A tartármártás nagyon jól illik különböző sült vagy rántott halételek és egyéb rántott (bundázott) ételek mellé, valamint hideg tojásos ételekhez és salátákhoz is használhatjuk, mint alapanyag.

A tejszín helyet használhatunk tejfölt is, ilyenkor ízlés szerint kevés porcukrot is adhatunk még hozzá.

A különböző ízesítőket (a mustárt, a porcukrot, a citromlevet, a sót, a borsot) mindenki a saját ízlése szerint adagolja. A készítés során kezdetben érdemes kisebb mennyiségeket hozzáadni, majd folyamatos kóstolás után beállítani a tartármártás végleges ízét.

A fehérbort, ha idegenkedünk tőle, akkor akár el is hagyhatjuk vagy használhatunk helyette kevés fehérborecetet. A citromlé helyett is használhatunk fehérborecetet vagy ételecetet. A házi készítésű majonéz helyett természetesen használhatunk bármilyen boltban kaphatót is.

Magyarországon népszerű és elterjedt a tartármártás (tartárszósz) egy tejfölös verziója, ami arányaiban kevesebb majonézzel készül. Ezt is érdemes kipróbálni, mert ez is egészen finom, valamint az elkészítése is egészen egyszerű és gyors.

Tartármártás (tejfölös)

Hozzávalók: 1 dl majonéz, 2 dl tejföl, 1 teáskanál mustár, 1 csipetnyi só, 1 csapott kávéskanál porcukor, 1 csipetnyi őrölt fehér- vagy fekete bors (esetleg cayenne-i bors) és pár csepp frissen facsart citromlé vagy ecet.

A majonézt, a tejfölt, a mustárt egy keverőtálba tesszük és sóval, cukorral, borssal, citromlével (vagy ecettel) ízesítjük, majd az egészet jó alaposan összekeverjük. Kóstolás után, ha szükséges még tetszés szerint ízesítjük.