Tartármártás

Egy finom tartármártás recept, aminek a készítése is egyszerű. Nagyon jól illik különböző halételek és egyéb rántott (bundázott) ételek mellé, valamint hideg tojásos ételekhez és salátákhoz is felhasználhatjuk, mint alapanyag.

Tartármártás
Tartármártás

Mennyiség: 250 ml | Előkészítés: 10 perc | Elkészítési idő: 20 perc

Recept hozzávalók

250 ml majonéz, 1 kis csokor metélőhagyma, 30-50 g vöröshagyma (1 kis fej), valamint izlés szerint: 1 csipetnyi konyhasó, 1 csipetnyi őrölt fekete bors, kevés citromlé vagy fehérborecet

Tartármártás készítése

1., A metélőhagymát és a vöröshagymát megtisztítjuk, majd egészen apróra feldaraboljuk. A recept egyéb hozzávalóit, előkészítjük, kimérjük.

2., A majonézt (a majonéz készítése egészen egyszerű) egy megfelelő méretű keverőtálba helyezzük. Hozzáadjuk az apróra vágott metélőhagymát és vöröshagymát, majd az egészet jó alaposan összekeverjük.

3., Kóstolás után - ízlés szerint - sóval, őrölt fehér- vagy fekete borssal fűszerezzük, valamint frissen facsart citromlével vagy fehérborecettel ízesítjük. Az elkészült tartármártást fogyasztásig hűtőben tároljuk.

Tippek, javaslatok tartármártás készítéséhez

Az elkészült tartármártás nagyon jól illik különböző halételek és egyéb rántott (bundázott) ételek mellé, valamint hideg tojásos ételekhez és salátákhoz is felhasználhatjuk, mint alapanyag.

A metélőhagyma helyett vagy mellett használhatunk más zöldfűszereket is (például petrezselyemzöld, tárkony, kapor), valamint apróra vágott csemegeuborka, kapribogyó, keményre főzött tojás is tehető bele igény szerint.

A tartármártásnak számos változata létezik. Magyarországon általában a majonézt tejföllel vagy tejszínnel keverik, majd mustárral, sóval, borssal, porcukorral, citromlével vagy ecettel, esetleg fehérborral ízesítik.

Egyszerű magyaros tartármártás változat

Hozzávalók: 100 ml majonéz, 200 ml tejföl, 1 teáskanál mustár, 1 csipetnyi só, 1 csapott kávéskanál porcukor, 1 csipetnyi őrölt fehér- vagy fekete bors (esetleg cayenne-bors) és pár csepp frissen facsart citromlé vagy ecet.

A majonézt, a tejfölt és a mustárt egy keverőtálba tesszük. Kevés sóval, cukorral, borssal, citromlével (vagy ecettel) ízesítjük. Ezután az egészet jó alaposan összekeverjük. Kóstolás után, ha szükséges, még tetszés szerint ízesítjük.

Egyéb receptek

Majonéz

Majonéz

A jól elkészített majonéz tömény, sima állományú, a habosra kevert vajhoz hasonló. Íze pikáns, színe élénksárga...

Kapormártás

Kapormártás

Jól illik különböző főtt és sült húsokhoz, illetve fasírt, töltött tök, rántott cukkini (tökfélék), tökfasírt mellé...

Besamel mártás

Besamel mártás

Az elkészült besamel mártás vagy más néven tejmártás színe tejfehér. Illata és íze a vaj és a tej illatára, ízére...