Sárga linzer

Egy finom sárga linzer recept, aminek a készítése is egyszerű. Az elkészült sárga linzertészta felhasználható különböző lepények, piték, szeletek, desszertek, édes teasütemények készítéséhez.

Sárga linzer

Mennyiség: 1 kg Előkészítés: 45 perc Sütés: 10-15 perc Elkészítési idő: 60 perc

Hozzávalók

A sárga linzertésztához:

480 g finomliszt, 320 g vaj (margarin), 160 g porcukor, 2 db tojássárgája, 10 g vaníliás cukor, fél citrom lereszelt héja


A tészta formázásához, darabolásához:

30-50 g finomliszt

Sárga linzer készítése

1. A lisztet és a porcukrot átszitáljuk. A hideg vajat (margarint) nagyjából 1,5 cm-es kockákra daraboljuk, és kissé felmelegítjük, megpuhítjuk.

2. A zsiradékot összemorzsoljuk a liszttel. Hozzáadjuk a porcukrot, a vaníliás cukrot, a citromhéjat és a tojássárgáját.

3. A tésztát lehetőleg minél gyorsabban összegyúrjuk (csak éppen addig amíg összeáll), majd gömb vagy téglatest alakúra formázva, fóliába csomagolva hűtőbe tesszük, és legalább 30 percig hűtjük, pihentetjük.

4. A pihentetett, lehűtött linzertésztát, lisztezett felületen, igény szerint daraboljuk, nyújtjuk, formázzuk, kiszúrjuk, töltjük.

5. A kívánt méretre és formára alakított tésztát sütőlemezen vagy formában 180-210 °C-on sütjük. A sütési idő és hőmérséklet függ a tésztadarabok méretétől, valamint az esetleges töltelék fajtájától és mennyiségétől. Igény szerint kétütemű sütést is alkalmazhatunk.

Tippek, javaslatok sárga linzer készítéséhez

Az elkészült sárga linzer felhasználható különböző lepények, piték, szeletek, desszertek, édes teasütemények és torták készítéséhez (például linzerkarika, almás lepény, almás pite, Rákóczi-túrós lepény stb.).

A tészta készítését hűvös helyen, gyorsan, rövid ideig gyúrva végezzük. A tészta gyúrása közben el kell kerülni a zsiradék túlzott felmelegedését, felolvadását, mert a linzertésztából készített sütemény minősége nem lesz megfelelő.

Ha a tészta gyúrásakor mégis túlságosan felolvadna a zsiradék, akkor tészta lehűtése után gyúrjunk hozzá kevés sütőport és tojásfehérjét. Így javíthatunk túlgyúrt linzertészta minőségén.

A linzer sütésekor figyelni kell, hogy kellően szilárd állagúra süljön, de kerülni kell a tészta túlsülését, barnulását.

Sárga linzer