Káposztasaláta
Egy finom hagyományos káposztasaláta recept, aminek a készítése is egyszerű.

Mennyiség: 4-6 főre | Előkészítés: 45 perc | Elkészítési idő: 50 perc
Recept hozzávalók
900 g fejes káposzta, 30 g konyhasó, 720 ml ivóvíz, 40 ml ételecet (10%-os), 25 g kristálycukor, 1-2 csipetnyi őrölt köménymag
A tálaláshoz:
30-40 ml olívaolaj vagy napraforgóolaj, petrezselyemzöld, paradicsom szeletek
Káposztasaláta készítése
1., A fejes káposztát alaposan megmossuk. A külső leveleit és az esetleges sérült részeit eltávolítjuk. Ezután félbe vágjuk, a torzsáját kivágjuk, hideg vízzel leöblítjük, majd vékony metéltre (körülbelül 1-2 mm szélesre) vágjuk. A káposztát káposztagyalun is legyalulhatjuk (ebben az esetben ne vágjuk ki előre a káposzta torzsáját).
2., A vékony metéltre vágott káposztát besózzuk, alaposan összekeverjük, majd legalább 30 percig állni hagyjuk. Érlelés közben párszor átforgatjuk. A sózás hatására a káposztaszeletek levet engednek és felpuhulnak.
3., Közben elkészítjük a salátaecetet (salátalevet). A vízbe belekeverjük az ecetet. Hozzáadjuk az őrölt köménymagot (vagy köménymag kivonatot), a cukrot és az egészet addig kevergetjük, amíg a cukor el nem olvad.
4., A megpuhult káposztaszeletekből finoman kicsavarjuk, kinyomkodjuk a levet és az elkészítet salátalébe keverjük. Ha a lé esetleg nem lepné el a felaprított káposztát, akkor öntsünk még hozzá annyi vizet, hogy éppen csak ellepje.
5., Ezután a salátalevet megkóstoljuk, ha szükséges, akkor még ízesítjük sóval, ecettel és cukorral. Először a sós, majd a savanyú, végül az édes ízt állítsuk be úgy, hogy végül egy számunkra kellemes édeskés-savanykás ízt kapjunk. Ezután a káposztasalátát lefedve hideg helyre tesszük és fogyasztás előtt néhány órát érleljük. Érlelés közben többször is átforgatjuk.
Tippek, javaslatok káposztasaláta készítéséhez
Az elkészített káposztasalátát előhűtött tányérra tálaljuk és a tetejét pár csepp napraforgóolajjal vagy olívaolajjal meglocsoljuk. A tányérokra szedett káposztasaláta tetejét díszíthetjük apróra vágott petrezselyemzölddel, kaporral, vékony paprika-, paradicsom-, sárgarépa-, vagy uborkaszeletekkel.
A káposztasalátát ízesíthetjük még ízlés szerint, kevés apróra vágott vörös- vagy lilahagymával, egész borssal és babérlevéllel is. Őrölt köménymag helyet használhatunk egész köménymagot is. A köménymagot egy száraz serpenyőben kicsit meg is piríthatjuk. Úgy még intenzívebb íze lesz.
A salátalé készítéséhez az egyszerű ételecet helyet használhatunk almaecetet, borecetet, balzsamecetet, valamint tárkonnyal, chilivel, fokhagymával és más egyéb fűszerrel aromásított fűszeres eceteket is.
A káposztasaláta készíthető felaprított és leforrázott káposztából is.
Egyéb receptek

Kovászos uborka
Ez az egyik legismertebb és legnépszerűbb savanyúság, amely házilag is könnyen elkészíthető, esetleg télire is...

Uborkasaláta
Az uborkasaláta frissen fogyasztva a legfinomabb. Viszont tálalás előtt néhány órával azért érdemes elkészíteni...

Céklasaláta
A céklát megtisztítjuk, rövid időre hideg vízbe áztatjuk, majd megmossuk, a héját egy kefével alaposan átdörzsöljük...