Egyszerű fasírt
Egy finom fasírt recept, aminek a készítése is egyszerű. A fűszereknek köszönhetően ízletes, a külső része ropogós, belül viszont puha és szaftos lesz ez a népszerű húsétel, amelyet fasírozott, vagdalt vagy vagdalt-húspogácsa névvel is illetnek.
![Egyszerű fasírt](/images/egyszeru-fasirt.webp)
Mennyiség: 4 főre Előkészítés: 30 perc Sütés: 30 perc Elkészítési idő: 60 perc
Hozzávalók
500 g darált sertéshús, 15 ml étolaj, 50-100 g vöröshagyma (1 közepes fej), 2-3 gerezd fokhagyma, 1 kis csomó petrezselyemzöld, 150 ml tehéntej, 75 g zsemlemorzsa, 2 db tyúktojás, 15 g konyhasó, 2 g őrölt fekete bors, 2 g majoránna
A fasírtok bevonásához:
100 g zsemlemorzsa
A bő olajban sütéshez:
0,8-1 liter étolaj (sertészsír)
Egyszerű fasírt készítése
1. A fasírt elkészítését a vöröshagyma apróra darabolásával kezdjük, amelyet utána egy serpenyőben kevés étolajon puhára párolunk. Amikor kész, lehúzzuk a tűzről, hozzákeverjük a pépesített fokhagymát és a finomra vágott petrezselyemzöldet.
2. A tejet és a zsemlemorzsát összekeverjük, majd rövid ideig állni hagyjuk (csak addig, ameddig a morzsa felszívja a tejet).
3. Egy megfelelő méretű keverőtálba rakjuk a darálthús, a tojást, a párolt hagymás keveréket, a tejbe áztatott zsemlemorzsát, a sót és a fűszereket, majd az egészet alaposan összekeverjük.
4. A húsos keveréket 8 vagy 12 részre osztjuk, majd megnedvesített kézzel gombócokat formázunk belőlük. Ezeket, a két tenyerünk között ellapítjuk, nagyjából 1-1,5 cm vastagságúra, korong alakúra formázzuk, majd zsemlemorzsában megforgatjuk.
5. A fasírtokat közepesen forró, bő olajban megsütjük. Időnként forgassuk meg, hogy egyenletesen süljenek! Az elkészült darabokat szűrőbe vagy papírtörlővel borított tányérra helyezzük, hogy a felesleges zsiradék eltávozzon.
Tippek, javaslatok egyszerű fasírt készítéséhez
Az elkészült fasírt mellé nagyon jól illik a legtöbb főzelék, vagy rizs-, és burgonyaköret, de akár egy szelet kenyérrel (például: szendvicskenyér) is fogyasztható.
Nyersen soha ne kóstoljuk meg az összeállított fasírtmasszát! Ha ellenőrizni szeretnénk, hogy számunkra megfelelő az ízesítése, akkor formázzunk egy kis méretű fasírtot, és süssük meg.
A bő olajban sütés helyett esetleg natúr sütéssel is készíthetjük a fasírtokat. Ekkor, egy serpenyőben, kevés zsiradékon, a fasírtok mindkét oldalát szép aranybarnára sütjük.
A tej és a zsemlemorzsa helyett használhatunk 2 db zsemlét (vagy 2 szelet kenyeret), amiket hideg vízebe áztatunk, majd alaposan kipréseljük belőlük a nedvességet.
Ha a húst mi magunk daráljuk le, akkor azzal együtt a vöröshagymát, a fokhagymát, valamint a beáztatott zsemlét (vagy kenyeret) is ledarálhatjuk.
A sertéshús helyet használhatunk marhahúst, csirkehúst, pulykahúst vagy akár ezek keverékét is. Igény esetén, kevés császárszalonnával vagy baconnal is készíthetjük a fasírtot.
Igény szerint egyéb fűszereket vagy fűszernövényeket is használhatunk a fasírtok ízesítésére (fűszerpaprika-őrlemény, őrölt kömény, metélőhagyma stb.).
![Egyszerű fasírt](/images/420x235-egyszeru-fasirt.webp)