Egy finom tartármártás recept, aminek a készítése is egyszerű.

Mennyiség:
4-6 főre
Elkészítése:
Egyszerű
Főzési idő:
kb. 15 perc
Elkészítési idő:
kb. 30 perc
Recept hozzávalók
- 450 ml majonéz
- 100 g csemegeuborka
- 25 g kapribogyó
- 2 db tyúktojás
- 1 kis csomó petrezselyemzöld
- 1 csipetnyi konyhasó
- 1 csipetnyi őrölt bors
Tartármártás készítése
1. A tojásokat meleg vízzel alaposan megmossuk, majd egy megfelelő méretű edénybe rakjuk. Hozzáöntünk annyi hideg vizet, amennyi a tojásokat ellepi. Az edényt lefedjük, majd a vizet felforraljuk. Miután a víz felforrt az edényt levesszük a tűzhelyről és lefedve 10 percre félrerakjuk. Ezután a keményre főzött tojásokat hideg vízbe tesszük. Miután lehűltek, a tojáshéjat eltávolítjuk. Közben a recept egyéb hozzávalóit előkészítjük, kimérjük.
2. A csemegeuborkát hosszában szeletekre vágjuk. A szeletekből azonos vastagságú csíkokat vágunk, majd ezeket a csíkokat apró kockákra tovább daraboljuk. A kapribogyót és a petrezselyemzöldet finomra vágjuk. Az előkészített tojásokat egészen apróra vágjuk.
3. A majonézt (a majonéz készítése egészen egyszerű, de használhatunk bolti terméket is) egy keverőtálba helyezzük. Hozzáadjuk a felaprított csemegeuborkát, kapribogyót, tojást és petrezselyemzöldet, majd az egészet jó alaposan összekeverjük. Kóstolás után – ízlés szerint – sóval, őrölt fehér- vagy fekete borssal fűszerezzük. Az elkészült tartármártást fogyasztásig hűtőben tároljuk.
Tippek, javaslatok tartármártás készítéséhez
A tartármártás nagyon jól illik különböző halételek és egyéb rántott (bundázott) ételek mellé, illetve hideg tojásos ételekhez és salátákhoz is használhatjuk még, mint alapanyag.
A petrezselyemzöld helyett vagy mellett használhatunk más zöldfűszereket is (például metélőhagymát, illetve tárkonyt).
A tartármártásnak számos változata létezik. Magyarországon általában a majonézt tejföllel vagy tejszínnel keverik, majd mustárral, sóval, borssal, porcukorral, citromlével vagy ecettel, esetleg fehérborral ízesítik.
Magyaros tartármártás változat
Hozzávalók: 100 ml majonéz, 200 ml tejföl, 1 teáskanál mustár, 1 csipetnyi só, 1 csapott kávéskanál porcukor, 1 csipetnyi őrölt fehér- vagy fekete bors (esetleg Cayenne-bors) és pár csepp frissen facsart citromlé vagy ecet.
A majonézt, a tejfölt, illetve a mustárt egy keverőtálba tesszük. Kevés sóval, cukorral, borssal, citromlével (vagy ecettel) ízesítjük. Ezután az egészet jó alaposan összekeverjük. Kóstolás után, ha szükséges, még tetszés szerint ízesítjük.