Tippek, tanácsok tojásos galuska (nokedli) készítéséhez

A tojásos galuska (nokedli) készítéskor azt azért vegyük figyelembe, hogy a készítéshez használt edény még néhány percig forró marad miután levettük a tűzhelyről! Illetve a tojás állaga is szilárdabb lesz még kicsit. Ezért miután az edényt a tűzhelyről levettük, keverjük még fel párszor a tartalmát! Így elkerülhetjük, hogy az alja leégjen, vagy esetleg túlsüljön és szárazzá váljon a tojás.

Az elkészült tojásos galuskát (nokedlit) még forrón tálaljuk és fogyasztjuk. Ecetes fejes saláta vagy jól lehűtött kovászos uborka nagyon jól illik mellé.

A tejföl helyett használhatunk, tejet vagy tejszínt is. A különböző tejtermékektől lágyabb és szaftosabb lesz a tojás. Természetesen, akik valamiért idegenkednek a tejtermékek használatától, azok el is hagyhatják.

A tojásos galuskát (nokedlit) esetleg még gazdagabbá és laktatóbbá tehetjük kevés szalonna hozzáadásával. A szalonnát (például Kolozsvári szalonnát) nagyjából 1 cm élhosszúságú kockákra feldaraboljuk. Nem túl magas hőfokon megpirítjuk, miközben a zsírját kiolvasztjuk. Ezután a szalonnából kisült zsiradékon készítjük el, a lágy állományú habart tojást, majd hozzákeverjük a kifőzött galuskát és az egészet átforrósítjuk.