Lencsefőzelék

Egy finom lencsefőzelék recept, aminek a készítése is egyszerű. Remekül illik valamilyen füstölt hús (sonka, tarja, csülök), sült szárnyas, fasírt, sült virsli vagy tükörtojás mellé.

Lencsefőzelék
Lencsefőzelék

Mennyiség: 4-6 főre | Előkészítés: 15 perc + áztatás | Főzés: 30 perc | Elkészítési idő: 45 perc

Hozzávalók

500 g lencse, 1-2 db babérlevél, 15 g konyhasó, 25 g mustár, 15 ml ételecet (10%-os), 125 ml tejföl, 1500 ml ivóvíz


A rántáshoz:

60 g sertészsír (étolaj), 30 g kristálycukor, 60 g finomliszt, 40 g vöröshagyma, 3 g fűszerpaprika-őrlemény, 5 g fokhagyma (2-3 gerezd), 200-300 ml ivóvíz

Lencsefőzelék készítése

1., A lencsét lehetőleg még a főzelékkészítés előtti napon vagy estén gondosan átválogatjuk és többször váltott hideg vízben alaposan megmossuk, leöblítjük, majd annyi vízben, amennyi bőven ellepi, beáztatjuk.

2., A kellően beáztatott lencséről leöntjük a maradék vizet, amit nem szívott fel. A lencsét ismét jól megmossuk, átöblítjük, majd egy szűrőbe borítjuk és lecsöpögtetjük. A recept egyéb hozzávalóit, előkészítjük, kimérjük.

3., Az előkészített lencsét egy megfelelő méretű edénybe rakjuk. Hideg vízzel vagy alaplével (zöldség alaplé, csontlé vagy füstölt lé) felöntjük. Hozzáadjuk egészben a megtisztított kis fej vöröshagymát, a babérlevelet, kevés sót, majd lefedve feltesszük főni. Gyengén forralva, lassan puhára főzzük a lencsét, közben, ha szükséges a főzőlevet pótoljuk.

4., Közben elkészítjük a cukorral pirított barna rántást. A zsiradékot egy serpenyőben felmelegítjük, hozzáadjuk a kristálycukrot és aranysárgára pirítjuk (karamellizáljuk). Rászórjuk a lisztet, és az egészet gyakori keverés mellett addig pirítjuk, amíg szép barna színe lesz. Ekkor hozzáadjuk a finomra vágott vöröshagymát, majd rövid pirítás után a tűzről levesszük és hozzákeverjük a pépesített fokhagymát és a fűszerpaprikát.

5., Rövid pihentetés után felöntjük 300 ml hideg vízzel az elkészült rántást, simára dolgozzuk, majd a forrásban lévő lencséhez keverjük. A főzeléket ismét felforraljuk, besűrítjük, közben – ízlés szerint – mustárral, ecettel, sóval, esetleg cukorral ízesítjük, majd addig gyenge forrásban tartjuk, amíg a lencse kellően megpuhul.

6., Végül a főzeléket – hőkiegyenlítés után – tejföllel dúsítjuk. A simára dolgozott tejfölhöz hozzákeverünk 2-3 merőkanálnyi forró főzeléket. A tejfölös keveréket visszaöntjük a forrásban lévő főzelékhez, összekeverjük, és még legalább 5 percig gyenge forrásban tarjuk, jól kiforraljuk. Közben kóstolás után – ízlés szerint – még esetleg ízesíthetjük.

7., Miután a lencsefőzelék elkészült az edényt a tűzhelyről levesszük és eltávolítjuk belőle az egészben belefőzött hagymát és a babérlevelet. Néhány perc pihentetés után még forrón tálaljuk és akár azonnal fogyaszthatjuk is. Tálaláskor adhatunk még hozzá kevés ecetet, mustárt, esetleg cukrot, illetve még kevés tejföllel is díszíthetjük, dúsíthatjuk.

Megjegyzés

A lencsefőzelék remekül illik valamilyen füstölt hús (sonka, tarja, csülök), sült szárnyas, fasírt, sült virsli vagy tükörtojás mellé.

A lencse előző napi beáztatásra (legalább 4-6 óra áztatásra) azért van szükség, hogy a száraz lencse a víz felvételével megduzzadjon, kissé megpuhuljon. Így főzésekor a lencse könnyebben megpuhul és sokkal rövidebb idő alatt elkészíthető a főzelék.

Ha valamilyen füstölt húst főztünk (füstölt sonka, füstölt csülök, füstölt tarja), akkor a főzés után a főzőlevet ne öntsük ki, hanem tegyük félre! Ezt a füstölt levet használjuk a lencsefőzelék elkészítéséhez, amitől jellegzetes, kellemes füstös ízt fog kapni. Természetesen, ha füstölt lét használunk, akkor vegyük figyelembe az esetleges sótartalmát.

Füstölt lé helyett esetleg 2-3 db kisebb füstölt szalonnabőrt is hozzáfőzhetünk a lencséhez, amit a tálalás előtt eltávolítunk. A füstölt szalonnabőrtől is jellegzetes füstös ízt fog kapni.

Az ecet helyett vagy mellett használhatunk frissen facsart citromlevet is, de akár tormával is ízesíthetjük.