Tartármártás recept

Egy finom tartármártás recept, aminek az elkészítése is egyszerű.

Tartármártás
Tartármártás

Mennyiség

4-6 főre

Elkészítése

Egyszerű

Sütési/főzési idő

kb. 15 perc

Elkészítési idő

kb. 30 perc

Recept hozzávalók

Tartármártás elkészítése

  1. A tojásokat meleg vízzel alaposan megmossuk, majd egy megfelelő méretű edénybe rakjuk. Hozzáöntünk annyi hideg vizet, amennyi a tojásokat ellepi. Az edényt lefedjük, majd a vizet felforraljuk. Miután a víz felforrt az edényt levesszük a tűzhelyről és lefedve 10 percre félrerakjuk. Ezután a keményre főzött tojásokat hideg vízbe tesszük. Miután lehűltek, a tojáshéjat eltávolítjuk. Közben a recept egyéb hozzávalóit előkészítjük, kimérjük.
  2. A csemegeuborkát hosszában szeletekre vágjuk. A szeletekből azonos vastagságú csíkokat vágunk, majd ezeket a csíkokat apró kockákra tovább daraboljuk. A kapribogyót és a petrezselyemzöldet finomra vágjuk. Az előkészített tojásokat egészen apróra vágjuk.
  3. A majonézt (a majonéz készítése egészen egyszerű, de használhatunk bolti terméket is) egy keverőtálba helyezzük. Hozzáadjuk a felaprított csemegeuborkát, kapribogyót, tojást és petrezselyemzöldet, majd az egészet jó alaposan összekeverjük. Kóstolás után – ízlés szerint – sóval, őrölt fehér- vagy fekete borssal fűszerezzük. Az elkészült tartármártást fogyasztásig hűtőben tároljuk.

Tippek, tanácsok tartármártás készítéséhez

  • A tartármártás nagyon jól illik különböző halételek és egyéb rántott (bundázott) ételek mellé, valamint hideg tojásos ételekhez és salátákhoz is használhatjuk, mint alapanyag.
  • A petrezselyemzöld helyett vagy mellett használhatunk más zöldfűszereket is (például metélőhagymát, tárkonyt).
  • A tartármártásnak számos változata létezik. Magyarországon általában a majonézt tejföllel vagy tejszínnel keverik, majd mustárral, sóval, borssal, porcukorral, citromlével vagy ecettel, esetleg fehérborral ízesítik.

Magyaros tartármártás változat

  • Hozzávalók: 100 ml majonéz, 200 ml tejföl, 1 teáskanál mustár, 1 csipetnyi só, 1 csapott kávéskanál porcukor, 1 csipetnyi őrölt fehér- vagy fekete bors (esetleg Cayenne-bors) és pár csepp frissen facsart citromlé vagy ecet.
  • A majonézt, a tejfölt és a mustárt egy keverőtálba tesszük. Kevés sóval, cukorral, borssal, citromlével (vagy ecettel) ízesítjük. Ezután az egészet jó alaposan összekeverjük. Kóstolás után, ha szükséges, még tetszés szerint ízesítjük.