Linzerkarika

Egy finom linzerkarika recept (más néven linzerkoszorú), aminek a készítése is egyszerű. A sütemény alapja hagyományos linzertészta, a töltelék sárgabarackíz, a teteje darált dióval és porcukorral van díszítve.

Linzerkarika
Linzerkarika

Mennyiség: 15 db | Előkészítés: 45 perc | Sütés: 10-12 perc | Elkészítési idő: 1 óra 30 perc

Hozzávalók

A sárga linzertésztához:

480 g finomliszt, 320 g vaj (margarin), 160 g porcukor, 2 db tojássárgája, 10 g vaníliás cukor, fél citrom lereszelt héja


A tészta formázásához, darabolásához:

30-50 g finomliszt


Töltelék:

150 g sárgabarackíz


A lekenéshez és a tetejére:

1 db tyúktojás, 30 g darált dió, 50 g porcukor

Linzerkarika készítése

1., A tészta alapanyagait összegyúrva sárga linzert készítünk (linzertészta készítése). A kész tésztát gömb alakúra formázzuk, fóliába csomagoljuk, majd hűtőben legalább 30 percig hűtjük, pihentetjük.

2., A pihentetett tésztát lisztezett felületen 5 mm vastag lappá kinyújtjuk, majd 80 mm átmérőjű, kerek, hullámos szélű kiszúróval korongokat szúrunk ki belőle.

3., A korongok felét középen egy 20 mm-es kiszúróval kilyukasztjuk. Ezeket a koszorú alakú, leendő felső lapokat összekevert egész tojással lekenjük, és darált dióval megszórjuk.

4., Az összes formázott linzerlapot papírral fedett sütőlemezre helyezzük, és a 200 °C-ra melegített sütőben, nagyjából 10-12 perc alatt megsütjük, majd teljesen kihűtjük.

5., Az alsó linzerlapok közepére sárgabarackízt adagolunk. A darált dióval díszített felső lapokat porcukorral hintjük, majd ráillesztjük az alsó lapokra, és finoman összenyomjuk.

Megjegyzés

Az elkészült linzerkarika azonnal fogyasztható, de ajánlott előtte néhány órát pihentetni. Így a lapok megfelelően össze fognak ragadni, illetve a tészta is kissé puhább lesz.

Darált dió helyett esetleg kristálycukorral is díszíthetjük a sütemény tetejét.

Kis linzerkarika (linzerkoszorú)

Kis linzerkarika vagy linzerkoszorú készítésekor a linzertésztát 3 mm vastagságúra nyújtjuk. Egy 3-5 cm átmérőjű kiszúróval szúrjuk ki a kis lapokat, majd a felének kiszúrjuk a közepét. A vékonyabbra nyújtott tésztából készített, kisebb méretű lapok rövidebb idő alatt megsülnek. Ezeken kívül minden más megegyezik a normál méretű linzerkarika készítésével.