Egy finom spenótfőzelék (parajfőzelék) recept, aminek az elkészítése is egyszerű.

Mennyiség
4-6 főre
Elkészítése
Egyszerű
Sütési/főzési idő
kb. 30 perc
Elkészítési idő
kb. 50 perc
Recept hozzávalók
- 900 g spenótpüré (fagyasztott)
- 100 ml napraforgóolaj
- 120 g finomliszt
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 15 g konyhasó
- 1-2 csipetnyi őrölt fekete bors
- 250 ml tehéntej
Spenótfőzelék elkészítése
- A fagyasztott parajpürét kiolvasztjuk, majd egy szűrőbe tesszük és lecsepegtetjük. Ha friss spenótból készítjük a főzeléket, akkor egy nagyobb edénybe 4 liter vizet öntünk, hozzáadunk 15 g sót, majd felforraljuk. Amíg a víz felforr, addig a friss spenótot átválogatjuk, a szárait eltávolítjuk, hideg vízben alaposan megmossuk, majd egy szűrőbe tesszük és lecsepegtetjük. Ha a víz felforrt, akkor hozzáadjuk a szódabikarbónát (ettől a spenót megtartja a szép zöld színét) és a megmosott spenótot. Közepes hőfokon – időnként megkeverve – addig főzzük, amíg a paraj (spenót) megpuhul. Ezután a spenótot leszűrjük, leöblítjük, majd még melegen késsel felaprítjuk vagy aprítógéppel (turmixgéppel, botmixerrel) pépesítjük, esetleg szűrőn áttörjük. A recept egyéb hozzávalóit előkészítjük, kimérjük.
- A fokhagymagerezdeket megtisztítjuk és vágódeszkán a késpenge oldalával összezúzzuk, majd egészen apróra felvágjuk. Kevés sóval megszórjuk, majd a kés pengéjével pépesre dörzsöljük. Ezután világos rántást készítünk. Egy nagyobb lábasban felmelegítjük az étolajat, amihez hozzáadjuk a lisztet és jól elkeverjük. Rövid pirítás után a hőfokot lejjebb vesszük és hozzáadjuk a fokhagymapépet, majd állandó keverés mellett azonnal felöntjük forró tej és víz (vagy csontlé) keverékével. A felhígított rántást egy habverő segítségével simára, csomómentesre keverjük.
- Állandó keverés mellett felforraljuk, besűrítjük. Ha szükséges akkor annyi vizet öntünk még hozzá, amennyivel elérjük a kívánt sűrűséget. Hozzákeverjük a parajpürét, – ízlés szerint – sóval és őrölt fekete borssal ízesítjük. Esetleg, ha túl sűrűnek éreznénk a főzeléket, akkor adhatunk még hozzá kevés vizet. Végül hőkiegyenlítés után belekeverjük a tejszínt és a főzeléket még legalább 5 percig forrásban tartjuk. Közben, kóstolás után még ízesítjük, ha szükséges.
- Ezt követően az edényt levesszük a tűzhelyről és a spenótfőzeléket montírozzuk. A főzelék felületére puha vajdarabokat szórunk, majd az egészet addig keverjük egy habverővel, amíg a vaj teljesen fel nem olvad, és el nem keveredik a főzelékkel. A vajtól a főzelék táplálóbb és jobb ízű lesz, valamint simább és bársonyosabb lesz az állaga.
Tippek, tanácsok spenótfőzelék készítéséhez
- Az elkészült spenótfőzelék (parajfőzelék) mellé tükörtojást, főtt tojást, fasírtot, sült virslit, esetleg burgonyapürét készítünk és még forrón tálaljuk. Különböző sült húsok mellé is jól illik.
- A víz helyett használhatunk csontlét, zöldség-, csirke-, vagy marha alaplevet is a főzelék készítéséhez.