Egy finom zöldborsóleves recept galuskával

Egy finom zöldborsóleves recept galuskával, aminek a készítése is egyszerű. Készíthetjük fagyasztott borsóból, vajas galuskával, csipetkével, de akár száraztésztát (csigatészta, eperlevél, stb.) is főzhetünk a levesbe.

Zöldborsóleves

Mennyiség: 4-6 főre Előkészítés: 20 perc Főzés: 20 perc Elkészítési idő: 45 perc

Hozzávalók

500 g zöldborsó, 150 g sárgarépa, 100 g petrezselyemgyökér, 50 g zeller, 1 kis csomó petrezselyemzöld, 60 ml étolaj, 60 g finomliszt, 15 g konyhasó, 1-2 csipetnyi őrölt fekete bors, 1,5 liter ivóvíz (alaplé)


A galuskához:

80 g finomliszt, 1 db tyúktojás, 40 ml ivóvíz, 5 g konyhasó

Zöldborsóleves készítése

1. A zöldségeket megtisztítjuk, megmossuk, majd a zöldborsó kivételével mindet apróra feldaraboljuk. A recept egyéb hozzávalóit előkészítjük, kimérjük.

2. Egy megfelelő méretű fazékban a zsiradékot felmelegítjük. Hozzáadjuk az apró kockákra darabolt zöldségeket, a zöldborsót és az apróra vágott petrezselyemzöldet.

3. Kevés vizet vagy alaplevet öntünk hozzá, sóval és őrölt fekete borssal fűszerezzük. Fedő alatt, gyakori keverés mellett, nagyjából 8-10 percig pároljuk a zöldségeket.

4. A fedő eltávolítása után elpárologtatjuk a zöldségek által engedett folyadékot. A lisztet rászórjuk, gyorsan összekeverjük, majd rövid pirítás után felöntjük vízzel (vagy zöldség alaplével, csontlével) és a levest felforraljuk.

5. Amikor a leves felforrt, összeállítjuk a galuskatésztát. A tojást, a vizet és a sót egy keverőtálba borítjuk. Hozzáadjuk a lisztet és az egészet egy fakanállal összekeverjük.

6. A tésztából apró galuskákat szaggatunk a forrásban lévő levesbe, és 2-3 perc alatt megfőzzük. Közben, kóstolás után, - ízlés szerint - sóval és frissen őrölt borssal még ízesíthetjük.

Tippek, javaslatok zöldborsóleves készítéséhez

Az elkészült zöldborsólevest még forrón tálaljuk. Tálaláskor a tányérokba szedett zöldborsóleves tetejét kevés apróra vágott petrezselyemzölddel díszíthetjük.

A zöldborsólevest készíthetjük friss vagy fagyasztott zöldborsóból. A fagyasztott zöldborsót ne olvasszuk fel, hanem még fagyott állapotban kezdjük főzni. A sárgarépa, a petrezselyem és a zeller akár el is hagyható, különösen akkor, ha víz helyett, zöldség alaplevet, vagy csontlevet használunk a leves készítéséhez.

A levest más módon is elkészíthetjük. Ekkor a zöldborsót enyhén sós vízben vagy alaplében megfőzzük, majd világos, petrezselymes rántással sűrítjük.

A galuskát külön, enyhén sós vízben is megfőzhetjük, és csak táláskor adjuk a leveshez. A hagyományos galuska helyet készíthetjük a levest vajas galuskával, vagy külön kifőzött csipetkével, de akár száraztésztát (csigatészta, eperlevél stb.) is főzhetünk a zöldborsólevesbe.

A levest vöröshagymával, és fűszerpaprikával is ízesíthetjük. A hagymát apróra vágva, napraforgóolajon vagy vajon kissé megpárolva, illetve egészben is belefőzhetjük a levesbe.

Az étolaj helyett vajat is használhatunk. Ilyenkor levesbetétnek a hagyományos galuska helyett vajas galuskát is készíthetünk, valamint 200 ml tejjel (vagy tejszínnel) is dúsíthatjuk a levest.

Zöldborsóleves