Egyszerű krumplipüré

Egy egyszerű krumplipüré recept, amelynek segítségével finom, krémes állagú pürét készíthetünk. További fűszerek és alapanyagok hozzáadásával számos változatát is létrehozhatjuk.

Egyszerű krumplipüré

Mennyiség: 4-6 főre Előkészítés: 10 perc Főzés: 15-20 perc Elkészítési idő: 40 perc

Hozzávalók

1,5 kg krumpli (kb. 1,2 kg tisztított, hámozott), 400 ml forró tehéntej, 50 g puha vaj


A krumpli főzéséhez

1,5 liter ivóvíz, 15 g konyhasó

Egyszerű krumplipüré készítése

1. A krumplit tisztítás és hámozás után megmossuk, majd nagyjából 2x2 cm-es darabokra vágjuk és egy megfelelő méretű edénybe tesszük.

2. Felöntjük hideg vízzel, sót adunk hozzá, lefedve feltesszük főni, és nagyjából 15-20 perc alatt puhára főzzük a krumplit.

3. Ha kellően megpuhult, leszűrjük, majd azonnal áttörjük egy krumplinyomóval vagy zöldségpasszírozóval.

4. Puha vajdarabokat adunk a krumplipéphez, és az egészet addig keverjük, amíg teljesen fel nem olvadnak.

5. Folyamatos keverés közben hozzáadunk annyi forró tejet, amennyivel elérjük a kívánt állagot. Közben ízesítjük még, ha szükséges.

Tippek, javaslatok egyszerű krumplipüré készítéséhez

A krumplipüré állaga akkor megfelelő, ha habszerű, nem folyik és könnyen formázható.

A szükséges tej mennyisége nagyban függ a krumpli fajtájától és minőségétől. Ha a nedvességtartama magasabb, akkor a krumplipüré kevesebb tejjel is megfelelő sűrű lesz, viszont lehetséges, hogy többre lesz szükség. A tej mennyiségét, fele részben, tejszínnel vagy tejföllel is helyettesíthetjük.

Ha túlságosan unalmasnak találnánk már ezt az egyszerű krumplipürét, akkor esetleg érdekesebbé tehetjük még további alapanyagok hozzáadásával. Keverhetünk bele apróra vágott főtt tojást, sajtot, kolbászt, sonkát, szalonnát, valamint különböző párolt zöldségeket (zöldborsó, sárgarépa). Számos fűszerrel még ízletesebbé is tehetjük (szerecsendió, bors, fokhagyma, snidling, bazsalikom, kapor stb.).

Egyszerű krumplipüré