Tojásos galuska (nokedli)

Egy finom tojásos galuska (nokedli) recept, aminek a készítése is egyszerű.

Tojásos galuska (nokedli)
Tojásos galuska (nokedli)

Mennyiség:

4-6 főre

Elkészítése:

Egyszerű

Főzési idő:

kb. 25 perc

Elkészítési idő:

kb. 45 perc

Recept hozzávalók

A habart tojáshoz

A galuska főzéséhez

A galuskához (nokedlihez)

Tojásos galuska (nokedli) készítése

1. Egy megfelelő méretű edénybe 4-5 liter vizet öntünk. Hozzáadjuk a sót, majd az edényt lefedjük és a tartalmát felforraljuk. Amíg a galuska főzővize felforr, addig a tojásokat meleg vízzel alaposan megmossuk. A recept egyéb hozzávalóit, kimérjük, előkészítjük.

2. A galuskához szükséges tojásokat egyesével feltörjük, majd ellenőrzés után egy megfelelő méretű keverőtálba borítjuk. A tojásokat egy villával vagy habverővel kissé felverjük, majd hozzákeverjük a vizet és a sót. Amikor a galuska (nokedli) főzővize forrni kezd, összeállítjuk a galuskatésztát. A folyékony hozzávalókat tartalmazó keverékhez, több részletben hozzáadjuk az átszitált lisztet és az egészet alaposan összekeverjük. A tésztát nem kell teljesen csomómentesre kidolgozni. Elég addig keverni, amíg a folyékony hozzávalók egyneművé válnak a liszttel. (A liszt minőségétől függően, adhatunk még hozzá kevés vizet vagy lisztet, ha túl sűrűnek vagy esetleg túl hígnak találnánk.)

3. Az elkészült galuskatésztát egy galuskaszaggató segítségével, gyors, határozott mozdulatokkal, a felforralt, enyhén sós vízbe szaggatjuk (akár 2-3 részletben is főzhetjük a galuskát), majd néhány perc alatt készre főzzük. Közben többször is megkeverjük, hogy ne ragadjanak össze- vagy az edény aljára a galuskaszemek. A forrásban lévő víz felszínén úszó galuskák közül 1-2 darabot kiemelünk és a legvastagabb részükön átvágjuk. Ha nem látunk belül nyers tésztacsíkot, akkor a galuskát leszűrjük és hideg vízzel alaposan leöblítjük, majd lecsepegtetjük.

4. A tejfölt egy keverőtálba borítjuk és egy habverő segítségével simára keverjük. A tojásokat egyesével feltörjük, majd ellenőrzés után hozzáadjuk a tejfölhöz. Kevés sóval ízesítjük, majd az egészet alaposan összekeverjük.

5. Egy nagyobb serpenyőben vagy egy megfelelő méretű lábasban kevés napraforgóolajat (részben vajat esetleg sertészsírt) felmelegítünk. Hozzáöntjük a tejföllel elkevert tojásokat, majd az egészet, állandó keverés mellett, addig hevítjük, amíg már kissé darabos, de még lágy állományú habart tojást nem kapunk. Ezután az elkészített galuskát (nokedlit) és habart tojást összekeverjük, majd az egészet mérsékelt hőfokon, állandó keverés mellett átforrósítjuk (ezt sütőben is végezhetjük). Kóstolás után, – ízlés szerint – sóval, esetleg őrölt fekete borssal még ízesíthetjük.

Tippek, javaslatok tojásos galuska (nokedli) készítéséhez

A tojásos galuska (nokedli) készítéskor vegyük figyelembe, hogy a készítéshez használt edény még néhány percig forró marad miután levettük a tűzhelyről! Illetve a tojás állaga is kissé szilárdabb lesz még. Ezért miután az edényt a tűzhelyről levettük, keverjük még fel párszor a tartalmát! Így elkerülhetjük, hogy az alja leégjen, vagy esetleg túlsüljön és a tojás túlságosan szárazzá váljon.

Az elkészült tojásos galuskát (nokedlit) még forrón tálaljuk. A tetejére apróra vágott petrezselyemzöldet vagy metélőhagymát (snidlinget) szórhatunk. Nagyon jól illik mellé ecetes fejes saláta, uborkasaláta vagy jól lehűtött kovászos uborka.

A tejföl helyett használhatunk, tejet vagy tejszínt is. A különböző tejtermékektől lágyabb és szaftosabb lesz a tojás. Természetesen, akik valamiért idegenkednek a tejtermékek használatától, azok el is hagyhatják.

A napraforgóolaj helyett esetleg használhatunk más zsiradékot is (sertészsírt, vajat, olívaolajat).

A tojásos galuskát (nokedlit) esetleg még gazdagabbá és laktatóbbá tehetjük kevés szalonna hozzáadásával. A szalonnát nagyjából 1 cm élhosszúságú kockákra feldaraboljuk. Mérsékelt hőfokon megpirítjuk, miközben a zsírját kiolvasztjuk. Ezután a szalonnából kisült zsiradékon készítjük el, a lágy állományú habart tojást, majd hozzákeverjük a kifőzött galuskát és az egészet átforrósítjuk.