Linzerkarika

Egy finom linzerkarika recept (más néven linzerkoszorú), aminek a készítése is egyszerű. A sütemény alapja hagyományos linzertészta, a töltelék sárgabarackíz, a teteje darált dióval és porcukorral van díszítve.

Linzerkarika

Mennyiség: 15 db Előkészítés: 45 perc Sütés: 10-12 perc Elkészítési idő: 1 óra 30 perc

Hozzávalók

A sárga linzertésztához:

480 g finomliszt, 320 g vaj (margarin), 160 g porcukor, 2 db tojássárgája, 10 g vaníliás cukor, fél citrom lereszelt héja


A tészta formázásához, darabolásához:

30-50 g finomliszt


Töltelék:

150 g sárgabarackíz


A lekenéshez és a tetejére:

1 db tyúktojás, 30 g darált dió, 50 g porcukor

Linzerkarika készítése

1. A tészta alapanyagait összegyúrva sárga linzert készítünk (linzertészta készítése). A kész tésztát gömb alakúra formázzuk, fóliába csomagoljuk, majd hűtőben legalább 30 percig hűtjük, pihentetjük.

2. A pihentetett tésztát lisztezett felületen 5 mm vastag lappá kinyújtjuk, majd 80 mm átmérőjű, kerek, hullámos szélű kiszúróval korongokat szúrunk ki belőle.

3. A korongok felét középen egy 20 mm-es kiszúróval kilyukasztjuk. Ezeket a koszorú alakú, leendő felső lapokat összekevert egész tojással lekenjük, és darált dióval megszórjuk.

4. Az összes formázott linzerlapot papírral fedett sütőlemezre helyezzük, és a 200 °C-ra melegített sütőben, nagyjából 10-12 perc alatt megsütjük, majd teljesen kihűtjük.

5. Az alsó linzerlapok közepére sárgabarackízt adagolunk. A darált dióval díszített felső lapokat porcukorral hintjük, majd ráillesztjük az alsó lapokra, és finoman összenyomjuk.

Tippek, javaslatok linzerkarika készítéséhez

Az elkészült linzerkarika azonnal fogyasztható, de ajánlott előtte néhány órát pihentetni. Így a lapok megfelelően össze fognak ragadni, illetve a tészta is kissé puhább lesz.

Darált dió helyett esetleg kristálycukorral is díszíthetjük a sütemény tetejét.

Kis linzerkarika (linzerkoszorú)

Kis linzerkarika vagy linzerkoszorú készítésekor a linzertésztát 3 mm vastagságúra nyújtjuk. Egy 3-5 cm átmérőjű kiszúróval szúrjuk ki a kis lapokat, majd a felének kiszúrjuk a közepét. A vékonyabbra nyújtott tésztából készített, kisebb méretű lapok rövidebb idő alatt megsülnek. Ezeken kívül minden más megegyezik a normál méretű linzerkarika készítésével.

Linzerkarika