Szezámmagos csirkemell mézes bundában

Egy finom szezámmagos csirkemell recept, aminek a készítése is egyszerű. Az ízletes csirkemell falatok ropogós bundában rejtőznek, amely szaftos, a mézes, de enyhén savanyú szósztól. A látványos megjelenést pedig a világos színű szezámmagok javítják.

Szezámmagos csirkemell

Mennyiség: 4-6 főre Előkészítés: 30 perc Sütés: adagonként 3-5 perc Elkészítési idő: 1 óra 15 perc

Hozzávalók

1 kg csirkemellfilé


A hús pácolásához

10 g konyhasó, 1 kk. őrölt fekete bors, 30 g étkezési keményítő, 30 ml ivóvíz


A panírtésztához

100 g finomliszt, 60 g étkezési keményítő, 10 g sütőpor, 1 db tyúktojás, 150 ml ivóvíz, 1 csipetnyi konyhasó, 30 ml étolaj


A szószhoz

80 g kristálycukor, 50 g méz, 60 ml ecet (10 %-os), 50 g paprikakrém (vagy sűrített paradicsom), 30 ml ivóvíz, 20 g szezámmag


A sütéshez

1 liter étolaj

Szezámmagos csirkemell készítése

1. A csirkemellet nagyjából 2x2 cm-es darabokra vágjuk. Sót, borsot és kevés vizet adunk hozzá, majd az egészet összekeverjük. Hozzáadjuk a keményítőt, amivel szintén alaposan összeforgatjuk, majd hideg helyen 20-30 percig pihentetjük.

2. Ezalatt elkészítjük a tésztát. Egy keverőtálba öntjük a vizet és a tojást. A száraz hozzávalókat egy másik edényben összekeverjük, majd a folyadékhoz adagoljuk és az egészet csomómentesre dolgozzuk. Végül hozzákeverjük az étolajat is.

3. A pácolt csirkemelldarabokat beleforgatjuk a tésztába, majd egyesével (egy hústűre vagy fogpiszkálóra szúrva), óvatosan, a mérsékelten forró (150-160 °C) olajba helyezzük (egyszerre csak annyit, amennyi kényelmesen elfér).

4. Gyakori keverés mellett, addig sütjük, amíg kezd egy kis színt kapni a tészta (adagonként 3-5 perc), majd kiemeljük, és egy szűrőben vagy papírtörlőn alaposan lecsepegtetjük a felesleges olajat.

5. Az étolajat ezután magasabb hőfokra hevítjük (190 °C). Az elősütött húsdarabokat a forró olajban aranybarnára sütjük (ennek a kétütemű sütésnek köszönhetően ropogósabb lesz a tészta), majd ismét alaposan lecsepegtetjük.

6. A szósz hozzávalóit – a szezámmag kivételével - egy wokba vagy nagyobb méretű serpenyőbe rakjuk. Az egészet 1-2 percig forraljuk, majd belekeverjük a szezámmagot is.

7. Az elkészült szezámmagos szószhoz hozzáadjuk a bundázott csirkemelldarabokat és az egészet alaposan összeforgatjuk. Tálaláskor még megszórhatjuk kevés szezámmaggal.

Tippek, javaslatok szezámmagos csirkemell készítéséhez

A szezámmagos csirkemell mellé nagyon jól illik a legtöbb rizs- vagy burgonyaköret, de akár valamilyen főtt tésztát is kínálhatunk mellé.

A hús pácolásához igény szerint 1-2 gerezd pépesített fokhagymát vagy 1-2 kk. fokhagymaport is használhatunk. Esetleg valamilyen kereskedelmi forgalomban kapható szárnyas fűszerkeverékkel is megpróbálkozhatunk.

Az ételecet helyett frissen facsart citromlevet is használhatunk.

A csípős ízek kedvelői, akár csípős fűszerpaprikával, csilipaprikával is fűszerezhetik a húst, az őrölt fekete bors helyett. Esetleg a szósz is készíthető csípős paprikakrémmel.

Szezámmagos csirkemell