Fejtettbab-leves
Egy finom fejtettbab-leves recept, aminek a készítése is egyszerű. Tálalhatjuk külön kifőzött csipetkével vagy esetleg más levesbetéttel is.

Mennyiség: 8-10 főre | Előkészítés: 20 perc | Főzés: 30 perc | Elkészítési idő: 50 perc
Recept hozzávalók
400 g fejtett bab, 200 g sárgarépa, 100 g petrezselyemgyökér, 50 g zellergumó, 200 g tejföl, 1-2 db babérlevél, 10 g konyhasó, 3 liter ivóvíz (alaplé)
A rántáshoz:
120 g finomliszt, 100 g sertészsír (étolaj), 60 g vöröshagyma, 10 g fokhagyma, 10 g fűszerpaprika-őrlemény, 300 ml ivóvíz
Fejtettbab-leves készítése
1., A frissen fejtett babot hideg vízzel alaposan megmossuk (a mirelit fejtett babot felolvasztás nélkül kezdjük főzni). A zöldségeket tisztítás után apróra daraboljuk, a fokhagymát pépesítjük. A recept egyéb hozzávalóit előkészítjük, kimérjük.
2., Egy megfelelő méretű edénybe helyezzük a babot, a babérlevelet, az apróra darabolt sárgarépát, petrezselyemgyökeret és a zellergumót. Felöntjük vízzel vagy alaplével és kevés sót adunk hozzá. A levest felforraljuk, majd gyenge forrásban tartjuk addig, amíg a bab és a zöldségek kellően megpuhulnak.
3., Eközben magyaros rántást készítünk. A felmelegített zsiradékban, gyakori keverés mellett, zsemleszínűre (világosbarnára) pirítjuk a lisztet. Rövid ideig finomra vágott vöröshagymát pirítunk benne, majd a tűzről levéve fokhagymapépet és fűszerpaprika-őrleményt keverünk bele.
4., A rántást azonnal felöntjük hideg vízzel, majd rövid várakozás után simára keverjük. A felhígított rántást hozzákeverjük a forrásban lévő leveshez, majd az egészet besűrítjük, alaposan kiforraljuk (5-10 percig gyenge forrásban tartjuk).
5., Forralás közben a simára kevert tejfölhöz hozzákeverünk nagyjából egy merőkanálnyi forró levest. A hőkiegyenlítés után, folyamatos keverés közben, azonnal hozzáadjuk a tejfölös keveréket a forrásban lévő leveshez. Szükség esetén még ízesítjük és a levest készre főzzük.
Tippek, javaslatok fejtettbab-leves készítéséhez
Az elkészült fejtettbab-levest tálalhatjuk külön kifőzött csipetkével vagy esetleg más levesbetéttel is.
A tetejére meleg tejfölt locsolhatunk, illetve megszórhatjuk apróra vágott petrezselyemzölddel. Igény szerint kevés ecettel is ízesíthetjük.
Az ivóvíz helyett használhatunk alaplevet is (füstölt lé, csontlé, zöldség alaplé, csirke alaplé) a leves készítéséhez.
Egyéb receptek

Frankfurti leves
Az elkészült frankfurti levest még forrón tálaljuk. A tetejét kevés tejföllel díszíthetjük. Friss kenyér jól illik...

Zöldborsóleves
Készíthetjük galuskával, vajas galuskával, csipetkével, de akár száraztésztát (csigatészta, eperlevél, stb.) is...

Zöldbableves
Tálalhatjuk csipetkével, galuskával, valamint kolbásszal vagy virslivel is gazdagíthatjuk. Igény szerint főzhetünk...