Paradicsom hámozása

A paradicsom hámozása nem a legkellemesebb konyhai elfoglaltság, némi időt és türelmet igényel, de vannak olyan esetek, amikor megéri a hámozással járó vesződséget vállalni. Például lecsó készítésekor nem feltétlen indokolt a paradicsom héjának eltávolítása, viszont paradicsomszósz készítésekor nagyon is fontos, hogy megszabaduljunk a zavaró héjdaraboktól. A kisebb-nagyobb pöndörödő, szétfőzhetetlen, rághatatlan darabkák még egy pörkölt fogyasztása esetén is étvágyrontóak lehetnek.

A paradicsomhéj eltávolítása simább állagot, édesebb ízt ad a készített szószoknak, raguknak, vagy más egyéb ételeknek. A paradicsom túlzott savasságát is jelentősen csökkenthetjük azáltal, hogy megszabadulunk a héjtól, valamint a magoktól, és csak a paradicsom húsát fogyasztjuk el, vagy használjuk fel.

Hogyan hámozzuk meg a paradicsomot

Több lehetséges módszer közül is válaszhatunk. Mindegyik alkalmas a paradicsomhéj eltávolítására. Kezdésnek vegyük a legelterjedtebbet, amely egy rövid ideig alkalmazott blansírozás (forrázás) hatására fellazítja a paradicsom héját, így az egyszerűen eltávolíthatóvá válik (ez egyébként őszibarack és szilva hámozásakor is használható).

Paradicsom hámozása
Paradicsom hámozása

A paradicsomhéj eltávolítása blansírozással (forrázással)

1. Egy megfelelő méretű edényben felforraljuk a szükséges mennyiségű vizet (éppen csak annyit, amennyi ellepi majd a belehelyezett paradicsomokat).

2. Eközben az érett, kemény húsú paradicsomot rövid áztatás után alaposan megmossuk. A csumáját kivágjuk, valamint a csumával szembeni oldalán egy kis kereszt alakú bemetszést ejtünk a héján.

3. Az előkészített paradicsomot a forró vízbe helyezzük egy szűrőkanál segítségével.

4. Nagyjából 20-60 másodperc eltelte után (minél puhább, érettebb a paradicsom annál rövidebb ideig kell a forró vízben hagyni) kiemeljük, majd azonnal hideg (jeges) vízbe helyezzük és kissé lehűtjük.

5. A fellazított, ráncossá vált paradicsomhéjat kézzel vagy egy kis kés segítségével már könnyedén eltávolíthatjuk.

6. Ha a magoktól is meg szeretnénk szabadulni, akkor a hámozott paradicsomokat vágjuk félbe. A magokat és a lédús részt kiszedjük belőle, majd a további felhasználásnak megfelelően gerezdekre vagy kockára daraboljuk.

Paradicsom hámozása egyszerűen

Azok, akik a konyhában ügyesen bánnak a késsel, megpróbálkozhatnak egy sokkal egyszerűbb és gyorsabb módszerrel is. Ebben az esetben egy éles késre, egy vágódeszkára, paradicsomra és egy kis kézügyességre lesz csak szükség. Kisebb mennyiségű paradicsom hámozásakor talán előnyösebb ez a módszer.

1. A korábban már megmosott paradicsomot gerezdekre vágjuk.

2. A gerezdek egyik hegyes csúcsa felől belevágunk közvetlenül a héj alá a késsel.

3. A kés lapját a vágódeszkához szorítva egyszerűen levágjuk a paradicsom héjat, közben a gerezdet mindig a görbületének megfelelő szögben tarjuk a vágódeszkán.

(Az igazán kemény paradicsomokat esetleg egy jó állapotban lévő, meglehetősen éles zöldséghámozó segítségével is meghámozhatjuk.)