Sajtos pogácsa

Egy finom, több napig is puha, omlós sajtos pogácsa recept, aminek a készítése is egyszerű.

Sajtos pogácsa
Sajtos pogácsa

Mennyiség:

50-55 db

Elkészítése:

Egyszerű

Sütési idő:

kb. 15-20 perc

Elkészítési idő:

kb. 3 óra

Recept hozzávalók

A pogácsák tetejére

Sajtos pogácsa készítése

1. A tojásokat meleg vízzel alaposan megmossuk, majd a sárgájukat és fehérjüket szétválasztjuk. A tojások fehérjére most nem lesz szükség, azokat a hűtőbe tesszük, és később más ételekhez felhasználjuk (például habcsók készítéséhez). A recept egyéb hozzávalóit előkészítjük, kimérjük. Ezt a fajta tésztát (omlós élesztős tészta) lehetőleg hűvös helyen és hideg alapanyagok felhasználásával készítsük.

2. A hideg vajat (vagy margarint) a hűtőből elővesszük és 15-20 mm-es kockákra feldaraboljuk. Arra vigyázzunk, hogy a vaj nehogy túlságosan felmelegedjen, megolvadjon közben! Ha ez mégis bekövetkezne, akkor felkockázva tegyük vissza a hűtőbe! A friss élesztőt belemorzsoljuk a hideg tejbe és simára keverjük (az élesztőt nem kell felfuttatni!), majd hozzákeverjük a tojássárgáját is. A liszthez hozzákeverjük a sót, majd egy keverőtálba vagy gyúródeszkára szitáljuk.

3. Az átszitált liszthez hozzáadjuk a felkockázott hideg vajat, majd gyors, határozott mozdulatokkal elmorzsoljuk a liszttel. A vajas-lisztes keverék közepébe egy mélyedés készítünk, amibe beleöntjük a folyékony hozzávalókat tartalmazó keveréket és az egészet lehetőleg minél gyorsabban egynemű tésztává gyúrjuk. Nem kell teljesen simára kidolgozni, éppen csak addig gyúrjuk, amíg egy gombóccá össze tudjuk állítani. Lényeges, hogy elkerüljük a zsiradék túlzott megolvadását a tészta gyúrása közben (akár gépet is használhatunk a tészta gyúrásához).

4. A meggyúrt tésztát egy liszttel vékonyan megszórt keverőtálba helyezzük, a tészta felületére kevés lisztet szórunk, majd legalább 1 órára a hűtőbe tesszük, és a tésztát jól lehűtjük (lényeges, hogy a darabolás, formázás és sütés előtt a tészta minél jobban lehűljön és a benne lévő vaj megdermedjen). Még jobb megoldás, ha már a sütést megelőző nap elkészítjük a tésztát, majd sütésig hűtőben tároljuk, akár 24 órát is.

5. A kellően lehűtött tésztát, lisztezett nyújtódeszkán, nagyjából 15 mm vastagságúra nyújtjuk, egy nyújtófa segítségével. A kinyújtott tésztából, egy 4 cm átmérőjű, lisztbe mártott pogácsaszaggatóval kis korongokat szúrunk ki. A tésztakorongok felületéről a felesleges lisztet eltávolítjuk, majd a pogácsákat, egymástól legalább 3 cm távolságra, sütőpapírral bélelt tepsibe vagy sütőlapra helyezzük (sütés közben a pogácsák térfogata még nőni fog). A pogácsák tetejét egy kenőecset segítségével lekenjük tojássárgájával, majd egy nagyobb csipetnyi finomra reszelt sajtot helyezünk rá. A korongok kiszúrása után maradt tésztadarabokat összegyúrjuk, majd pihentetés után, a már ismert módon nyújtjuk és daraboljuk. Ezt addig ismételjük amíg el nem fogy a tészta.

6. A tojással lekent és sajttal meghintett pogácsákat legalább 30 percig langyos helyen (szobahőmérsékleten) kelesztjük. Közben a sütőt 200 °C-os hőmérsékletre előmelegítjük. Ezután a pogácsákkal megtöltött tepsit az előmelegített sütőbe helyezzük és körülbelül 15-20 perc alatt a sajtos pogácsákat készre sütjük. Addig hagyjuk a sütőben, amíg a sajt szép aranybarnára pirul a pogácsák tetején.

Tippek, javaslatok sajtos pogácsa készítéséhez

A recept alapján, 4 cm-es pogácsaszaggató használatával, nagyjából 50-55 darab sajtos pogácsa készíthető. Az elkészült sajtos pogácsákat, miután teljesen kihűltek, egy jól záródó műanyag dobozba tesszük. Így tovább puhák maradnak. A viszonylag jelentős zsiradék mennyiségnek köszönhetően több napon keresztül is puha, omlós, fogyasztható állagú marad a recept szerint elkészített és megfelelően tárolt sajtos pogácsa.

Vaj helyett használhatunk margarint, illetve sertészsírt vagy ezek különböző arányú keverékeit is a tészta készítéséhez. A sajtos pogácsa tésztájába esetleg 50-100 g finomra reszelt sajtot is keverhetünk.

Tej helyett esetleg tejszínt vagy tejfölt is használhatunk, illetve akár ezek különböző arányú keverékeit is.

A tésztát lehetőleg hűvös helyen és minél rövidebb ideig gyúrjuk! Így elkerülhetjük, hogy a vaj (vagy más zsiradék) túlságosan megolvadjon. Ha a tészta készítésekor túlságosan megolvad a vaj, akkor az elkészült pogácsák nem puhák és omlósak lesznek, hanem inkább kemények és ropogósak.