Fejtettbab-leves

Egy finom fejtettbab-leves recept, aminek a készítése is egyszerű. Tálalhatjuk külön kifőzött csipetkével vagy esetleg más levesbetéttel is.

Fejtettbab-leves
Fejtettbab-leves

Mennyiség: 8-10 főre | Előkészítés: 20 perc | Főzés: 30 perc | Elkészítési idő: 50 perc

Recept hozzávalók

400 g fejtett bab, 200 g sárgarépa, 100 g petrezselyemgyökér, 50 g zellergumó, 200 g tejföl, 1-2 db babérlevél, 10 g konyhasó, 3 liter ivóvíz (alaplé)


A rántáshoz:

120 g finomliszt, 100 g sertészsír (étolaj), 60 g vöröshagyma, 10 g fokhagyma, 10 g fűszerpaprika-őrlemény, 300 ml ivóvíz

Fejtettbab-leves készítése

1., A frissen fejtett babot hideg vízzel alaposan megmossuk (a mirelit fejtett babot felolvasztás nélkül kezdjük főzni). A zöldségeket tisztítás után apróra daraboljuk, a fokhagymát pépesítjük. A recept egyéb hozzávalóit előkészítjük, kimérjük.

2., Egy megfelelő méretű edénybe helyezzük a babot, a babérlevelet, az apróra darabolt sárgarépát, petrezselyemgyökeret és a zellergumót. Felöntjük vízzel vagy alaplével és kevés sót adunk hozzá. A levest felforraljuk, majd gyenge forrásban tartjuk addig, amíg a bab és a zöldségek kellően megpuhulnak.

3., Eközben magyaros rántást készítünk. A felmelegített zsiradékban, gyakori keverés mellett, zsemleszínűre (világosbarnára) pirítjuk a lisztet. Rövid ideig finomra vágott vöröshagymát pirítunk benne, majd a tűzről levéve fokhagymapépet és fűszerpaprika-őrleményt keverünk bele.

4., A rántást azonnal felöntjük hideg vízzel, majd rövid várakozás után simára keverjük. A felhígított rántást hozzákeverjük a forrásban lévő leveshez, majd az egészet besűrítjük, alaposan kiforraljuk (5-10 percig gyenge forrásban tartjuk).

5., Forralás közben a simára kevert tejfölhöz hozzákeverünk nagyjából egy merőkanálnyi forró levest. A hőkiegyenlítés után, folyamatos keverés közben, azonnal hozzáadjuk a tejfölös keveréket a forrásban lévő leveshez. Szükség esetén még ízesítjük és a levest készre főzzük.

Tippek, javaslatok fejtettbab-leves készítéséhez

Az elkészült fejtettbab-levest tálalhatjuk külön kifőzött csipetkével vagy esetleg más levesbetéttel is.

A tetejére meleg tejfölt locsolhatunk, illetve megszórhatjuk apróra vágott petrezselyemzölddel. Igény szerint kevés ecettel is ízesíthetjük.

Az ivóvíz helyett használhatunk alaplevet is (füstölt lé, csontlé, zöldség alaplé, csirke alaplé) a leves készítéséhez.