Sütőtök-krémleves recept

Egy finom sütőtök-krémleves recept, aminek az elkészítése is egyszerű.

Sütőtök-krémleves
Sütőtök-krémleves

Mennyiség

4-6 főre

Elkészítése

Egyszerű

Sütési/főzési idő

kb. 30 perc

Elkészítési idő

kb. 60 perc

Recept hozzávalók

Sütőtök-krémleves elkészítése

  1. A sütőtököt megmossuk, feldaraboljuk, majd a magjait egy evőkanál segítségével eltávolítjuk. Az előkészített, megtisztított sütőtököt meghámozzuk, majd vékony szeletekre vagy apró kockákra feldaraboljuk. A citromot megmossuk, majd a levét kifacsarjuk. A kaprot megmossuk, majd egészen apróra feldaraboljuk. A recept egyéb hozzávalóit előkészítjük, kimérjük.
  2. Egy megfelelő méretű fazékba kevés vajat (20 g) vagy napraforgóolajat felmelegítünk. Hozzáadjuk az apróra feldarabolt sütőtököt, majd az edényt lefedjük. Mérsékelt hőfokon, gyakori keverés mellett a tököt puhára pároljuk, majd hozzáöntjük a zöldség alaplevet (csontlét, vagy ivóvizet). A levest felforraljuk, majd gyenge forrásban tartjuk.
  3. Közben világos vajas rántást készítünk. A maradék vajat (40 g) egy serpenyőben felolvasztjuk. A vajhoz hozzáadjuk a lisztet és gyors, határozott mozdulatokkal elkeverjük. A keveréket rövid ideig – éppen csak a rántás felhabzásáig – hevítjük, majd félre rakjuk és langyosra hűtjük. A kellően lehűlt rántáshoz állandó keverés mellett 300 ml hideg vizet öntünk, majd az egészet simára, csomómentesre keverjük egy habverő segítségével.
  4. A felhígított rántást egy szűrőn keresztül hozzáöntjük a leveshez, majd az egészet gyorsan összekeverjük. A levest ismét felforraljuk, besűrítjük, miközben kóstolás után – ízlés szerint – sóval, frissen facsart citromlével (vagy ecettel), cukorral, és apróra vágott kaporral ízesítjük. A levest addig gyenge forrásban tartjuk, amíg a sütőtök teljesen puhára nem fő.
  5. Miután a sütőtök teljesen puhára főtt, a levest átmerjük egy másik edénybe, egy szűrőn keresztül. Az átmerés közben a sütőtökdarabokat átpasszírozzuk a szűrőn, a körkörösen mozgatott merőkanál segítségével. (A pürésítést végezhetjük botmixerrel is, majd amennyiben szükségesnek érezzük azután szűrjük le a levest.) A szűrt léhez hozzáadjuk a felmelegített tejszínt, majd az egészet egy habverő segítségével simára keverjük. Az elkészült sütőtök-krémlevest kevés puha vaj hozzákeverésével montírozhatjuk is.

Tippek, tanácsok sütőtök-krémleves készítéséhez

  • Az elkészült levest még forrón tálaljuk. Vajban pirított kenyér- vagy zsemlekockát szórhatunk a tányérba adagolt sütőtök-krémleves tetejére, ami nagyon jól illik hozzá. Valamint díszíthetjük kevés apróra vágott kaporral vagy petrezselyemzölddel és pirított tökmaggal is. Locsolhatunk a tetejére még kevés tejszínt, illetve tökmagolajat, amivel különböző mintákat is készíthetünk a leves felületére.
  • A sütőtök-krémlevest legírozhatjuk is. A tejszínhez, egy darab tojássárgáját keverünk, majd hőkiegyenlítés után, a kapott keveréket, hozzáöntjük a leveshez és az egészet jól összekeverjük.
  • A legírozott, montírozott levest már nem szabad forralni, mert a leveshez kevert tejszín, tojássárgája és vaj kicsapódik a krémlevesben. Amennyiben nem szeretnénk azonnal elfogyasztani az egészet, akkor csak annyi levest legírozzunk és montírozzunk, amennyit el is fogyasztunk egyszerre. Ha fogyasztás előtt mégis fel szeretnénk melegíteni, a már legírozott, montírozott levest, akkor azt megtehetjük, csak ügyeljünk arra, hogy nehogy túlhevítsük!
  • A leves készítéséhez mézet is használhatunk a cukor helyett vagy mellett. A frissen facsart citromlé helyett esetleg ecetet is használhatunk.
  • Amennyiben nem áll rendelkezésünkre csontlé vagy zöldség alaplé és nem is szeretnénk készíteni, akkor a sütőtök-krémleves készítéséhez használhatunk megtisztított és apróra feldarabolt zöldségeket (zellergumót, sárgarépát, petrezselyemgyökeret). Valamint akár leveskockát is (de vegyük figyelembe az esetleges sótartalmát). Így még ízletesebb végeredményt kapunk.

Vajban pirított kenyér- vagy zsemlekocka készítése

A szikkadt zsemlét vagy kenyeret vékonyan meghámozzuk. A hámozott zsemléből vagy kenyérből nagyjából 5-10 mm vastag szeleteket, majd a szeletekből 5-10 mm széles csíkokat vágunk. Végül a csíkokból egyenletes 5-10 mm élhosszúságú kockákat vágunk.

Egy serpenyőben kevés vajat felolvasztunk, majd hozzáadjuk a kenyér- vagy zsemledarabokat, amiket gyakori keverés mellett szép aranysárgára pirítunk. (Az a serpenyő is megfelelő, amiben a rántást készítettük. Nem szükséges elmosni előtte, elegendő, ha csak tisztára töröljük papírtörlővel.)