Túrógombóc
Egy finom túrógombóc recept, aminek a készítése is egyszerű. Fogyaszthatjuk sósan, édesen, köretként, desszertként vagy főételként is. Igény szerint megtölthetjük friss gyümölccsel, illetve szárított gyümölcsöt vagy kaprot, citromhéjat is keverhetünk bele.

Mennyiség: 4-6 főre | Előkészítés: 50 perc | Főzés: 5 perc | Elkészítési idő: 1 óra 30 perc
Recept hozzávalók
500 g tehéntúró, 75-80 g búzadara, 2-3 db tyúktojás (mérettől függően), 5 g konyhasó
A vajon pirított zsemlemorzsához:
50 g vaj, 150 g zsemlemorzsa
A túrógombócok főzéséhez:
4-5 liter ivóvíz, 30-40 g konyhasó
A tálaláshoz, ízesítéshez:
200 g tejföl, 50-100 g porcukor, vaníliás cukor, baracklekvár, kapor, őrölt fahéj
Túrógombóc készítése
1., A túrót szűrőn vagy burgonyanyomón áttörjük. A tojások sárgáját és fehérjét szétválasztjuk. A recept egyéb hozzávalóit előkészítjük, kimérjük.
2., Egy keverőtálban alaposan összekeverjük az áttört túrót, a búzadarát, a tojások sárgáját és a sót. A búzadara mennyiségét a túró minősége szerint szabályozzuk. Ha nedves a túró, tegyünk bele kicsit többet, ha viszont száraz, akkor kicsivel kevesebbet.
3., A tojásfehérjéket közepesen kemény habbá verjük. A habot finoman beleforgatjuk a túrós keverékbe, majd a kész tésztát hűtőben 30 percig pihentetjük.
4., Közben egy serpenyőben felmelegítjük a vajat. Hozzáadjuk a zsemlemorzsát és gyakori keverés mellett világos barnára pirítjuk. Valamint a gombócok főzéséhez szükséges sóval ízesített vizet felforraljuk.
5., A pihentetett tésztából, vizes kézzel, egyenletes nagyságú, 4-5 cm átmérőjű gombócokat formázzuk. Ezeket a gyenge forrásban tartott, enyhén sós vízben, kisebb adagokban néhány perc alatt megfőzzük.
6., Amikor a gombócok a víz felszínére jönnek, egy szűrőkanállal kiemeljük, lecsepegtetjük, és a vajban pirított zsemlemorzsában megforgatjuk.
Tippek, javaslatok túrógombóc készítéséhez
Az elkészült túrógombóc sósan, édesen, köretként, desszertként vagy főételként is fogyasztható. Tálaláskor a tetejét meglocsolhatjuk tejföllel, baracklekvárral, valamint megszórhatjuk fahéjas- vagy vaníliás porcukorral, reszelt citromhéjjal, apróra vágott friss kaporral.
A túrógombócot készíthetjük és tálalhatjuk úgy is, hogy a készre főzött gombócokat nem forgatjuk meg a pirított zsemlemorzsában, hanem csak tálalás után szórjuk rá a morzsát vagy esetleg mellé helyezzük.
Igény szerint a túrógombóc tésztájába tehetünk apróra vágott kaprot, reszelt citromhéjat vagy szárított gyümölcsöket is (például sárgabarack, áfonya, szilva, mazsola). Esetleg friss gyümölccsel (szamóca, sárgabarack, meggy) meg is tölthetjük a gombócokat. Ekkor desszertként fogyasztva vaníliafagylaltot is kínálhatunk mellé.
A zsemlemorzsát esetleg zsiradék hozzáadása nélkül is megpiríthatjuk.
Egyéb receptek

Káposztás tészta
Ez a klasszikus retró étel nagyon jó választás azok számára, akik viszonylag rövid idő alatt, kevés alapanyagból...

Sonkás rakott tészta
Remek választás azok számára, akik rövid idő alatt, viszonylag kevés alapanyagból egy laktató ételt szeretnének...

Milánói spagetti
Egy finom milánói spagetti recept, aminek a készítése is egyszerű. Előételként vagy főételként is fogyasztható...