Zöldborsóleves
Egy finom zöldborsóleves recept, aminek a készítése is egyszerű. Készíthetjük galuskával, vajas galuskával, csipetkével, de akár száraztésztát (csigatészta, eperlevél, stb.) is főzhetünk a levesbe.

Mennyiség: 4-6 főre | Előkészítés: 20 perc | Főzés: 20 perc | Elkészítési idő: 45 perc
Recept hozzávalók
500 g zöldborsó, 150 g sárgarépa, 100 g petrezselyemgyökér, 50 g zeller, 1 kis csomó petrezselyemzöld, 60 ml étolaj, 60 g finomliszt, 15 g konyhasó, 1-2 csipetnyi őrölt fekete bors, 1,5 liter ivóvíz (alaplé)
A galuskához:
80 g finomliszt, 1 db tyúktojás, 40 ml ivóvíz, 5 g konyhasó
Zöldborsóleves készítése
1., A zöldségeket megtisztítjuk, megmossuk, majd a zöldborsó kivételével mindet apróra feldaraboljuk. A recept egyéb hozzávalóit előkészítjük, kimérjük.
2., Egy megfelelő méretű fazékban a zsiradékot felmelegítjük. Hozzáadjuk az apró kockákra darabolt zöldségeket, valamint a zöldborsót és az apróra vágott petrezselyemzöldet. Kevés vizet vagy alaplevet öntünk hozzá, sóval és őrölt fekete borssal fűszerezzük. Fedő alatt, gyakori keverés mellett, a zöldségeket nagyjából 8-10 percig pároljuk.
3., A fedőt eltávolítjuk és a zöldségek által engedett folyadékot elpárologtatjuk. A lisztet rászórjuk, gyorsan összekeverjük, majd rövid pirítás után felöntjük vízzel (vagy zöldség alaplével, csontlével) és a levest felforraljuk.
4., A galuskatésztát összeállítjuk: a tojást felütjük egy keverőtálba, kevés vizet és sót adunk hozzá, majd hozzáadjuk a lisztet és fakanállal összekeverjük. A tésztából apró galuskákat szaggatunk a forrásban lévő levesbe és 2-3 perc alatt megfőzzük. Közben, kóstolás után, - ízlés szerint - sóval és frissen őrölt borssal még ízesíthetjük.
Tippek, javaslatok zöldborsóleves készítéséhez
Az elkészült zöldborsólevest még forrón tálaljuk. Tálaláskor a tányérokba szedett zöldborsóleves tetejét kevés apróra vágott petrezselyemzölddel díszíthetjük.
A zöldborsólevest készíthetjük friss vagy fagyasztott (mirelit) zöldborsóból. A fagyasztott zöldborsót ne olvasszuk fel, hanem még fagyott állapotban kezdjük főzni! A sárgarépa, a petrezselyem és a zeller akár el is hagyható, különösen akkor, ha víz helyett, zöldség alaplevet, vagy csontlevet használunk a leves készítéséhez.
A levest más módon is elkészíthetjük. Ekkor a zöldborsót enyhén sós vízben vagy alaplében megfőzzük, majd világos, petrezselymes rántással sűrítjük.
A galuskát külön, enyhén sós vízben is megfőzhetjük, és csak táláskor adjuk a leveshez. A hagyományos galuska helyet készíthetjük a levest vajas galuskával, vagy külön kifőzött csipetkével, de akár száraztésztát (csigatészta, eperlevél stb.) is főzhetünk a zöldborsólevesbe.
A levest vöröshagymával, és fűszerpaprikával is ízesíthetjük. A hagymát apróra vágva, napraforgóolajon vagy vajon kissé megpárolva, illetve egészben is belefőzhetjük a levesbe.
Az étolaj helyett vajat is használhatunk. Ilyenkor levesbetétnek a hagyományos galuska helyett vajas galuskát is készíthetünk, valamint 200 ml tejjel (vagy tejszínnel) is dúsíthatjuk a levest.
Egyéb receptek

Meggyleves
Az elkészült meggylevest alacsony hőmérsékleten, 6-8 °C-ra hűtve tálaljuk. Üdítő, frissítő hatása így érvényesül...

Frankfurti leves
Az elkészült frankfurti levest még forrón tálaljuk. A tetejét kevés tejföllel díszíthetjük. Friss kenyér jól illik mellé...

Zöldborsófőzelék
A zöldborsófőzelék jól illik különböző sültek, fasírt, sült virsli mellé is, de talán tükörtojással a legfinomabb...