Mennyiség: 8-10 főre | Előkészítés: 20 perc | Főzés: 30 perc | Elkészítési idő: 50 perc
Hozzávalók
- 400 g fejtett bab
- 200 g sárgarépa
- 100 g petrezselyemgyökér
- 50 g zellergumó
- 200 g tejföl
- 1-2 db babérlevél
- 10 g konyhasó
- 3 liter ivóvíz (alaplé)
A rántáshoz:
- 120 g finomliszt
- 100 g sertészsír (étolaj)
- 60 g vöröshagyma
- 10 g fokhagyma
- 10 g fűszerpaprika-őrlemény
- 300 ml ivóvíz
Fejtettbab-leves készítése
1., A frissen fejtett babot hideg vízzel alaposan megmossuk (a mirelit fejtett babot felolvasztás nélkül kezdjük főzni). A zöldségeket tisztítás után apróra daraboljuk, a fokhagymát pépesítjük. A recept egyéb hozzávalóit előkészítjük, kimérjük.
2., Egy megfelelő méretű edénybe helyezzük a babot, a babérlevelet, az apróra darabolt sárgarépát, petrezselyemgyökeret és a zellergumót. Felöntjük vízzel vagy alaplével és kevés sót adunk hozzá. A levest felforraljuk, majd gyenge forrásban tartjuk addig, amíg a bab és a zöldségek kellően megpuhulnak.
3., Eközben magyaros rántást készítünk. A felmelegített zsiradékban, gyakori keverés mellett, zsemleszínűre (világosbarnára) pirítjuk a lisztet. Rövid ideig finomra vágott vöröshagymát pirítunk benne, majd a tűzről levéve fokhagymapépet és fűszerpaprika-őrleményt keverünk bele.
4., A rántást azonnal felöntjük hideg vízzel, majd rövid várakozás után simára keverjük. A felhígított rántást hozzákeverjük a forrásban lévő leveshez, majd az egészet besűrítjük, alaposan kiforraljuk (5-10 percig gyenge forrásban tartjuk).
5., Forralás közben a simára kevert tejfölhöz hozzákeverünk nagyjából egy merőkanálnyi forró levest. A hőkiegyenlítés után, folyamatos keverés közben, azonnal hozzáadjuk a tejfölös keveréket a forrásban lévő leveshez. Szükség esetén még ízesítjük és a levest készre főzzük.
Tippek, javaslatok fejtettbab-leves készítéséhez
Az elkészült fejtettbab-levest tálalhatjuk külön kifőzött csipetkével vagy esetleg más levesbetéttel is.
A tetejére meleg tejfölt locsolhatunk, illetve megszórhatjuk apróra vágott petrezselyemzölddel. Igény szerint kevés ecettel is ízesíthetjük.
Az ivóvíz helyett használhatunk alaplevet is (füstölt lé, csontlé, zöldség alaplé, csirke alaplé) a leves készítéséhez.