Fasírtgolyó

Egy finom fasírtgolyó recept, aminek a készítése is egyszerű. Igény szerint készíthetjük marhahúsból, csirkehúsból stb., vagy akár ezek kombinációjából is.

Fasírtgolyó

Mennyiség: 4-6 főre Előkészítés: 15 perc Sütés: 30 perc Elkészítési idő: 45 perc

Hozzávalók

  • 500 g darált sertéshús,
  • 2 db zsemle (vagy 2 szelet kenyér),
  • 100 g vöröshagyma (1 közepes fej),
  • 2-3 gerezd fokhagyma,
  • 2 db tyúktojás,
  • 4 kávéskanál konyhasó,
  • 2 kávéskanál fűszerpaprika,
  • 1 kávéskanál őrölt fekete bors,
  • 1 kis csomó petrezselyemzöld,
  • 1 kávéskanál majoránna,
  • 1 csipetnyi őrölt köménymag

A fasírtok bevonásához:

  • 100 g zsemlemorzsa

A sütéshez:

  • 0,8-1 liter napraforgóolaj (sertészsír)

Fasírtgolyó készítése

1., A vöröshagymát megtisztítjuk, megmossuk, apróra feldaraboljuk, és kevés olajon puhára pároljuk (nem kell aranysárgára pirítani), majd hűlni félrerakjuk. A tojásokat és a petrezselyemzöldet alaposan megmossuk, majd a petrezselymet apróra feldaraboljuk. A recept egyéb hozzávalóit előkészítjük, kimérjük.

2., Vízbe áztatjuk a zsemlét vagy kenyeret. Ha teljesen megduzzadt, kinyomkodjuk és egy villával apró darabokra szaggatjuk. A fokhagymagerezdeket megtisztítjuk, egy kés lapjával összezúzzuk, majd apróra feldaraboljuk.

3., Egy keverőtálba tesszük a darált húst, az áztatott zsemledarabokat, a pirított hagymát, a fokhagymapépet, a felaprított petrezselyemzöldet, a külön kis tálba felütött tojásokat. Fűszerezzük sóval, borssal, fűszerpaprikával, majoránnával és kevés őrölt köménnyel, majd az egészet kézzel vagy valamilyen segédeszközzel jó alaposan összedolgozzuk, hogy a massza egynemű legyen. Ha túl lágy lenne a massza és nehezen formázható, akkor adjunk hozzá kevés zsemlemorzsát.

4., Nedves kézzel a masszából körülbelül 3-5 cm átmérőjű golyókat formázunk a két tenyerünk között, majd a kis gombócokat zsemlemorzsába forgatjuk úgy, hogy az teljesen befedje a külső felületüket.

5., Ezután a fasírtgolyókat közepesen forró, bő olajban megsütjük. Közben időnként megforgatjuk, hogy a külső felületük szép egyenletesen barnuljon meg. Az elkészült fasírtokat papírtörlővel bélelt tányérra vagy egy szűrőbe tesszük, hogy a felesleges zsiradéktól megszabaduljunk.

Tippek, javaslatok fasírtgolyó készítéséhez

Ha bizonytalanok vagyunk a fasírt ízesítésével kapcsolatban és le szeretnék tesztelni, hogy milyen lesz a kisült fasírtok íze, akkor formázzunk egy apró kis fasírtgolyót. Ezt 1-2 perc alatt süssük meg, majd rövid pihentetés után kóstoljuk meg. Nyersen soha ne kóstoljuk meg a begyúrt fasírtmasszát!

Amennyiben 4-5 cm átmérőnél nagyobb gombócokat szeretnénk készíteni, akkor kissé lapítsuk el azokat (korong alakúra), hogy könnyebben átsüljön a belsejük is.

A zsemlét vagy kenyeret tejbe is áztathatjuk. Az áztatott zsemle vagy kenyér helyet használhatunk akár zsemlemorzsát is. Adjunk a húsos masszához annyit, hogy könnyen formázható legyen!

Ha a fasírthoz a darált húst nem vásároljuk, hanem otthon frissen daráljuk, akkor a hússal együtt ledarálhatjuk a vöröshagymát, a fokhagymát és a beáztatott zsemlét is.

Köretként jól illik mellé például burgonyapüré, sült hasábburgonya, párolt rizs, gombás párolt rizs, illetve remekül társítható különböző főzelékekkel is (lencsefőzelék, zöldborsófőzelék, spenótfőzelék).

Fasírtgolyó változatok

A sertéshús helyet készíthetjük marhahúsból, pulykahúsból, csirkehúsból vagy akár ezek kombinációjából is a fasírtgolyót. Dúsíthatjuk kevés császárszalonnával vagy baconnel is. Ha pulykahúsból vagy csirkehúsból szeretnénk fasírtot készíteni, akkor lehetőleg a combhúst válasszuk! A pulyka- vagy csirkemellből készített fasírt kissé száraz lesz.

Fasírtgolyó