Csipetke

Egy finom csipetke recept, aminek a készítése is egyszerű. Az elkészült csipetke elsősorban levesbetétként használható fel különböző levesek, gulyások készítésekor.

Csipetke

Mennyiség: 4-6 főre Előkészítés: 15 perc Főzés: 3-5 perc Elkészítési idő: 40 perc

Hozzávalók

100-120 g finomliszt, 1 db tyúktojás, 5-10 g konyhasó

Csipetke készítése

1. A tojást megmossuk, a kimért lisztet egy keverőtálba vagy a gyúródeszkára szitáljuk, majd a liszthalom közepébe kis mélyedést készítünk.

2. Ebbe a mélyedésbe beleborítjuk a külön kis tálba feltört és ellenőrzött tojást, majd kevés sót adunk hozzá. Egy villával vagy az ujjaink segítségével fokozatosan összekeverjük a lisztet a tojással, majd az egészet nagyjából 10 perc alatt csomómentes, kemény tésztává gyúrjuk. Akkor jó a tészta kidolgozottsága, ha ketté vágva azt látjuk, hogy a felülete kissé fényes és teljesen egynemű.

3. A keményre gyúrt tésztából egy gombócot formázunk és a lisztezett nyújtódeszkára tesszük. A tésztagombóc felületét – ami közvetlenül a levegővel érintkezne – vékonyan lekenjük étolajjal és körülbelül 15-20 percig így pihentetjük. Az olajjal lekenés helyett a tésztát frissentartó fóliába vagy műanyag zacskóba is csomagolhatjuk a pihentetés idejére.

4. A pihentetett tésztát 2-3 mm vékonyra kinyújtjuk vagy az is elegendő, ha csak a kezünkbe tartott tészta szélét kissé meglapítjuk, majd apró darabokat csípünk le belőle. A kis csipetnyi tésztadarabokat a mutató- és hüvelykujjunk között gabonaszem formájúra sodorjunk, majd az enyhén lisztezett nyújtódeszkára vagy egy tiszta szövetdarabra (asztalterítőre, lepedőre, konyharuhára) halmozzuk.

Tippek, javaslatok csipetke készítéséhez

Az elkészült csipetke elsősorban különböző levesek (például jókai bableves, gulyásleves), valamint gulyások (bográcsgulyás) készítésekor használható fel, mint levesbetét.

A csipetkét többnyire a főzési folyamat végén adjuk hozzá a készített ételhez és néhány perc alatt készre főzzük. Egy másik elkészítési módszer szerint a csipetkét egy külön edényben forralt, enyhén sós vízben kifőzzük és már főtt állapotban keverjük hozzá az elkészült ételhez a csipetke tésztát.

A fenti receptben szereplő só mennyisége egyéni ízlés kérdése. Ez a mennyiség általában megfelelő, de persze olyan is létezik, hogy ez valakinek kevés, illetve túl sok. Sóból mindenki annyit használjon a csipetke tészta készítésekor, amennyi a saját ízlésének megfelel!

A levesbetétnek szánt csipetketészta készítésekor lehetőleg átlagos méretű vagy nagyobb tojást (legalább M-es méretű 53-63 g közötti tojás) használjunk, és ne adjunk hozzá vizet! Mivel a levesbetétnek szánt gyúrt tésztát – víz hozzáadása nélkül – jó keményre szokás készíteni. Így elkerülhető, hogy a tészta később szétázzon a készített levesekben.

Csipetke készítése más módon

A csipetkét esetleg egy másik módszerrel is elkészíthetjük. Ebben az esetben a meggyúrt és pihentetett tésztát egy nyújtófa segítségével 1 mm vastagságúra nyújtjuk. A kinyújtott tésztából lisztes kézzel szabálytalan alakú, körülbelül kisujjkörömnyi darabkákat csipkedünk.

Csipetke