuk a fokhagymaport, a sót, a frissen őrölt borsot és kissé összehabarjuk. Ezután hozzáöntjük a tejet és az egészet egy habverő vagy villa segítségével jó alaposan összekeverjük. Közben az olajat egy serpenyőben közepesen forróra hevítjük.
- A kellően száraz, szikkadt kenyérszeletekről lerázzuk, lesöpörjük az esetlegesen a felületükön lévő morzsát, majd egy szelet kenyeret belemártunk, megforgatunk a tojásos keverékben. (Ügyeljünk rá, hogy a tojásos massza a kenyérszelet teljes felületét bevonja, de ne áztassuk benne túl sokáig!) Ezután a kenyeret kissé lecsepegtetjük, majd óvatosan a közepesen forró olajba tesszük és mindkét oldalát szép aranybarnára sütjük. Ezt addig ismételjük, amíg a tojásos keverék vagy az előkészített kenyérszeletek el nem fogynak.
- A megsült bundás kenyereket miután a forró olajból kiszedtük egy szűrőbe vagy rácsra, esetleg papírtörlőre rakjuk, hogy a felesleges olaj távozni tudjon. Ezután a kellően lecsepegtetett, de még forró bundás kenyér tetejét bőven megszórjuk finomra vagy durvára reszelt sajttal.
Tippek, tanácsok sajtos bundás kenyér készítéséhez
- Az elkészült sajtos bundás kenyér mellé jól illik egy bögre citromos tea vagy tej. Lehetőleg még melegen tálaljuk és fogyasztjuk, de hidegen vagy később felmelegítve is egészen finom.
- A sajt rászórása előtt a bundás kenyerek felületét kevés tejföllel is lekenhetjük, de tehetünk rá kolbászt, sonkát, bacont, illetve bármit, amit szeretünk és van otthon.
- A nagyobb kenyérszeleteket a jobb kezelhetőség érdekében akár több kisebb darabra is vághatjuk.
- Lényeges a bundás kenyér sütéséhez használt étolaj hőfoka. Ha túl alacsony az olaj hőfoka, akkor a kenyérszeletek túl sok olajat fognak magukba szívni és így olajtól csöpögő, rosszízű kenyereket fogunk kapni. A túlságosan forró, füstölő olaj sem túl jó, mivel ilyenkor könnyen túlpirulhat, megéghet a kenyérszeletek felülete.
- A bundás kenyeret lehetőleg száraz, szikkadt kenyérből készítsük. Ha puha kenyerünk lenne csak, akkor a készítés előtt kissé szárítsuk, szikkasszuk meg. Tegyük ki a kenyérszeleteket egy tányérra a bundás kenyér készítése előtt néhány órával vagy tegyük a 80 °C körülire melegített sütőbe néhány percre, hogy kellően megszáradjon.
- Akik idegenkednek a fokhagymapor használatától, azok természetesen használhatnak 1-2 gerezd fokhagymát is helyette, amit pépesítés után a tojásos keverékhez adhatnak.