Sajtos pogácsa

Egy finom sajtos pogácsa recept, aminek a készítése is egyszerű. Ez az egyik legfinomabb és legnépszerűbb sós teasütemény. Megfelelő tárolás mellett egy hétnél is tovább puha és omlós marad.

Sajtos pogácsa

Mennyiség: 75 db Előkészítés: 40 perc + pihentetés Sütés: 20-22 perc Elkészítési idő: 1 óra 30 perc

Hozzávalók

A sajtos tésztához:

500 g finomliszt, 75 g sajt (ementáli, trappista, parmezán), 300 g vaj, 2 db tojássárgája, 100 g tejszín, 20-25 g konyhasó


A díszítéshez:

75 g sajt, 1 db tyúktojás

Sajtos pogácsa készítése

1. A sajtot apró lyukméretű reszelőn lereszeljük, a lisztet átszitáljuk. A hideg vajat nagyjából 1,5 cm-es kockákra daraboljuk. A recept egyéb hozzávalóit előkészítjük, kimérjük.

2. A lisztet összekeverjük a sóval és a reszelt sajttal. Hozzáadjuk a felkockázott, kissé megpuhult vajat és elmorzsoljuk a lisztes keverékkel. Hozzáöntjük a tojássárgájával elkevert tejszínt és meggyúrjuk a tésztát.

3. Az elkészült tésztát gömb vagy téglalapalakúra formázzuk. Enyhén lisztezett felületen 15 mm vastagra nyújtjuk. Egy tálcára vagy sütőlemezre helyezzük, majd legalább 30 percre a hűtőbe tesszük és jól lehűtjük.

4. A lehűtött tésztából lisztbe mártogatott, 30 mm átmérőjű, kerek, sima szélű kiszúróval kis pogácsákat szaggatunk és papírral borított sütőlemezre helyezzük (egymástól legalább 15 mm távolságra). A pogácsaszaggatás után megmaradt tésztát összegyúrjuk, majd rövid pihentetés után abból is pogácsákat szaggatunk.

5. A pogácsák felületét megkenjük összekevert egész tojással, majd egy csipetnyi reszelt sajtot helyezünk a tojással lekent felületre. Behelyezzük a 200-210 °C-ra előmelegített sütőbe és nagyjából 20-22 perc alatt szép aranybarnára sütjük a kis sajtos pogácsákat.

Tippek, javaslatok sajtos pogácsa készítéséhez

A recept alapján nagyjából 75 darab sajtos pogácsa készíthető. Kihűlés után a pogácsákat egy jól záródó műanyag dobozba vagy műanyag zacskóba tesszük. Megfelelő tárolás mellett akár egy hétnél is tovább puhák maradhatnak (persze, ha marad belőlük addig).

Vaj helyett használhatunk margarint, illetve sertészsírt vagy ezek különböző arányú keverékeit is a tészta készítéséhez.

Tejszín helyett esetleg tejet vagy tejfölt is használhatunk, illetve akár ezek különböző arányú keverékeit is.

A pogácsatésztához esetleg élesztőt is adhatunk. Hozzáadáskor az élesztőt nem kell felfuttatni. A friss élesztőt morzsoljunk bele a tejszínbe és keverjük simára, a szárított élesztőt pedig keverjük liszthez. A receptben szereplő mennyiségekhez 10 gramm friss élesztőt vagy 3 gramm száraz élesztőt számítsunk. Az élesztőtől a pogácsák térfogata sütés közben kissé megnövekszik majd. A tészta lazább szerkezetű lesz, viszont így kicsit hamarabb fog száradni.

A tésztát lehetőleg hűvös helyen és minél rövidebb ideig gyúrjuk. Így elkerülhetjük, hogy a vaj túlságosan megolvadjon. Ha a tészta készítésekor túlságosan megolvad a vaj, akkor az elkészült pogácsák nem puhák és omlósak lesznek, hanem inkább kemények és ropogósak.

Sajtos pogácsa