Linzerkarika
Egy finom linzerkarika recept (más néven linzerkoszorú), aminek a készítése is egyszerű. A sütemény alapja hagyományos linzertészta, a töltelék sárgabarackíz, a teteje darált dióval és porcukorral van díszítve.

Mennyiség: 15 db | Előkészítés: 45 perc | Sütés: 10-12 perc | Elkészítési idő: 1 óra 30 perc
Hozzávalók
A sárga linzertésztához:
480 g finomliszt, 320 g vaj (margarin), 160 g porcukor, 2 db tojássárgája, 10 g vaníliás cukor, fél citrom lereszelt héja
A tészta formázásához, darabolásához:
30-50 g finomliszt
Töltelék:
150 g sárgabarackíz
A lekenéshez és a tetejére:
1 db tyúktojás, 30 g darált dió, 50 g porcukor
Linzerkarika készítése
1., A tészta alapanyagait összegyúrva sárga linzert készítünk (linzertészta készítése). A kész tésztát gömb alakúra formázzuk, fóliába csomagoljuk, majd hűtőben legalább 30 percig hűtjük, pihentetjük.
2., A pihentetett tésztát lisztezett felületen 5 mm vastag lappá kinyújtjuk, majd 80 mm átmérőjű, kerek, hullámos szélű kiszúróval korongokat szúrunk ki belőle.
3., A korongok felét középen egy 20 mm-es kiszúróval kilyukasztjuk. Ezeket a koszorú alakú, leendő felső lapokat összekevert egész tojással lekenjük, és darált dióval megszórjuk.
4., Az összes formázott linzerlapot papírral fedett sütőlemezre helyezzük, és a 200 °C-ra melegített sütőben, nagyjából 10-12 perc alatt megsütjük, majd teljesen kihűtjük.
5., Az alsó linzerlapok közepére sárgabarackízt adagolunk. A darált dióval díszített felső lapokat porcukorral hintjük, majd ráillesztjük az alsó lapokra, és finoman összenyomjuk.
Megjegyzés
Az elkészült linzerkarika azonnal fogyasztható, de ajánlott előtte néhány órát pihentetni. Így a lapok megfelelően össze fognak ragadni, illetve a tészta is kissé puhább lesz.
Darált dió helyett esetleg kristálycukorral is díszíthetjük a sütemény tetejét.
Kis linzerkarika (linzerkoszorú)
Kis linzerkarika vagy linzerkoszorú készítésekor a linzertésztát 3 mm vastagságúra nyújtjuk. Egy 3-5 cm átmérőjű kiszúróval szúrjuk ki a kis lapokat, majd a felének kiszúrjuk a közepét. A vékonyabbra nyújtott tésztából készített, kisebb méretű lapok rövidebb idő alatt megsülnek. Ezeken kívül minden más megegyezik a normál méretű linzerkarika készítésével.