Tagliatelle tészta

Egy finom Tagliatelle tészta recept, aminek a készítése is egyszerű.

Tagliatelle tészta
Tagliatelle tészta

Mennyiség:

4-6 főre

Elkészítése:

Egyszerű

Főzési idő:

kb. 3-5 perc

Elkészítési idő:

kb. 1 óra 45 perc

Recept hozzávalók

A tésztához nyújtásához

Tagliatelle tészta készítése

1. A tojásokat meleg vízzel alaposan megmossuk. A lisztet átszitáljuk és a nyújtótábla közepére halmozzuk. A halom közepébe mélyedést készítünk, amelybe beleöntjük az egyesével egy kis tálkába felütött és ellenőrzött tojásokat és kevés sót adunk hozzá.

2. Egy villával a tojássárgáját összekeverjük a tojásfehérjével, majd folyamatosan összedolgozzuk a tojást, a lisztel, ha szükséges annyi vizet vagy olívaolajat adunk hozzá, hogy a tészta középkeménységű legyen. Az összeállított tésztát, amely még egyenetlen és csomós, gyúrással simára dolgozzuk. A kidolgozott tésztából két gombócot formázunk. A tésztagombócok felületét olajjal vékonyan lekenjük vagy műanyag fóliába csomagoljuk azokat (így nem fog kiszáradni a tészta), majd körülbelül 20 percig pihentetjük a tésztát.

3. Ezután a sodrófa segítségével, egymás után vékonyra kinyújtjuk a két tésztagombócot. Egyenletesen vékonyítjuk és nyújtjuk úgy, hogy közben állandóan körbe forgatjuk. Időnként meghintjük, kevés lisztel, ha a tészta ragadna, de ne vigyük túlzásba, mert a sok liszttől a tészta kirepedezhet, majd a szikkasztáskor.

4. A vékonyra (körülbelül 1-2 mm) nyújtott tésztát a sodrófára tekerjük, és még vékonyabbra sodorjuk. A tésztát az egyes sodrási szakaszokat követően letekerjük és 45 fokkal elforgatva újra feltekerjük, majd folytatjuk a sodrást, amíg egészen vékony és áttetsző nem lesz.

5. Ezután a tészta felületén maradt lisztet leseperjük és egy tiszta lepedőre fektetjük és ott addig szikkasztjuk a tésztát, amíg a felülete már nem ragad, de még hajlítható, kissé rugalmas.

6. A szikkasztott tésztát vékonyan megszórjuk liszttel, majd két ellentétes oldalról is lazán feltekerjük, óvatosan lelapítjuk és egy éles késsel a hosszanti irányra merőlegesen 6-8 mm szélesre metéljük. A tésztacsíkokat lazán a nyújtótáblára vagy egy tiszta lepedőre halmozzuk, úgy hogy közben az összetapadt tésztát megrázogatva szétválasztjuk.

Tippek, javaslatok Tagliatelle készítéséhez

Tagliatelle tészta főzése: Az elkészült Tagliatelle egy rendkívül laktató tészta, amely forró, enyhén sós vízben körülbelül 3-5 perc alatt elkészül és elképesztően finom. A tészta főzéséhez lehetőleg a főzendő tészta súlyának tízszeresével megegyező mennyiségű vizet használjunk (400-500 g tésztához 4-5 liter vizet).

A tészta pihentetése azért szükséges, mert a frissen összegyúrt tészta még túl kemény, a liszt sikértartalma miatt rugalmasan összehúzódik. A tészta kinyújtása és elvékonyítása nem- vagy csak nehezen lehetséges. A tészta pihentetésekor a gombóc felületét, ami közvetlenül a levegővel érintkezne, kenjük le olajjal. Az is jó megoldás, ha frissentartó fóliába vagy fólia zacskóba csomagoljuk a tésztát a pihentetés ideje alatt. Erre azért van szükség, hogy a tészta ne száradjon ki, különben a felülete kirepedezik.