Egy finom zöldborsóleves recept, aminek a készítése is egyszerű. Készíthetjük galuskával, vajas galuskával, csipetkével, de akár száraztésztát (csigatészta, eperlevél, stb.) is főzhetünk a levesbe.

Mennyiség:
4-6 főre
Elkészítése:
Egyszerű
Főzési idő:
kb. 30 perc
Elkészítési idő:
kb. 50 perc
Recept hozzávalók
- 500 g zöldborsó
- 200 g sárgarépa
- 150 g petrezselyemgyökér
- 100 g zeller
- 1 kis csomó petrezselyemzöld
- 60 ml napraforgóolaj
- 60 g finomliszt
- 15 g konyhasó
- 1-2 csipetnyi őrölt fekete bors
- 1500 ml ivóvíz (csontlé)
A galuskához
- 80 g finomliszt
- 1 db tyúktojás
- 40 ml ivóvíz
- 5 g konyhasó
Zöldborsóleves készítése
1. A tisztított, friss zsenge zöldborsót átválogatjuk, hideg vízzel leöblítjük, majd lecsepegtetjük. A zöldségeket megtisztítjuk, megmossuk, majd nagyjából egyforma méretű apró kockákra vagy vékony szeletekre vágjuk. A petrezselyemzöldet hideg vízzel megmossuk, lecsepegtetjük, majd apróra feldaraboljuk. A recept egyéb hozzávalóit előkészítjük, kimérjük.
2. Egy megfelelő méretű fazékban az olajat felhevítjük. Hozzáadjuk az előkészített és feldarabolt sárgarépát, petrezselyemgyökeret és zellert. A zöldségeket, gyakori keverés mellett, mérsékelt hőfokon nagyjából 5 percig pirítjuk, majd hozzáadjuk a zöldborsót. Kevés sóval és őrölt fekete borssal ízesítjük, majd a keveréket magas hőfokon, állandó keverés mellett addig pirítjuk, amíg a zöldségek által engedett folyadék elpárolog.
3. Miután a folyadék elpárolgott, a hőfokot alacsonyabbra állítjuk és a párolt zöldségekre rászórjuk a lisztet, az egészet jól összekeverjük, majd rövid pirítás után hideg vízzel, zöldség alaplével vagy csontlével felöntjük. A leveshez hozzáadjuk az apróra vágott petrezselyemzöld kétharmadát. Az edényt lefedjük, és a levest felforraljuk, majd addig gyenge forrásban tartjuk, amíg a zöldborsó és a többi zöldség megpuhul.
4. Amikor a zöldségek kellően megpuhultak, összeállítjuk a galuskatésztát. A meleg vízzel megmosott tojást feltörjük. A tojássárgáját és fehérjét egy kisebb keverőtálba tesszük, majd kevés vizet és sót adunk hozzá. A keverékhez hozzáadjuk a lisztet és az egészet gyors, határozott mozdulatokkal összekeverjük. A galuskatésztát nem kell teljesen simára, csomómentesre keverni. Elegendő addig keverni, amíg a tojás és a víz keveréke egyneművé válik a liszttel.
5. Az elkészült galuskatésztát beleszaggatjuk a forrásban lévő levesbe. Lehetőleg apró galuskákat készítsünk. A levest ezután még addig forrásban tartjuk, amíg a galuskák kellően megfőnek. Közben, kóstolás után, – ízlés szerint – sóval és frissen őrölt borssal ízesítjük.
Tippek, javaslatok zöldborsóleves készítéséhez
Az elkészült levest még forrón tálaljuk. Tálaláskor a tányérokba szedett zöldborsóleves tetejét kevés apróra vágott petrezselyemzölddel díszíthetjük.
A zöldborsólevest készíthetjük friss vagy fagyasztott (mirelit) zöldborsóból. A fagyasztott zöldborsót ne olvasszuk fel, hanem még fagyott állapotban használjuk fel!
A hagyományos galuska (nokedli) helyet vajas galuska, csipetke, de akár száraztészta (csigatészta, eperlevél stb.) is főzhető a zöldborsólevesbe.
A levest vöröshagymával, és fűszerpaprikával is ízesíthetjük. A hagymát apróra vágva, napraforgóolajon vagy vajon kissé megpárolva, illetve egészben is belefőzhetjük a levesbe.
A napraforgóolaj helyett vajat is használhatunk. Ilyenkor levesbetétnek a hagyományos galuska (nokedli) helyett vajas galuskát is készíthetünk, valamint 200 ml tejjel (vagy tejszínnel) is dúsíthatjuk a levest.
Zöldborsóleves készítése kissé leöregedett zöldborsóból
Ha a zöldborsó, amit be tudtunk szerezni, már kissé leöregedett, nehezen puhul, akkor előnyösebb megoldás, ha a zöldborsót vízben, zöldség alaplében vagy csontlében tesszük fel főni. A főzőlevet sóval és cukorral ízesítjük és a zöldborsót kellően puhára főzzük így. Közben egy serpenyőben az étolajból és a lisztből világos rántás készítünk, amihez hozzákeverjük az apróra vágott petrezselyemzöldet, majd a langyosra hűlt rántást hideg vízzel felhígítjuk. Ezzel a rántással sűrítjük be a levest, amit a rántás hozzáadása után még legalább 5 percig forralunk. Közben kóstolás után ízlés szerint sóval, borssal ízesítjük.
Vajas galuska készítése
Hozzávalók: 1 db tyúktojás, 50 g finomliszt, 30 g vaj, 2 g konyhasó
A puha vajat egy keverőtálban habosra keverjük, majd egyesével hozzáadjuk a feltört tojást. Sóval ízesítjük és az egészet jól összekeverjük. Ezután a vajas-tojásos masszába belekeverjük a lisztet. A vajas galuskatésztát vizezett galuskaszaggató deszkáról vagy nagyobb lyukméretű galuskaszaggatóval, esetleg vizezett kanál segítségével beleszaggatjuk a forrásban lévő levesbe.
A vajas galuskát úgy is elkészíthetjük, hogy a tojások sárgáját és fehérjét szétválasztjuk. A tojások sárgáját a puha vajjal habosra keverjük, amit sóval ízesítünk. Ezután hozzáadjuk a lisztet, majd lazán belekeverjük a tojások fehérjéből készített habot. Így lazább szerkezetű vajas galuskát kapunk.