Először is azzal kell tisztában lennünk, hogy létezik takarmánykukorica és csemegekukorica is. Bár rendkívül hasonló a kinézetük ez a kettő nem ugyanaz. Első ránézésre egy egyszerű halandó számára teljesen azonos a kinézetük és ránézésre még szakember számára is nehéz megkülönböztetni a két kukoricafajtát egymástól. Lényeges különbség inkább a kukoricaszemek belsejében lakozik, na és persze a főzési időben. Ugyanis míg a csemegekukoricának elegendő lehet 10-15 perces főzési idő, addig a takarmánykukoricának, különösen, ha már nem túl zsenge, 2 óra főzés is kevés lehet, hogy kellően megfőjön.

Lényeges a két kukoricafajta közötti ízbeli különbség is. A csemegekukorica magasabb cukortartalommal rendelkezik, így sokkal édesebb ízű, míg a takarmánykukoricára inkább a magasabb keményítőtartalom a jellemző. A takarmánykukorica frissen leszedett, zsenge csöveit is megfőzhetjük és elfogyaszthatjuk, de a csemegekukorica főzési ideje lényegesen rövidebb és persze az íze is sokkalta finomabb, mint a takarmánykukoricáé.

Sajnos kukoricaszezonban előfordulhat, hogy a sokkal könnyebben és olcsóbban nevelhető takarmánykukorica csöveket úgy árusítják, mint csemegekukorica és csak a főzéskor szembesülünk vele, hogy lehetetlen 10-15 perc alatt megfőzni és sem az íze sem az állaga nem lesz valami remek. Ezért lehetőleg mindig megbízható forrásból szerezzük be a csemegekukoricát, amit főzni szeretnénk.

Figyeljünk, hogy mindig friss, kellemes illatú, szép, telt, egészséges csöveket válasszunk. Ha úgy tapasztaljuk, hogy a kukoricaszemek fonnyadtak, öregek vagy maga a cső barnás, foltos, betegség jelei láthatók rajta, akkor ne főzzük, és persze ne is vegyük meg, mert az emberi fogyasztásra nem alkalmas.

Csemegekukorica főzése, elkészítése

Először egy nagyobb edényt – amiben, majd elférnek a kukoricacsövek – a háromnegyedéig megtöltünk vízzel, és felforraljuk. Amíg a víz felforr, előkészítjük a kukoricacsöveket.

A kukoricacsövekről eltávolítjuk a zöld héját (csuhét), majd a vékony szálaktól is megszabadulunk és egy éles késsel levágjuk a kukoricacsövek hegyesebb, csúcsosabb végéről azt a részt ahol nincsenek vagy csak nagyon aprók a szemek. Ha túl hosszúak a csövek, akkor akár el is vághatjuk azokat a kellő hosszúságúra. A vágást úgy hajtsuk végre, hogy lehetőleg ne törjük össze a kukoricaszemeket. Jobb megoldás, ha egy éles késsel csak körbe bevágjuk a kukoricacsöveket és a vágás mentén kézzel eltörjük azokat. A tisztítás és darabolás után folyó víz alatt öblítsük le a csöveket. Miután a főzővíz felforrt, belerakjuk a csöveket és a víz újraforrásától számított kb. 10 percig főzzük.

Csemegekukorica főzési idő

Általában a friss csemegekukoricának 10-15 perc főzési idő elegendő, ennél lehet kicsit kevesebb és több is. 8-10 perc főzés után a csövek végről szedjünk vagy vágjunk le pár nagyobb szemet és ellenőrizzük, hogy kellően megfőttek-e.

Miután a kukorica kellően megfőtt kiszedünk annyit, amennyit el szeretnénk rögtön fogyasztani és még forrón megszórjuk ízlés szerint sóval, borssal és kis vajdarabkákkal. Amit nem szeretnénk azonnal elfogyasztani, azt hagyhatjuk a főzővízben kihűlni. Ha kiszedjük a csöveket és nem akarjuk rövid időn belül elfogyasztani, akkor a teljes kihűlés után csomagoljuk frissentartó fóliába azokat, hogy ne száradjanak ki és a kukoricaszemek ne fonnyadjanak, ráncosodjanak össze.

csemegekukorica főzése, készítése

Csemegekukorica főzése mikrohullámú sütőben

Kis mennyiségben és gyorsan mikrohullámú sütőben is elkészítheti, aki akarja. Héjastól a csövet egy tányérra tesszük, majd belerakjuk a mikrohullámú sütőbe és 3-5 perc alatt készre főzzük a saját levében. A pontos elkészítési időt ki kell tapasztalni, mivel az nagyban függ az egyes mikrohullámú sütők teljesítményétől.

Takarmánykukorica főzése, elkészítése

Ha csemegekukorica helyet takarmánykukoricát sikerült vásárolni vagy egyszerűen csak azt szeretnénk főzni, akkor azt csak még zsenge, tejes takarmánykukoricával próbáljuk. A megöregedett takarmánykukoricát órákig kell főzni és a végeredmény meglehetősen ízetlen és kemény lesz. Egyszerűen nem éri meg vele vesződni.

A friss még fiatal tejes takarmánykukorica csöveket hasonlóan készítsük elő, mint a csemegekukorica csöveket, de az eltávolított zöld héjából a szebbeket hagyjuk meg, majd folyó víz alatt mossuk meg és öblítsük le. Ezzel a zöld héjjal béleljük ki a főzőedény alját, majd erre tegyük rá a megtisztított, előkészített kukoricacsöveket. A csövek tetejére tegyünk vékonyan kevés zöld héjat és öntsük fel annyi vízzel, ami éppen ellepi. A főzővízhez adhatunk 2-3 evőkanál cukrot és esetleg kevés tejet, majd az edényt fedjük le és tegyük fel főni a kukoricát. A víz forrásától számított 30-35 percig főzzük, majd ellenőrizzük, hogy kellően megfőtt-e. Amennyiben valóban friss még tejes takarmánykukoricát főztünk akkor körülbelül ennyi idő szükséges ahhoz, hogy kellően megfőjön. Miután megfőtt, a csemegekukoricához hasonlóan ízesítjük, fogyasztjuk és tároljuk.