Az elkészült sajtos pogácsákat, miután teljesen kihűltek, egy jól záródó műanyag dobozba tesszük, így tovább puhák maradnak.

A tésztát lehetőleg hűvös helyen és minél rövidebb ideig gyúrjuk, így elkerülhetjük, hogy a vaj túlságosan megolvadjon. Erre érdemes odafigyelni és ezt elkerülni, mert ha a tészta készítésekor túlságosan megolvad a vaj, akkor az elkészült pogácsák nem puhák és omlósak lesznek, hanem inkább kemények és ropogósak.

Az elkészített és kinyújtott tészta felületét esetleg recés nyújtófával vagy egyéb segédeszközzel (például késsel vonalakat, rácsot karcolunk a tészta tetejére) mintázhatjuk is mielőtt a tojássárgájával lekennénk.

A pogácsatésztához adott tejszín mennyisége nagyban függ a liszt minőségétől. Ha gyúráskor a tészta túlságosan ragadós lenne, akkor adjunk még hozzá kevés lisztet, ha viszont túlságosan száraznak, keménynek éreznénk, akkor öntsünk hozzá még kevés tejszínt. Tejszín helyett esetleg tejfölt vagy tejet is használhatunk. A vaj helyett részben vagy egészen használhatunk akár margarint is, de a tészta akkor nem lesz olyan finom és jó minőségű, mintha vajjal készítenénk.

Ha még sajtosabb pogácsákat szeretnénk készíteni, akkor a tésztába 5-10 dkg finomra reszelt sajtot is keverhetünk.

A pogácsák vagy a más alakúra darabolt apró sós sütemények tetejére esetleg a sajt helyett vagy mellett szórhatunk kevés szezámmagot, mákot és köménymagot is.

A pogácsatésztához esetleg élesztőt is adhatunk (a receptben szereplő mennyiségekhez 10 g azaz tíz gramm friss élesztőt számítsunk). Az élesztőtől a pogácsák térfogata sütés közben kissé megnövekszik majd. A tészta „könnyebb”, lazább szerkezetű lesz, viszont így kicsit hamarabb is fog kiszáradni. Amennyiben szeretnénk élesztőt használni a tészta készítéséhez, akkor azt morzsoljunk bele a tejszínbe és keverjük simára, csomómentesre (az élesztőt nem kell felfuttatni).