Szezámmagos csirkemell

Egy finom szezámmagos csirkemell recept, aminek a készítése is egyszerű. Az ízletes csirkemell falatok ropogós bundában rejtőznek, amely szaftos, a mézes, de enyhén savanyú szósztól. A látványos megjelenést pedig a világos színű szezámmagok javítják.

Szezámmagos csirkemell

Mennyiség: 4-6 főre Előkészítés: 30 perc Sütés: adagonként 3-5 perc Elkészítési idő: 1 óra 15 perc

Hozzávalók

  • 1 kg csirkemellfilé

A hús pácolásához

  • 10 g konyhasó,
  • 1 kk. őrölt fekete bors,
  • 30 g étkezési keményítő,
  • 30 ml ivóvíz

A panírtésztához

  • 100 g finomliszt,
  • 60 g étkezési keményítő,
  • 10 g sütőpor,
  • 1 db tyúktojás,
  • 150 ml ivóvíz,
  • 1 csipetnyi konyhasó,
  • 30 ml étolaj

A szószhoz

  • 80 g kristálycukor,
  • 50 g méz,
  • 60 ml ecet (10 %-os),
  • 50 g paprikakrém (vagy sűrített paradicsom),
  • 30 ml ivóvíz,
  • 20 g szezámmag

A sütéshez

  • 1 liter étolaj

Szezámmagos csirkemell készítése

1., A csirkemellet nagyjából 2x2 cm-es darabokra vágjuk. Sót, borsot és kevés vizet adunk hozzá, majd az egészet összekeverjük. Hozzáadjuk a keményítőt, amivel szintén alaposan összeforgatjuk, majd hideg helyen 20-30 percig pihentetjük.

2., Ezalatt elkészítjük a tésztát. Egy keverőtálba öntjük a vizet és a tojást. A száraz hozzávalókat egy másik edényben összekeverjük, majd a folyadékhoz adagoljuk és az egészet csomómentesre dolgozzuk. Végül hozzákeverjük az étolajat is.

3., A pácolt csirkemelldarabokat beleforgatjuk a tésztába, majd egyesével (egy hústűre vagy fogpiszkálóra szúrva), óvatosan, a mérsékelten forró (150-160 °C) olajba helyezzük (egyszerre csak annyit, amennyi kényelmesen elfér).

4., Gyakori keverés mellett, addig sütjük, amíg kezd egy kis színt kapni a tészta (adagonként 3-5 perc), majd kiemeljük, és egy szűrőben vagy papírtörlőn alaposan lecsepegtetjük a felesleges olajat.

5., Az étolajat ezután magasabb hőfokra hevítjük (190 °C). Az elősütött húsdarabokat a forró olajban aranybarnára sütjük (ennek a kétütemű sütésnek köszönhetően ropogósabb lesz a tészta), majd ismét alaposan lecsepegtetjük.

6., A szósz hozzávalóit – a szezámmag kivételével - egy wokba vagy nagyobb méretű serpenyőbe rakjuk. Az egészet 1-2 percig forraljuk, majd belekeverjük a szezámmagot is.

7., Az elkészült szezámmagos szószhoz hozzáadjuk a bundázott csirkemelldarabokat és az egészet alaposan összeforgatjuk. Tálaláskor még megszórhatjuk kevés szezámmaggal.

Tippek, javaslatok szezámmagos csirkemell készítéséhez

A szezámmagos csirkemell mellé nagyon jól illik a legtöbb rizs- vagy burgonyaköret, de akár valamilyen főtt tésztát is kínálhatunk mellé.

A hús pácolásához igény szerint 1-2 gerezd pépesített fokhagymát vagy 1-2 kk. fokhagymaport is használhatunk. Esetleg valamilyen kereskedelmi forgalomban kapható szárnyas fűszerkeverékkel is megpróbálkozhatunk.

Az ételecet helyett frissen facsart citromlevet is használhatunk.

A csípős ízek kedvelői, akár csípős fűszerpaprikával, csilipaprikával is fűszerezhetik a húst, az őrölt fekete bors helyett. Esetleg a szósz is készíthető csípős paprikakrémmel.

Szezámmagos csirkemell