Sertéspörkölt

Egy finom sertéspörkölt recept, aminek a készítése is egyszerű. Számos változata létezik ennek hagyományos magyar ételnek. Készítik bográcsban, vörösborral, vagy éppen ezek nélkül. Köretként jól illik mellé galuska (nokedli), sós burgonya, tarhonya vagy valamilyen főtt tészta.

Sertéspörkölt

Mennyiség: 4-6 főre Előkészítés: 25 perc Főzés: 1 óra 30 perc Elkészítési idő: 2 óra

Hozzávalók

900 g sertéshús (sertéslapocka), 50 g sertészsír, 150 g vöröshagyma, 15 g fűszerpaprika-őrlemény, 6 g fokhagyma (2-3 gerezd), 15-20 g konyhasó, 150 g zöldpaprika, 75 g paradicsom

Sertéspörkölt készítése

1. A zöldségeket megtisztítjuk, megmossuk. A zöldpaprika csumáját és magjait eltávolítjuk, a paradicsom héját lehúzzuk, eltávolítjuk (paradicsom hámozása). A vöröshagymát apróra daraboljuk, a zöldpaprikát és a paradicsomot nagyjából 1-2 cm-es darabokra vágjuk. A sertéshúst egyenletes kockákra (nagyjából 30-40 g-os, 2-2,5 cm élhosszúságú kockákra) daraboljuk. A recept egyéb hozzávalóit előkészítjük, kimérjük.

2. Elkészítjük a pörköltalapot. A sertészsírt egy megfelelő méretű edényben felmelegítjük. Hozzáadjuk a finomra vágott vöröshagymát, majd közepes hőfokon, gyakori keverés mellett aranysárgára pirítjuk. Ezután az edényt levesszük a tűzhelyről, vagy csak félrehúzzuk (a fűszerpaprika könnyen megéghet, így viszont ezt elkerülhetjük). A megpirult hagymára rászórjuk a fűszerpaprikát és gyorsan elkeverjük. Kevés hideg vizet, csontlevet, esetleg zöldség alaplevet öntünk hozzá, majd visszahelyezzük a tűzhelyre, és a zsírjára pirítjuk, vagyis addig forraljuk, amíg a folyadék elpárolog.

3. A pörköltalaphoz hozzáadjuk a feldarabolt sertéshúst és az egészet jól összekeverjük. A húst magas hőfokon, gyakori keverés mellett néhány percig pirítjuk, majd hozzáadjuk a kés lapjával összezúzott fokhagymát és kevés sót. (A készítés során a sót, több részletben adjuk az pörkölthöz! Akik csípősen szeretik, azok ízlés szerint csípős paprikát is adhatnak hozzá, valamint kevés őrölt köménnyel is fűszerezhetjük.)

4. Kevés vízzel felöntjük, majd az edényt egy fedővel lefedjük, és mérsékelt hőfokon, gyakori keverés mellett, a húst tovább pároljuk. Párolás közben, a hús levet enged, amelyet lassan elpárologtatunk. Ezután ismét kevés vizet vagy alaplevet (esetleg vörösbort) öntünk hozzá, és a sertéshúst lassan tovább pároljuk kevés lében. Ezt a műveletet többször megismételjük. Ennek a szakaszos párolásnak és pirításnak köszönhetően végül tartalmas, jellegzetes ízű, sűrű pörköltlevet kapunk.

5. Amikor a hús már majdnem puhára párolódott, hozzáadjuk a feldarabolt paradicsomot és zöldpaprikát (esetleg ezek hiányában lecsót). Rövid pirítás után felöntjük kevés vízzel vagy csontlével, majd kóstolás után, – ízlés szerint – sóval ízesítjük. Ezután az egészet még addig pároljuk, amíg a sertéshús teljesen meg nem puhul. Az elkészült sertéspörköltet fedővel lefedve tartjuk melegen tálalásig.

Tippek, javaslatok sertéspörkölt készítéséhez

Az elkészült sertéspörköltet még forrón tálaljuk. Köretként jól illik mellé galuska (nokedli), sós burgonya, párolt tarhonya, vagy valamilyen főtt tészta. Díszíthetjük egy-két szelet paradicsommal és zöldpaprikával, valamint petrezselyemzölddel. Szinte bármilyen savanyúság nagyon jól illik a sertéspörkölt mellé (csemegeuborka, kovászos uborka, céklasaláta, uborkasaláta, káposztasaláta, csalamádé stb.).

A friss paradicsom és zöldpaprika helyett – különösen télen – esetleg használhatunk lecsót is.

A sertéshús párolásához használt víz vagy csontlé, zölség alaplé helyett, részben használhatunk 100-200 ml vörösbort is. Ekkor a bor íze, zamata is a pörköltbe kerül, így az még ízletesebb lesz.

Sertéspörkölt tárolása, lefagyasztása

Az esetlegesen megmaradt sertéspörkölt mélyhűtve is tárolható. Fagyasztva akár több hétig is tárolni tudjuk. Érdemes egyszerre nagyobb mennyiségű sertéspörköltet készíteni és azt kisebb adagokban, felcímkézve lefagyasztani. Célszerű a címkére ráírni a doboz tartalmát és a készítési időpontot. Ez később még nagy segítségünkre lehet, amikor a fagyasztóban a zúzmarás, fagyott dolgok között keresgélünk. A lefagyasztott sertéspörköltből egészen rövid idő alatt készételt varázsolhatunk. Felolvasztás után csak fel kell hevíteni és valamilyen köretet kell készíteni mellé.

Sertéspörkölt