Almás gyümölcskenyér

Egy finom almás gyümölcskenyér recept (almakenyér), aminek a készítése is egyszerű. Ez a több napig is puha, omlós almás süti szinte egész évben elkészíthető, különösen karácsony környékén remek választás.

Almás gyümölcskenyér
Almás gyümölcskenyér

Mennyiség: 18 szelet Előkészítés: 20 perc Sütés: 60-70 perc Elkészítési idő: 1 óra 15 perc

Hozzávalók

200 g alma, 50 g mazsola, 200 g finomliszt, 5 g sütőpor, 200 g vaj, 100 g porcukor, 100 g kristálycukor, 4 db tyúktojás, 10 g vaníliás cukor, fél citrom lereszelt héja, 2 g őrölt fahéj

Almás gyümölcskenyér készítése

1. A recept hozzávalóit előkészítjük, kimérjük, ha szükséges, szobahőmérsékletűre melegítjük. A tojások sárgáját és fehérjét szétválasztjuk. Az almát meghámozzuk, magházát eltávolítjuk, majd nagy lyukméretű reszelőn lereszeljük vagy apróra daraboljuk.

2. A sütőport és az őrölt fahéjat hozzákeverjük a liszthez, majd az egészet átszitáljuk. A lisztes keverékbe beleforgatjuk az átválogatott mazsolát.

3. A puha vajat habosra keverjük az átszitált porcukorral. Egyesével hozzáadjuk a tojássárgákat, amiket mindig alaposan belekeverünk a következő hozzáadása előtt. Citromhéjjal, vaníliás cukorral ízesítjük, valamint beleforgatjuk az előkészített almát.

4. A tojásfehérjéket habosra keverjük, majd hozzáadjuk a kristálycukrot és kemény, fényes felületű habbot készítünk.

5. A vajas keverékbe finoman belekeverjük a habot, majd hozzáadjuk és beleforgatjuk a lisztes keveréket is.

6. A tésztát sütőpapírral bélelt (vagy vajazott-lisztezett) őzgerincformába töltjük, a felületét elsimítjuk. Behelyezzük a 160-170 °C-ra melegített sütőbe és nagyjából 60-70 perc alatt készre sütjük. A sütés befejezése előtt tűpróbával ellenőrizzük, hogy kellően megsült (fontos, hogy belül is jól átsüljön).

7. Sütés után a tészta felületét kevés lisztel vagy édesmorzsával megszórjuk. Lefordítjuk és egy sima felületre helyezzük (például egy tepsire), amíg a talprésze kiegyenesedik. Néhány perc elteltével visszafordítjuk, és teljes kihűlésig a formában hagyjuk.

8. A kihűlt almás gyümölcskenyeret a formából kiborítjuk, a papírt eltávolítjuk. Tálalás előtt a domború felületét porcukorral meghintjük, majd 10 mm széles szeletekre vágjuk.

Tippek, javaslatok almás gyümölcskenyér készítéséhez

Az almás gyümölcskenyér vagy almakenyér szinte bármilyen alakú formában elkészíthető. Az őzgerincforma helyett használhatunk kuglófformát, koszorúformát vagy más megfelelő méretű, kerek vagy szögletes alakú formát.

A sütemény felületét porcukrozás helyett lekenhetjük meleg lekvárral és darált dióba vagy kristálycukorba forgathatjuk, esetleg csokoládéval is bevonhatjuk.

Az alma és a mazsola mellett használhatunk más friss vagy aszalt gyümölcsöket is, valamint keverhettünk a tésztába durvára vágott vagy darált diót is. A hozzáadott dió és más egyéb gyümölcs tömegét vonjuk le az alma és mazsola együttes tömegéből!

A vaj helyet használhatunk margarint vagy esetleg semleges ízű étolajat is.

Almás gyümölcskenyér
Almás gyümölcskenyér