Lencsefőzelék
Egy finom lencsefőzelék recept, aminek a készítése is egyszerű. Remekül illik valamilyen füstölt hús (sonka, tarja, csülök), sült szárnyas, fasírt, sült virsli vagy tükörtojás mellé.

Mennyiség: 4-6 főre | Előkészítés: 15 perc | Főzés: 30 perc | Elkészítési idő: 45 perc
Recept hozzávalók
500 g lencse, 1-2 db babérlevél, 15 g konyhasó, 25 g mustár, 15 ml ételecet (10%-os), 125 ml tejföl, 1500 ml ivóvíz
A rántáshoz:
60 g sertészsír (étolaj), 30 g kristálycukor, 60 g finomliszt, 40 g vöröshagyma, 3 g fűszerpaprika-őrlemény, 5 g fokhagyma (2-3 gerezd), 200-300 ml ivóvíz
Lencsefőzelék készítése
1., A főzelék készítése előtt legalább 4-6 órával (előző este) a lencsét gondosan átválogatjuk, többször váltott hideg vízben alaposan megmossuk, majd annyi vizet öntünk rá, amennyi bőven ellepi, és beáztatjuk. Áztatás után az áztatólevet leöntjük, majd a lencsét ismét megmossuk, lecsepegtetjük. A recept egyéb hozzávalóit, előkészítjük, kimérjük. A megtisztított vöröshagymát finomra vágjuk, a fokhagymát pépesítjük.
2., Az előkészített lencsét egy megfelelő méretű edénybe borítjuk, és hideg vízzel (esetleg zöldség alaplével, csontlével vagy füstölt lével) felöntjük. Hozzáadjuk a babérlevelet, kevés sót (esetleg még egy tisztított kis fej vöröshagymát, egészben), majd lefedve feltesszük főni. Gyengén forralva, lassan puhára főzzük a lencsét. Közben, szükség esetén a főzőlevet pótoljuk.
3., Amíg a lencse puhára fő, addig cukorral pirított barna rántást készítünk. A sertészsírt (vagy étolajat) egy serpenyőben felmelegítjük. A meleg zsiradékban a kristálycukrot aranysárgára pirítjuk, majd hozzákeverjük a lisztet, és az egészet – gyakori keverés mellett – addig pirítjuk, amíg szép barna színe nem lesz. (A pirítást ne túl magas hőfokon és nagy odafigyeléssel végezzük, mert könnyen leéghet!) A rántásban néhány perc alatt puhára pároljuk a finomra vágott vöröshagymát, majd a tűzről levéve hozzákeverjük a fokhagymapépet és a fűszerpaprikát is.
4., Az elkészült rántást rövid pihentetés után felöntjük 200-300 ml hideg vízzel, simára dolgozzuk, majd a forrásban lévő lencséhez keverjük. A főzeléket ismét felforraljuk, besűrítjük, közben – ízlés szerint – mustárral, ecettel, sóval, esetleg cukorral ízesítjük. Addig gyenge forrásban tartjuk, amíg a lencse kellően megpuhul.
5., Végül a lencsefőzeléket – hőkiegyenlítés után – tejföllel dúsítjuk. A simára dolgozott tejfölhöz hozzákeverünk 2-3 merőkanálnyi forró főzeléket. A tejfölös keveréket visszaöntjük a többi főzelékhez, majd az egészet még legalább 5 percig gyenge forrásban tarjuk és jól kiforraljuk. Közben kóstolás után – ízlés szerint – még esetleg ízesíthetjük.
Tippek, javaslatok lencsefőzelék készítéséhez
A lencsefőzelék remekül illik valamilyen füstölt hús (sonka, tarja, csülök), sült szárnyas, fasírt, sült virsli vagy tükörtojás mellé.
A lencse előző napi beáztatásra (legalább 4-6 óra áztatásra) azért van szükség, hogy a száraz lencse a víz felvételével megduzzadjon, kissé megpuhuljon. Így főzésekor a lencse könnyebben megpuhul és sokkal rövidebb idő alatt elkészíthető a főzelék.
Ha valamilyen füstölt húst főztünk (füstölt sonka, füstölt csülök, füstölt tarja), akkor a főzés után a főzőlevet ne öntsük ki, hanem tegyük félre! Ezt a füstölt levet használjuk a lencsefőzelék elkészítéséhez, amitől jellegzetes, kellemes füstös ízt fog kapni. Természetesen, ha füstölt lét használunk, akkor vegyük figyelembe az esetleges sótartalmát.
Füstölt lé helyett esetleg 2-3 db kisebb füstölt szalonnabőrt is hozzáfőzhetünk a lencséhez, amit a tálalás előtt eltávolítunk. A füstölt szalonnabőrtől is jellegzetes füstös ízt fog kapni.
Az ecet helyett vagy mellett használhatunk frissen facsart citromlevet is, de akár tormával is ízesíthetjük.
Egyéb receptek

Zöldborsófőzelék
A zöldborsófőzelék jól illik különböző sültek, fasírt, sült virsli mellé is, de talán tükörtojással a legfinomabb...

Burgonyapüré
A burgonyapüré (krumplipüré) könnyen formázható, habszerű, nem folyik. Forrón, előmelegített tálra tálaljuk...

Spenótfőzelék
A spenótfőzelék (parajfőzelék) mellé tükörtojást, főtt tojást, fasírtot, sült virslit, esetleg burgonyapürét készítünk...