Tejes kifli recept

Egy finom tejes kifli recept, aminek az elkészítése is egyszerű.

Tejes kifli
Tejes kifli

Mennyiség

4-6 főre (8 db)

Elkészítése

Egyszerű

Sütési/főzési idő

kb. 20 perc

Elkészítési idő

kb. 2 óra

Recept hozzávalók

A gyúráshoz, nyújtáshoz

Tejes kifli elkészítése

  1. Egy tálba vagy nagyobb pohárba 100 ml langyos (körülbelül 35 °C-os) tejet öntünk, a friss élesztőt belemorzsoljuk. Hozzáadjuk a cukrot és kevés lisztet, majd az egészet simára, csomómentesre keverjük. Ezután meleg helyre tesszük és hagyjuk, hogy az élesztő felfusson (körülbelül 10-15 perc). Addig a recept egyéb hozzávalóit előkészítjük, kimérjük. A vajat egy kis edényben felolvasztjuk, majd félrerakjuk, hogy kissé lehűljön.
  2. A liszthez hozzákeverjük a sót, majd a gyúródeszkára vagy egy keverőtálba szitáljuk. A lisztes keverék közepébe mélyedést készítünk. A mélyedésbe beleöntjük a felfuttatott élesztőt, a felolvasztott vajat (vagy olajat), az ecetet és a maradék 200 ml langyos tejet. Ezután fokozatosan összedolgozzuk a folyadékot a lisztel.
  3. Ha a tészta túlságosan ragadós lenne, akkor adjunk még hozzá kevés lisztet, ha viszont túlságosan száraznak, keménynek éreznénk a tésztát, akkor adjunk hozzá még kevés tejet. A hozzáadott tej mennyisége nagyban függ a liszt minőségétől.
  4. Az összeállított tésztát, amely még egyenetlen és csomós, gyúrással körülbelül 10 perc alatt simára, ruganyosra dolgozzuk. Ezután a tésztát gömb alakúra formázzuk és egy kilisztezett kelesztőtálba tesszük. A tésztagombóc tetejére is kevés lisztet szórunk, majd lefedjük és meleg helyen legalább 1 órát kelesztjük, pihentetjük. Ideális hőmérsékleten – körülbelül 40 °C-on – 30-40 perc kelesztés is elegendő, míg alacsonyabb hőmérsékleten akár 3-4 órára is szükség lehet.
  5. Miután a tészta térfogata közel a duplájára nőtt és kellően megkelt, lisztezett gyúródeszkára borítjuk, majd kissé átgyúrjuk. Ezután a tésztát két egyenlő részre vágjuk, majd a tésztadarabokból kis gombócokat formázunk. A kis gombócokat egymás után körülbelül 3 mm vastagságúra nyújtjuk. Lehetőleg szabályos kör alakúra. A kellően kinyújtott tésztát négy egyforma körcikkre vágjuk.

Kifli formájának kialakítása

Tejes kifli sodrása
Tejes kifli sodrása
  1. Az így kapott tésztadarabokat még tovább vékonyítjuk, a körcikk csúcsa felé a tésztát még jobban megnyújtjuk, majd a hosszúkás háromszög alakúra formált körcikk csúcsa felé felsodorjuk a tésztát a domború oldala felől és kissé behajlítjuk a kiflik csücskeit. Ezután a kifli formájúra alakított tésztát sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk. A felsodort körcikkek csúcsai a kiflik aljára kerüljenek! Lazán letakarjuk és meleg helyen körülbelül 20-30 percig pihentetjük, újra kelesztjük. A kifliket ne tegyük túl közel egymáshoz, mert a kelesztéskor és a sütéskor még meg fog nőni a térfogatuk. Közben egy kisebb edénybe vagy tepsibe kevés vizet teszünk, amit berakunk alulra a sütőbe. Ezután a sütőt előmelegítjük 220 °C-ra.
  2. A megkelt kiflik tetejét kevés vízzel lepermetezzük vagy vékonyan lekenjük. Ezután az előmelegített, gőzös légterű sütőbe tesszük és körülbelül 15-20 perc alatt készre sütjük azokat. Amikor már szép aranybarna a tetejük, kivesszük a sütőből, és még forrón, ismét lepermetezzük vagy megkenjük vékonyan kevés vízzel a tetejüket. Néhány perc pihentetés és hűtés után egy rácsra rakjuk az elkészült kifliket és ott hagyjuk teljesen kihűlni. Így nem fog alattuk a pára felgyűlni és nem fogja eláztatni a kiflik alját.
Tejes kifli sütés előtt
Tejes kifli sütés előtt

Tippek, tanácsok tejes kifli készítéséhez

  • A receptben szereplő hozzávalókból körülbelül 8 db átlagos méretű tejes kifli készíthető. Persze ez a darabszám függ a készített kiflik hosszától és vastagságától is. A kiflik mérete a sütési időre is hatással van. A nagyobb kifliknek több időre van szükségük, míg a kisebbeknek kevesebb is elég ahhoz, hogy kellően megsüljenek.
  • A már kialakított kiflik tetejét a második kelesztés előtt tetszés szerint megszórhatjuk durva szemcsés sóval, kissé megpirított szezámmaggal, köménymaggal, reszelt sajttal, stb.
  • Ha reggel szeretnék gyorsan friss kiflit sütni, akkor ahhoz nem szükséges hajnalban felkelni. Előző este is meggyúrhatjuk a tésztát. Kelesztés és formázás után tegyük egy tepsire vagy tálcára a kifliket. Frissen tartó fóliával alaposan takarjuk le, majd tegyük éjszakára a hűtőbe. Reggel a kifliket tegyük 20 percre meleg helyre, míg kicsit felmelegednek, megkelnek, majd süssük készre azokat. Így reggel viszonylag rövid idő alatt, elkészíthetjük a friss finom kifliket.
  • Az ecet helyet használhatunk frissen facsart citromlevet, vagy aszkorbinsavat (C-vitamin) is, amit gyógyszertárakban tudunk beszerezni. Az ecettől, a citromlétől vagy az aszkorbinsavtól könnyedebb, lazább, jobb állagú lesz a kifli tésztája, de akik idegenkednek a használatuktól, azok akár el is hagyhatják.
  • A tejes kifli tésztájának kelesztésekor az a legjobb, ha a kelesztőtálat a körülbelül 40 °C-ra felmelegített sütőbe tesszük, ott még az esetleges huzattól is védve lesz.
  • A friss élesztő helyett használhatunk szárított élesztőt (25 g friss élesztő helyett 1 csomag szárított élesztőt).
  • A kiflisütéshez a legjobb, ha BL 80-as lisztet használunk, de az átlagos BL 55-ös lisztből is elkészíthetjük. A liszt akár 20-25 százalékát tetszés szerint helyettesíthetjük rétesliszttel, teljes kiőrlésű búza- vagy rozsliszttel.