Egy finom zöldbableves recept, aminek a készítése is egyszerű.

Mennyiség
4-6 főre
Elkészítése
Egyszerű
Főzési idő
kb. 30 perc
Elkészítési idő
kb. 50 perc
Recept hozzávalók
- 600 g friss zöldbab
- 40 g vöröshagyma
- 5 g fokhagyma
- 5-10 g konyhasó
- 50 ml napraforgóolaj
- 40 g finomliszt
- 3 g fűszerpaprika-őrlemény
- 200 ml tejföl
- 15 ml ecet (10 %-os)
- 1 csokor petrezselyemzöld
- 1500 ml ivóvíz
Zöldbableves készítése
1. A zöldségeket, megtisztítjuk, megmossuk. A friss zöldbabot 2 cm-es darabokra vágjuk a hosszirányra kissé rézsútosan (ferdén). A vöröshagymát és petrezselyemzöldet egészen apró vágjuk. A fokhagymát a kés lapjával összezúzzuk, majd apróra daraboljuk, végül a kés lapjával pépesre dörzsöljük (fokhagymaprést is használhatunk). A recept egyéb hozzávalóit előkészítjük, kimérjük.
2. Egy megfelelő méretű fazékba önjük a vizet vagy a zöldség alaplevet, majd az edényt lefedjük és felforraljuk. A forrásban lévő zöldség alapléhez vagy vízhez hozzáadjuk az előkészített zöldbabot és gyakori keverés mellett puhára főzzük.
3. Amíg a főzőlé felforr és a zöldbab kellően megpuhul, addig zsemleszínű rántást készítünk. Egy megfelelő méretű edényben felmelegítjük az olajat. Hozzáadjuk a lisztet és gyakori keverés mellet addig pirítjuk, amíg halvány világosbarna színű nem lesz. A rántáshoz hozzáadjuk a finomra vágott vöröshagymát, a petrezselyemzöldet, valamint a fokhagymapépet. Rövid párolás után az edényt félre húzzuk. A rántásba belekeverjük a fűszerpaprikát, majd az elkészült rántást langyosra hűtjük.
4. A langyosra hűlt rántást nagyjából 300 ml hideg vízzel felöntjük, és egy habverővel simára keverjük. A felhígított rántást folyamatos keverés mellett a forrásban lévő leveshez öntjük. Ezután a levest ismét felforraljuk és besűrítjük. Közben kevés sóval és ecettel ízesítjük, majd gyenge forrásban tartjuk, amíg a zöldbab kellően meg nem puhul.
5. A tejfölt egy keverőtálban simára keverjük egy habverővel. A zöldbableves főzőlevéből nagyjából két merőkanálnyi mennyiséget hozzáadunk a tejfölhöz és az egészet alaposan összekeverjük. Az elvégzett hőkiegyenlítés után – folyamatos keverés mellett – hozzáadjuk a tejfölös keveréket a leveshez. A levest ezután még legalább 5 percig gyenge forrásban tartjuk. Kóstolás után, ízlés szerint, még sóval és ecettel ízesíthetjük, ha szükségesnek érezzük.
Tippek, tanácsok zöldbableves készítéséhez
A zöldbableves készíthető és tálalható külön kifőzött levesbetéttel, például csipetkével, galuskával vagy más főtt tésztával is. Esetleg kolbászt vagy virslit is főzhetünk a levesbe.
Az ivóvíz helyet csontlé, zöldség alaplé vagy csirke alaplé is használható a leves készítéséhez.
Az őrölt-fűszerpaprika helyett őrölt fekete- vagy fehér borssal is fűszerezhetjük a levest.
Különböző apróra feldarabolt zöldségeket is főzhetünk a zöldbablevesbe, például sárgarépa, zeller, petrezselyemgyökér, burgonya.
Rántás helyett a levest sűríthetjük pépesített zöldbabbal (a puhára főtt zöldbab egyharmad részét egy botmixerrel pürésítjük, majd visszaöntjük a leveshez) vagy akár tejfölös habarással is.
A napraforgóolaj helyett használhatunk olívaolajat, sertészsírt, illetve esetleg más zsiradékot is a rántás készítéséhez.