Tippek, tanácsok sajtos bundás kenyér készítéséhez

Az elkészült sajtos bundás kenyér mellé jól illik egy bögre citromos tea vagy tej. Lehetőleg még melegen tálaljuk és fogyasztjuk, de hidegen vagy később felmelegítve is egészen finom.

A sajt rászórása előtt a bundás kenyerek felületét kevés tejföllel is lekenhetjük, de tehetünk rá kolbászt, sonkát, bacont, illetve bármit, amit szeretünk és van otthon.

A nagyobb kenyérszeleteket a jobb kezelhetőség érdekében akár több kisebb darabra is vághatjuk.

Lényeges a bundás kenyér sütéséhez használ étolaj hőfoka. Ha túl alacsony az olaj hőfoka, akkor a kenyérszeletek túl sok olajat fognak magukba szívni és így olajtól csöpögő, rosszízű kenyereket fogunk kapni. A túlságosan forró, füstölő olaj sem túl jó, mivel ilyenkor könnyen túlpirulhat, megéghet a kenyérszeletek felülete.

A bundás kenyeret lehetőleg száraz, szikkadt kenyérből készítsük. Ha puha kenyerünk lenne csak, akkor a készítés előtt kissé szárítsuk, szikkasszuk meg. Tegyük ki a kenyérszeleteket egy tányérra a bundás kenyér készítése előtt néhány órával vagy tegyük a 80 °C körülire melegített sütőbe néhány percre, hogy kellően megszikkadjanak.

Akik idegenkednek a fokhagymapor használatától, azok természetesen használhatnak 1-2 gerezd fokhagymát is helyette, amit pépesítés után a tojásos keverékhez adhatnak.