Egyszerű fasírt
Egy finom fasírt recept, aminek a készítése is egyszerű. A fűszereknek köszönhetően ízletes, a külső része ropogós, belül viszont puha és szaftos lesz ez a népszerű húsétel, amelyet fasírozott, vagdalt vagy vagdalt-húspogácsa névvel is illetnek.
Mennyiség: 4 főre Előkészítés: 30 perc Sütés: 30 perc Elkészítési idő: 60 perc
Hozzávalók
- 500 g darált sertéshús,
- 15 ml étolaj,
- 50-100 g vöröshagyma (1 közepes fej),
- 2-3 gerezd fokhagyma,
- 1 kis csomó petrezselyemzöld,
- 150 ml tehéntej,
- 75 g zsemlemorzsa,
- 2 db tyúktojás,
- 15 g konyhasó,
- 2 g őrölt fekete bors,
- 2 g majoránna
A fasírtok bevonásához:
- 100 g zsemlemorzsa
A bő olajban sütéshez:
- 0,8-1 liter étolaj (sertészsír)
Egyszerű fasírt készítése
1., A fasírt elkészítését a vöröshagyma apróra darabolásával kezdjük, amelyet utána egy serpenyőben kevés étolajon puhára párolunk. Amikor kész, lehúzzuk a tűzről, hozzákeverjük a pépesített fokhagymát és a finomra vágott petrezselyemzöldet.
2., A tejet és a zsemlemorzsát összekeverjük, majd rövid ideig állni hagyjuk (csak addig, ameddig a morzsa felszívja a tejet).
3., Egy megfelelő méretű keverőtálba rakjuk a darálthús, a tojást, a párolt hagymás keveréket, a tejbe áztatott zsemlemorzsát, a sót és a fűszereket, majd az egészet alaposan összekeverjük.
4., A húsos keveréket 8 vagy 12 részre osztjuk, majd megnedvesített kézzel gombócokat formázunk belőlük. Ezeket, a két tenyerünk között ellapítjuk, nagyjából 1-1,5 cm vastagságúra, korong alakúra formázzuk, majd zsemlemorzsában megforgatjuk.
5., A fasírtokat közepesen forró, bő olajban megsütjük. Időnként forgassuk meg, hogy egyenletesen süljenek! Az elkészült darabokat szűrőbe vagy papírtörlővel borított tányérra helyezzük, hogy a felesleges zsiradék eltávozzon.
Tippek, javaslatok egyszerű fasírt készítéséhez
Az elkészült fasírt mellé nagyon jól illik a legtöbb főzelék, vagy rizs-, és burgonyaköret, de akár egy szelet kenyérrel (például: szendvicskenyér) is fogyasztható.
Nyersen soha ne kóstoljuk meg az összeállított fasírtmasszát! Ha ellenőrizni szeretnénk, hogy számunkra megfelelő az ízesítése, akkor formázzunk egy kis méretű fasírtot, és süssük meg.
A bő olajban sütés helyett esetleg natúr sütéssel is készíthetjük a fasírtokat. Ekkor, egy serpenyőben, kevés zsiradékon, a fasírtok mindkét oldalát szép aranybarnára sütjük.
A tej és a zsemlemorzsa helyett használhatunk 2 db zsemlét (vagy 2 szelet kenyeret), amiket hideg vízebe áztatunk, majd alaposan kipréseljük belőlük a nedvességet.
Ha a húst mi magunk daráljuk le, akkor azzal együtt a vöröshagymát, a fokhagymát, valamint a beáztatott zsemlét (vagy kenyeret) is ledarálhatjuk.
A sertéshús helyet használhatunk marhahúst, csirkehúst, pulykahúst vagy akár ezek keverékét is. Igény esetén, kevés császárszalonnával vagy baconnal is készíthetjük a fasírtot.
Igény szerint egyéb fűszereket vagy fűszernövényeket is használhatunk a fasírtok ízesítésére (fűszerpaprika-őrlemény, őrölt kömény, metélőhagyma stb.).