Káposztasaláta

Egy finom, hagyományos káposztasaláta recept, aminek a készítése is egyszerű. A köménnyel fűszerezett, ecetes salátalében érlelt aprított káposzta az egyik legnépszerűbb savanyúság.

Káposztasaláta

Mennyiség: 4-6 főre Előkészítés: 45 perc Elkészítési idő: 50 perc

Hozzávalók

900 g fejes káposzta, 30 g konyhasó, 720 ml ivóvíz, 40 ml ételecet (10%-os), 25 g kristálycukor, 1-2 csipetnyi őrölt köménymag


A tálaláshoz:

kevés étolaj, petrezselyemzöld, paradicsom szeletek

Káposztasaláta készítése

1. A fejes káposztát alaposan megmossuk. A külső leveleit és az esetleges sérült részeit eltávolítjuk. Ezután félbe vágjuk, a torzsáját kivágjuk, hideg vízzel leöblítjük, majd vékony metéltre (körülbelül 1-2 mm szélesre) vágjuk. A káposztát káposztagyalun is legyalulhatjuk (ebben az esetben ne vágjuk ki előre a káposzta torzsáját).

2. A vékony metéltre vágott káposztát besózzuk, alaposan összekeverjük, majd legalább 30 percig állni hagyjuk. Érlelés közben párszor átforgatjuk. A sózás hatására a káposztaszeletek levet engednek és felpuhulnak.

3. Közben elkészítjük a salátaecetet (salátalevet). A vízbe belekeverjük az ecetet. Hozzáadjuk az őrölt köménymagot (vagy köménymag kivonatot), a cukrot és az egészet addig kevergetjük, amíg a cukor el nem olvad.

4. A megpuhult káposztaszeletekből finoman kicsavarjuk, kinyomkodjuk a levet és az elkészítet salátalébe keverjük. Ha a lé esetleg nem lepné el a felaprított káposztát, akkor öntsünk még hozzá annyi vizet, hogy éppen csak ellepje.

5. Ezután a salátalevet megkóstoljuk, ha szükséges, akkor még ízesítjük sóval, ecettel és cukorral. Először a sós, majd a savanyú, végül az édes ízt állítsuk be úgy, hogy végül egy számunkra kellemes édeskés-savanykás ízt kapjunk. Ezután a káposztasalátát lefedve hideg helyre tesszük és fogyasztás előtt néhány órát érleljük. Érlelés közben többször is átforgatjuk.

Tippek, javaslatok káposztasaláta készítéséhez

Az elkészített káposztasalátát előhűtött tányérra tálaljuk és a tetejét pár csepp napraforgóolajjal vagy olívaolajjal meglocsoljuk. A tányérokra szedett káposztasaláta tetejét díszíthetjük apróra vágott petrezselyemzölddel, kaporral, vékony paprika-, paradicsom-, sárgarépa-, vagy uborkaszeletekkel.

A káposztasalátát ízesíthetjük még ízlés szerint, kevés apróra vágott vörös- vagy lilahagymával, egész borssal és babérlevéllel is. Őrölt köménymag helyet használhatunk egész köménymagot is. A köménymagot egy száraz serpenyőben kicsit meg is piríthatjuk. Úgy még intenzívebb íze lesz.

A salátalé készítéséhez az egyszerű ételecet helyet használhatunk almaecetet, borecetet, balzsamecetet, valamint tárkonnyal, chilivel, fokhagymával és más egyéb fűszerrel aromásított fűszeres eceteket is.

A káposztasaláta készíthető felaprított és leforrázott káposztából is.

Káposztasaláta