Tippek, tanácsok sajtos pogácsa készítéséhez

Az elkészült sajtos pogácsákat, miután teljesen kihűltek, egy jól záródó műanyag dobozba tesszük. Így tovább puhák maradnak. A sajtos pogácsa a viszonylag jelentős vaj – vagy margarin – mennyiségnek köszönhetően napokig puha és omlós marad. Így ez a finom sütemény több napon keresztül is puha, omlós, fogyasztható állagú marad.

A tésztát lehetőleg hűvös helyen és minél rövidebb ideig gyúrjuk, így elkerülhetjük, hogy a vaj túlságosan megolvadjon! Erre érdemes odafigyelni és ezt elkerülni. Ha a tészta készítésekor túlságosan megolvad a vaj, akkor az elkészült pogácsák nem puhák és omlósak lesznek, hanem inkább kemények és ropogósak.

Az elkészített és kinyújtott tészta felületét esetleg recés nyújtófával vagy egyéb segédeszközzel mintázhatjuk is mielőtt a tojássárgájával lekennénk. Például késsel vonalakat, rácsot karcolunk a tészta tetejére.

A pogácsatésztához adott tejszín mennyisége nagyban függ a liszt minőségétől. Ha gyúráskor a tészta túlságosan ragadós lenne, akkor adjunk még hozzá kevés lisztet. Ha viszont túlságosan száraznak, keménynek éreznénk, akkor öntsünk hozzá még kevés tejszínt. Tejszín helyett esetleg tejfölt vagy tejet is használhatunk. A vaj helyett részben vagy teljes egészében használhatunk akár margarint is. Ebben az esetben a tészta nem lesz olyan finom és jó minőségű, mintha vajjal készítenénk.

Ha még sajtosabb pogácsákat szeretnénk készíteni, akkor a tésztába 5-10 dkg finomra reszelt sajtot is keverhetünk.

A pogácsák vagy a más alakúra darabolt apró sós sütemények tetejére esetleg a sajt helyett vagy mellett szórhatunk kevés szezámmagot, mákot és köménymagot is.

A pogácsatésztához esetleg élesztőt is adhatunk (a receptben szereplő mennyiségekhez 10 g azaz tíz gramm friss élesztőt számítsunk). Az élesztőtől a pogácsák térfogata sütés közben kissé megnövekszik majd. A tészta „könnyebb”, lazább szerkezetű lesz, viszont így kicsit hamarabb is fog kiszáradni. Amennyiben szeretnénk élesztőt használni a tészta készítéséhez, akkor azt morzsoljunk bele a tejszínbe és keverjük simára, csomómentesre (az élesztőt nem kell felfuttatni).