Egy finom sütőtök-krémleves recept, aminek az elkészítése is egyszerű.

Mennyiség
4-6 főre
Elkészítése
Egyszerű
Sütési/főzési idő
kb. 30 perc
Elkészítési idő
kb. 60 perc
Recept hozzávalók
- 500 g sütőtök
- 60 g vaj (napraforgóolaj)
- 40 g finomliszt
- 1 db citrom (ecet)
- 10-15 g konyhasó
- 50 g kristálycukor
- 1 csokor kapor
- 1500 ml zöldség alaplé (csontlé vagy ivóvíz)
- 150 ml tejszín
Sütőtök-krémleves elkészítése
- A sütőtököt megmossuk, feldaraboljuk, majd a magjait egy evőkanál segítségével eltávolítjuk. Az előkészített, megtisztított sütőtököt meghámozzuk, majd vékony szeletekre vagy apró kockákra feldaraboljuk. A citromot megmossuk, majd a levét kifacsarjuk. A kaprot megmossuk, majd egészen apróra feldaraboljuk. A recept egyéb hozzávalóit előkészítjük, kimérjük.
- Egy megfelelő méretű fazékba kevés vajat (20 g) vagy napraforgóolajat felmelegítünk. Hozzáadjuk az apróra feldarabolt sütőtököt, majd az edényt lefedjük. Mérsékelt hőfokon, gyakori keverés mellett a tököt puhára pároljuk, majd hozzáöntjük a zöldség alaplevet (csontlét, vagy ivóvizet). A levest felforraljuk, majd gyenge forrásban tartjuk.
- Közben világos vajas rántást készítünk. A maradék vajat (40 g) egy serpenyőben felolvasztjuk. A vajhoz hozzáadjuk a lisztet és gyors, határozott mozdulatokkal elkeverjük. A keveréket rövid ideig – éppen csak a rántás felhabzásáig – hevítjük, majd félre rakjuk és langyosra hűtjük. A kellően lehűlt rántáshoz állandó keverés mellett 300 ml hideg vizet öntünk, majd az egészet simára, csomómentesre keverjük egy habverő segítségével.
- A felhígított rántást egy szűrőn keresztül hozzáöntjük a leveshez, majd az egészet gyorsan összekeverjük. A levest ismét felforraljuk, besűrítjük, miközben kóstolás után – ízlés szerint – sóval, frissen facsart citromlével (vagy ecettel), cukorral, és apróra vágott kaporral ízesítjük. A levest addig gyenge forrásban tartjuk, amíg a sütőtök teljesen puhára nem fő.
- Miután a sütőtök teljesen puhára főtt, a levest átmerjük egy másik edénybe, egy szűrőn keresztül. Az átmerés közben a sütőtökdarabokat átpasszírozzuk a szűrőn, a körkörösen mozgatott merőkanál segítségével. (A pürésítést végezhetjük botmixerrel is, majd amennyiben szükségesnek érezzük azután szűrjük le a levest.) A szűrt léhez hozzáadjuk a felmelegített tejszínt, majd az egészet egy habverő segítségével simára keverjük. Az elkészült sütőtök-krémlevest kevés puha vaj hozzákeverésével montírozhatjuk is.
Tippek, tanácsok sütőtök-krémleves készítéséhez
- Az elkészült levest még forrón tálaljuk. Vajban pirított kenyér- vagy zsemlekockát szórhatunk a tányérba adagolt sütőtök-krémleves tetejére, ami nagyon jól illik hozzá. Valamint díszíthetjük kevés apróra vágott kaporral vagy petrezselyemzölddel és pirított tökmaggal is. Locsolhatunk a tetejére még kevés tejszínt, illetve tökmagolajat, amivel különböző mintákat is készíthetünk a leves felületére.
- A sütőtök-krémlevest legírozhatjuk is. A tejszínhez, egy darab tojássárgáját keverünk, majd hőkiegyenlítés után, a kapott keveréket, hozzáöntjük a leveshez és az egészet jól összekeverjük.
- A legírozott, montírozott levest már nem szabad forralni, mert a leveshez kevert tejszín, tojássárgája és vaj kicsapódik a krémlevesben. Amennyiben nem szeretnénk azonnal elfogyasztani az egészet, akkor csak annyi levest legírozzunk és montírozzunk, amennyit el is fogyasztunk egyszerre. Ha fogyasztás előtt mégis fel szeretnénk melegíteni, a már legírozott, montírozott levest, akkor azt megtehetjük, csak ügyeljünk arra, hogy nehogy túlhevítsük!
- A leves készítéséhez mézet is használhatunk a cukor helyett vagy mellett. A frissen facsart citromlé helyett esetleg ecetet is használhatunk.
- Amennyiben nem áll rendelkezésünkre csontlé vagy zöldség alaplé és nem is szeretnénk készíteni, akkor a sütőtök-krémleves készítéséhez használhatunk megtisztított és apróra feldarabolt zöldségeket (zellergumót, sárgarépát, petrezselyemgyökeret). Valamint akár leveskockát is (de vegyük figyelembe az esetleges sótartalmát). Így még ízletesebb végeredményt kapunk.
Vajban pirított kenyér- vagy zsemlekocka készítése
A szikkadt zsemlét vagy kenyeret vékonyan meghámozzuk. A hámozott zsemléből vagy kenyérből nagyjából 5-10 mm vastag szeleteket, majd a szeletekből 5-10 mm széles csíkokat vágunk. Végül a csíkokból egyenletes 5-10 mm élhosszúságú kockákat vágunk.
Egy serpenyőben kevés vajat felolvasztunk, majd hozzáadjuk a kenyér- vagy zsemledarabokat, amiket gyakori keverés mellett szép aranysárgára pirítunk. (Az a serpenyő is megfelelő, amiben a rántást készítettük. Nem szükséges elmosni előtte, elegendő, ha csak tisztára töröljük papírtörlővel.)