Brassói aprópecsenye

Egy finom brassói aprópecsenye recept, aminek a készítése is egyszerű. Ennek hagyományos magyar ételnek számos változata létezik. Készítik vöröshagymával, sült burgonyával, zöldborsóval, fűszerpaprikával, valamint sertéslapockából, karajból, tarjából, kissé eltérő módon, párolással.

Brassói aprópecsenye
Brassói aprópecsenye

Mennyiség: 4-6 főre | Előkészítés: 30 perc | Főzés/Sütés: 20/10 perc | Elkészítési idő: 60 perc

Recept hozzávalók

900 g szűzpecsenye, 80 g füstölt szalonna, 15 g konyhasó, 1-2 g őrölt feketebors, 15-20 g fokhagyma


A pirított burgonyához:

1,5 kg burgonya, 50 g sertészsír (étolaj), 15 g konyhasó, 1 csokor petrezselyemzöld

Brassói aprópecsenye készítése

1., A burgonyát megtisztítjuk, megmossuk, majd héjastól, enyhén sós vízben puhára főzzük. Miután langyosra hűlt, meghámozzuk, és hasábokra (batonokra) vagy kockákra vágjuk.

2., Közben a recept egyéb hozzávalóit előkészítjük, kimérjük. A füstölt szalonnát apró csíkokra vagy kockákra vágjuk. A fokhagymát tisztítás után pépesítjük vagy egészen apróra vágjuk.

3., A szűzpecsenyét letisztítjuk, hosszanti irányára merőlegesen felszeleteljük, majd ceruza vastagságú csíkokra vagy 10-15 mm-es kockákra vágjuk.

4., Egy serpenyőben kevés zsiradékot felhevítünk. Hozzáadjuk az előkészített főtt burgonyát és gyakori forgatással, rázogatással aranysárgára pirítjuk (szükség szerint több részletben), majd félre rakjuk.

5., Serpenyőben félig kiolvasztjuk a füstölt szalonna zsírját. Hozzáadjuk a feldarabolt szűzpecsenyét és magas hőfokon, gyakori keverés mellett, gyorsan lepirítjuk. Közben sóval ízesítjük, őrölt fekete borssal fűszerezzük. Amikor majdnem elkészült, hozzáadjuk a fokhagymát is.

6., A lepirított húst és a pirított burgonyát összeforgatjuk, majd az elkészült brassói aprópecsenyét, azonnal, még forrón fogyasztjuk. Tálaláskor, apróra vágott petrezselyemzöldet szórunk a tetejére.

Tippek, javaslatok brassói aprópecsenye készítéséhez

Jól illik mellé csemegeuborka, kovászos uborka, céklasaláta, uborkasaláta, káposztasaláta, csalamádé is.

Gyakorlottabbak, két serpenyőben egyszerre is végezhetik a burgonya és a hús pirítását.

Szűzpecsenye hiányában karajt, rózsát (sertéscomb része) vagy esetleg sertéslapockát is felhasználhatunk a brassói készítéséhez. Ekkor azonban nem lesz elegendő lepirítani az előkészített húst, hanem előtte, fedő alatt, mérsékelt hőfokon puhára kell párolni.